savjeti za poljoprivrednike: NJEGA I ZAŠTITA KRUMPIRA

27. 04. 2018

 

Dobro je znati da su zemljišta koja najbolje odgovaraju krumpiru ona duboka, rastresita, humusno-pjeskovita. Za rani krumpir pogodna su pjeskovito-humusna zemljišta bogata hranjivima i koja se dobro i rano zagrijavaju te zaklonjena od hladnih vjetrova.

Oko tri tjedna prije cvjetanja, pa otprilike do sredine cvjetanja, krumpir počinjke zametati gomolje. Tada je najpovoljnija temperatura od 15-18 °C. Iznad 20°C smanjuje se porast gomolja, a preko 30°C njihovo obrazovanje nestaje. Najveće potrebe za vodom u vrijeme cvatnje i pri obrazovanju gomolja.

Za uspješan uzgoj krumpira treba pripremiti tlo i dobro ga pognojiti, prvenstveno stajskim gnojem koji popravlja plodnost, teksturu i strukturu tla. Stajski gnoj se po pravili unosi u osnovnoj obradi tla, po mogućnosti u jesen.

Kad stabljika krumpira dostigne visinu od 15 cm, vrši se prvo ogrtanje. Drugo se vrši pred cvatnju i ono je jače, visina humke je oko 20 cm.

Prihranjivanje se obavlja po potrebi i izvodi se u vrijeme prvog ogrtanja, azotnim i NPK đubrivima.

Krumpirova zlatica spada u red najopasnijih štetočina kod nas na krumpiru, pa ćemo opisati kako nanosi štetu i kako se zaštiti od iste.  Najveće štete nanose larve, koje mogu pojesti čitavu lisnu masu za relativno kratko vrijeme, a prinosi se mogu umanjiti za više od 50%. Odrasli insekt prezimi u zemljištu. U proljeće, obično krajem travnja ili početkom svibnja, aktiviraju se prezimjeli odrasli ionsekti (imaga) koja polažu narančasta jaja u grupicama, na naličje lista. Razvoj jaja traje od 5-15 dana, ovisno o temperaturi. Iz jaja se razviju larve narančaste boje sa crnom glavom i nogama. U stadiju larve ostaju 14-21 dan.

Važno je odrediti pravi termin suzbijanja krumpirove zlatice. Pogrešno je primjeniti insekticid kad se popjavljuju odrasli insekti iz zemljišta. Zlatica se suzbija u stadiju larve koja je najosjetljivija na insekticid. Važno je napomenuti da su sredstva za suzbijanje zlatice veoma otrovna i da ih treba primjeniti samo ako se mora uz potpuno poštivanje proizvođačkog uputstva. Na manjim površinama treba sakupljati zlatice i mehanički ih uništavati.

Treba koristiti najmanje dva preparata naizmjenično pri tretiranju zlatice, zbog rezistentnosti koju zlatica stvara prema preparatu. Neki od preparata koji  se koriste u suzbijanju krumpirove zlatice su: Mospilan, Actara, Calypso.

Od bolesti na krumpiru najznačajnija je plamenjača čiji se simptomi javljaju na lišću, krajem svibnja i početkom lipnja. Na zaraženom lišću nastaju pjege koje se povećavaju, zaraženo lišće propada i cijeli usjev izgleda kao da je spaljen. Simptomi ove bolesti se javljaju i na stablu krumpira u vidu tamnih pjega. Bolest zahvaća i gomolj, te uzrokuje trulež istog.

Vrijeme suzbijanja plamenjače na krumpiru je od kraja svibnja, početak lipnja do kraja srpnja. Suzbijanje se izvodi u nekoliko navrata, što ovisi o vremensim uvjetima. Koristiti fungicide.

Zaštita krumpira od bolesti i štetočina izvodi se redovito, primjenom fungicida i insekticida.

Pri primjeni preparata za zaštitu krumpira, obvezno se pridržavati uputa proizvođača.

Služba za gospodarstvo

 

Ostale vijesti iz kategorije

50 000 KM ZA POSUŠKE POLJOPRIVREDNIKE

50 000 KM ZA POSUŠKE POLJOPRIVREDNIKE

Načelnik Branko Bago potpisao je danas rješenja o odobravanju poticajnih sredstava u iznosu od 50 000 KM za 68 poljoprivrednika s područja općine Posušje. Riječ je o zajedničkim sredstvima Općine Posušje i Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i...

DIREKTOR JP CESTE FBIH POSJETIO OPĆINU POSUŠJE

DIREKTOR JP CESTE FBIH POSJETIO OPĆINU POSUŠJE

Načelnik Branko Bago jučer je održao sastanak s direktorom JP Ceste FBiH Ljubom Pravdićem, a sastanku su nazočili i Vinko Romić, ravnatelj JU Ceste ŽZH te Bekir Isaković, izvršni direktor za ekonomske i pravne poslove u JP Ceste FBiH. Sastanak je održan s ciljem...

JOŠ JEDNA POTVRDA USPJEŠNOSTI OPĆINE POSUŠJE  U PRIPREMI PROJEKATA

JOŠ JEDNA POTVRDA USPJEŠNOSTI OPĆINE POSUŠJE U PRIPREMI PROJEKATA

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na sjednici od 29.07.2020. godine donijela Odluku o raspodjeli sredstava utvrđenih Proračunom FBiH za 2020. godinu s pozicije “Tekući transferi drugim razinama vlasti i fondovima - županije, gradovi i općine”. Sredstva bi se...