ZIMSKA REZIDBA – PRAKTIČNI SAVJETI

26. 01. 2018

ZIMSKA REZIDBA– PRAKTIČNI SAVJETI

 

Zimska rezidba ili rezidba na zrelo se može izvoditi  od opadanja lišća pa sve do kretanja vegetacije.

Zimskom rezidbom održavamo voćke u dobroj formi i značajno utječemo na rodnost i kakvoću plodova a ujedno se održava i lijep izgled krošnje.

Rezidbu treba započeti s orezivanjem suhih, bolesnih, polomljenih grana, grana koje se križaju i onih koje imaju jaki vertikalni rast. Ovako se stablima  osigurava više svjetlosti i zraka te je  ono zdravije.

Alat za rezidbu mora biti oštar i dezinficiran. Nipošto prvo orezivati stabla za koja se sumnja da su bolesna. Takva stabla treba orezati na kraju,  nakon rezidbe zdravih stabala.

Nakon rezidbe alat kojim smo rezali ponovo treba dezinficirati, npr. 96% etil alkoholom, varikinom ili nekim bakarnim sredstvom.

Rezidbu obavljati samo onda kad je temperatura iznad ništice, po mirnom vremenu i nikako kad su grane mokre.

Rez napravljen na voćkama premazati kalemarskim (voćarskim) voskom ili poprskati preparatom na bazi bakra. Rane će brže zacijeliti a time su stabla manje podložna utjecaju mraza, štetočina i bolesti.

 

Za formiranje uzgojnih oblika kod voćaka i rezidbu rodnih grančica, bilo bi dobro da se posavjetujete sa stručnjakom, agronomom.

 

 

 

Služba za gospodarstvo

Odsjek za gospodarstvo i razvoj

Ostale vijesti iz kategorije

Obavijest o pojačanom inspekcijskom nadzoru

Obavijest o pojačanom inspekcijskom nadzoru

U skladu s Naredbom Kriznog stožera ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH, objavljene dana 29. lipnja 2020. godine, a s ciljem smanjivanja rizika od infekcije COVID-19, kao i sprječavanja širenja infekcije, obavještavamo sve žitelje općine Posušje da će...

RAKITNO: SVETKOVINA ROĐENJA SVETOG IVANA KRSTITELJA

RAKITNO: SVETKOVINA ROĐENJA SVETOG IVANA KRSTITELJA

Blagdan je sv. Ivana Krstitelja, jednog od najomiljenijih svetaca u hrvatskom narodu, kojemu su posvećeni brojni gradovi, naselja, biskupije, župe, crkve i kapele. Sveti Ivan bio je pustinjak, mučenik, Kristov prethodnik. Ukazao je na Isusa kao Jaganjca koji oduzima...