Zajedničko priopćenje Udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja općine Posušje, Općinskog načelnika Službe za pitanja branitelja iz Domovinskog rata općine Posušje i odbora za branitelje ispred Općinskog vijeća općine Posušje

30. 11. 2017

Posušje, 30.11.2017

Povodom skandaloznih presuda Međunarodnog suda u Hagu šestorici Hrvata iz Herceg-Bosne, te tragične smrti generala Slobodana Praljka, a u interesu zaštite povijesnih činjenica i digniteta Domovinskog rata, dužni smo reagirati.

I mi, s prijezirom i gnušanjem odbacujemo nepravedne i nepravične osude izrečene u Hagu. Sud nije sudio po pravdi, pravu ili činjenicama, već je suđeno politički, čime se pokušava pisati netočna povijest. Time bi se oskvrnule žrtve obrambenog Domovinskog rata, obezvrijedili branitelji, a generacijama koje dolaze, trajno bi se falsifikatima povijesti  nametnuo jaram krivnje.

Prisjetimo se samo spremnosti Hrvata Hercegovine, pa i Posušana, da u ratnom vihoru organizira izvlačenja konvoja izbjeglica, između ostalog i tisuće muslimana, iz sigurne smrti snijegom zavijenog Blidinja, te njihovog zbrinjavanja u Posušju. Postavljamo pitanje, je li to bio udruženi zločinački pothvat? Ako je u potpunosti prihvaćamo krivnju! Isto pitanje može se postaviti i za desetke pa i stotine tisuća muslimanskih izbjeglica koje je primila i Republika Hrvatska.

Tražimo od svih relevantnih političkih aktera, da ulože sve napore, kako bi se dokazalo da je donesena presuda monstruozni proizvod politikanstva, a ne pravnih i povijesnih činjenica.

U cilju čuvanja uspomene na pravedni obrambeni rat , također tražimo od institucija, pogotovo od ministarstva obrazovanja i školstva da se Domovinski rat na ozbiljniji način počne tretirati, te da sve činjenice iz njega prenose učenicima.

Podsjećamo naš hrvatski narod da ovo nije prvi put kroz dugu i tešku povijest da se našim herojima na ovakve načine sudi. Nismo i nećemo pokolebati u traženju slobode za svoj narod, ma koja instanca ili svjetski moćnici nam to pokušali osporiti,  jer sloboda je osnovno ljudsko pravo.

Na kraju osuđenim Hrvatima i njihovim obiteljima iskazujemo punu podršku, a obitelji našeg voljenog generala Praljka upućujemo najiskreniju sućut.

 

 

 

 

 

Ostale vijesti iz kategorije

Dnevno izviješće Zavoda za javno zdravstvo ŽZH

Dnevno izviješće Zavoda za javno zdravstvo ŽZH

Zavod za javno zdravstvo ŽZH izvjestio je da je jučer u Županiji Zapadnohercegovačkoj testirano na koronavirus 26 osoba. Jedna muška osoba iz Posušja pozitivna je na prisustvo koronavirusa. U samoizolaciji se nalazi 41 osoba. Ukupno zaraženih osoba u Županiji...