Savjetnik:POSLOVI U VOĆNJACIMA I VINOGRADIMA NAKON NISKIH TEMPERATURA

26. 03. 2018

Tijekom travnja niske temperature na našem području naprave mnogo štete u voćnjacima i vinogradima pa su vidljiva smrzavanja mladica u vinogradima, oštećenja raznih vrsta voćaka koje su bile u fazi formiranih plodića a vide se oštećenja od niskih temperatura i na krumpiru, ukoliko nije bio zaštićen.

Što napraviti u voćnjacima? Odmah nakon mraza voćke kod kojih nije došlo do potpunog smrzavanja i odumiranja biljnih organa treba tretirati pripravcima na bazi aminokiselina kako bi se ublažila stresna situacija nastala smrzavanjem. Pripravke primijeniti po uputi proizvođača. Ako su biljni organi potpuno smrzli i odumrli, tretiranje pripravcima neće pomoći i treba se bazirati na daljnju njegu voćaka koja podrazumijeva zaštitu i gnojidbu. U slučaju jačeg gubitka prinosa treba smanjiti gnojidbu dušikom i regulirati bujnost zelenom rezidbom.

Što napraviti u vinogradu? Ako postoji imalo zelene mase lišća, vinograd treba što prije tretirati pripravcima na bazi aminokiselina. Ako je zelena masa potpuno uništena s obnovom trsova treba pričekati 7-10 dana, tj. nakon ponovnog kretanja vegetacije. Lucnjeve i reznike sa smrznutim mladicama ne rezati. Naime, uz smrznute mladice koje su u proljeće potjerale iz glavnog pupa pa stradale tijekom niskih temperatura, nalazi se jedan ili više „suočica“ ili pričuvnih pupova iz kojih u stresnim situacijama, kao što je smrzavanje, također izrastu mladice. Te mladice nemaju rodni potencijal kao mladice iz glavnog pupa ali ipak mogu dati pokoji grozdić. Smrznute mladice će se osušiti i same otpasti.

Kad te nove mladice izrastu 3-5 cm, treba ih oplijeviti tako da se na jednom  mjestu ostave najviše dvije mladice i to najjače i na najboljem položaju, a ostale treba  ukloniti. Ako do tada loza nije tretirana nekim od pripravaka na bazi aminokiselina, onda to sada treba svakako napraviti, a tamo gdje je već bilo tretirano, tretiranje treba ponoviti.

 

 

 

Služba za gospodarstvo

 

 

Ostale vijesti iz kategorije

Dnevno izviješće Zavoda za javno zdravstvo ŽZH

Dnevno izviješće Zavoda za javno zdravstvo ŽZH

Zavod za javno zdravstvo ŽZH izvjestio je da je jučer u Županiji Zapadnohercegovačkoj testirano na koronavirus 26 osoba. Jedna muška osoba iz Posušja pozitivna je na prisustvo koronavirusa. U samoizolaciji se nalazi 41 osoba. Ukupno zaraženih osoba u Županiji...