SOGFBiH OD FEDERALNE VLADE TRAŽE IZMJENU ZAKONA O PRIPADNOSTI  JAVNIH PRIHODA

22. 03. 2018
Savez općina i gradova Federacije BiH na lV. sjednici Predsjedništva održanoj u Sarajevu uputio je Vladi Federacije BiH, odnosno Federalnom ministarstvu financija inicijativu za izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH i to u dijelu koji se odnosi na raspodjelu poreza na dobit.
Prema dosadašnjem zakonskom rješenju raspodjela javnih prihoda se povećava u korist županija, a na štetu općina, čime se čini nepravda ovim osnovnim jedinicama u procesu prikupljanja financijskih sredstava.
Kako Vlada Federacije BiH u svom odgovoru nije iskazala spremnost za razmatranje ovakve inicijative,  a njezini predstavnici ignorirali su jučerašnju sjednicu Predsjedništva SOGFBiH, iako su uredno pozvani kao i na prethodne, Savez će se i u idućem razdoblju ponovno usredotočiti na ove aktivnosti, te inzistirati na sastanku između rukovodstva Federacije BiH i rukovodstva Saveza na kojem bi se razgovaralo o ovom pitanju.
Predsjedništvo SOGFBiH, čiji je član i načelnik Općine Posušje Branko Bago,   na  sjednici  je prihvatilo izvještaje skupštinskih komisija Saveza i to: Komisije za ekonomski razvoj općina i gradova i financije koja je razmatrala Nacrt Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u Federaciji Bosne i Hercegovine kao i izvještaj Komisije za izbor i imenovanja.
Predsjedništvo je također informirano o tome da je Savez osigurao stručnu podršku za pripremu komentara i primjedbi na Nacrt Zakona o koncesijama, koji je na traženje Saveza, povučen iz parlamentarne procedure, te da su pripremljeni amandamani na Prijedlog Zakona o šumama koji će biti upućeni nadležnim institucijama.
Na sjednici je bilo riječi o novom projektu podrške razvoju lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini kroz rad Saveza financiranom od strane Švedskog i Švicarskog veleposlanstva u Sarajevu.
Prezentirane su i aktivnosti na različitim projektima u kojima Savez ima partnersku ulogu kao što su: Projekat integriranog lokalnog razvoja – ILDP, Projekt ReLOad (Regionalni program lokalne demokracije), Projekt „Jačanje uloge mjesnih zajednica“, a koje Savez implementira zajedno sa UNDP-om, te Projekt „Akademija za lidere“ koji se provodi u suradnji s Vijećem Europe, kao i Projekt “Regionalna mreža za razvoj kapaciteta za usluge vodoopskrbe i otpadnih voda (RCDN)”.

Ostale vijesti iz kategorije

ODRŽANA SVEČANA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA OPĆINE POSUŠJE

ODRŽANA SVEČANA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA OPĆINE POSUŠJE

Povodom blagdana Velike Gospe 15. kolovoza kada se obilježava Dan općine Posušje, danas je održana svečana sjednica Općinskog vijeća općine Posušje. Sjednica je ove godine, zbog epidemioloških mjera održana s ograničenim brojem sudionika, a započela je polaganjem...

50 000 KM ZA POSUŠKE POLJOPRIVREDNIKE

50 000 KM ZA POSUŠKE POLJOPRIVREDNIKE

Načelnik Branko Bago potpisao je danas rješenja o odobravanju poticajnih sredstava u iznosu od 50 000 KM za 68 poljoprivrednika s područja općine Posušje. Riječ je o zajedničkim sredstvima Općine Posušje i Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i...

DIREKTOR JP CESTE FBIH POSJETIO OPĆINU POSUŠJE

DIREKTOR JP CESTE FBIH POSJETIO OPĆINU POSUŠJE

Načelnik Branko Bago jučer je održao sastanak s direktorom JP Ceste FBiH Ljubom Pravdićem, a sastanku su nazočili i Vinko Romić, ravnatelj JU Ceste ŽZH te Bekir Isaković, izvršni direktor za ekonomske i pravne poslove u JP Ceste FBiH. Sastanak je održan s ciljem...

JOŠ JEDNA POTVRDA USPJEŠNOSTI OPĆINE POSUŠJE  U PRIPREMI PROJEKATA

JOŠ JEDNA POTVRDA USPJEŠNOSTI OPĆINE POSUŠJE U PRIPREMI PROJEKATA

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na sjednici od 29.07.2020. godine donijela Odluku o raspodjeli sredstava utvrđenih Proračunom FBiH za 2020. godinu s pozicije “Tekući transferi drugim razinama vlasti i fondovima - županije, gradovi i općine”. Sredstva bi se...