savjeti za poljoprivrednike: NJEGA I ZAŠTITA KRUMPIRA

27. 04. 2018

 

Dobro je znati da su zemljišta koja najbolje odgovaraju krumpiru ona duboka, rastresita, humusno-pjeskovita. Za rani krumpir pogodna su pjeskovito-humusna zemljišta bogata hranjivima i koja se dobro i rano zagrijavaju te zaklonjena od hladnih vjetrova.

Oko tri tjedna prije cvjetanja, pa otprilike do sredine cvjetanja, krumpir počinjke zametati gomolje. Tada je najpovoljnija temperatura od 15-18 °C. Iznad 20°C smanjuje se porast gomolja, a preko 30°C njihovo obrazovanje nestaje. Najveće potrebe za vodom u vrijeme cvatnje i pri obrazovanju gomolja.

Za uspješan uzgoj krumpira treba pripremiti tlo i dobro ga pognojiti, prvenstveno stajskim gnojem koji popravlja plodnost, teksturu i strukturu tla. Stajski gnoj se po pravili unosi u osnovnoj obradi tla, po mogućnosti u jesen.

Kad stabljika krumpira dostigne visinu od 15 cm, vrši se prvo ogrtanje. Drugo se vrši pred cvatnju i ono je jače, visina humke je oko 20 cm.

Prihranjivanje se obavlja po potrebi i izvodi se u vrijeme prvog ogrtanja, azotnim i NPK đubrivima.

Krumpirova zlatica spada u red najopasnijih štetočina kod nas na krumpiru, pa ćemo opisati kako nanosi štetu i kako se zaštiti od iste.  Najveće štete nanose larve, koje mogu pojesti čitavu lisnu masu za relativno kratko vrijeme, a prinosi se mogu umanjiti za više od 50%. Odrasli insekt prezimi u zemljištu. U proljeće, obično krajem travnja ili početkom svibnja, aktiviraju se prezimjeli odrasli ionsekti (imaga) koja polažu narančasta jaja u grupicama, na naličje lista. Razvoj jaja traje od 5-15 dana, ovisno o temperaturi. Iz jaja se razviju larve narančaste boje sa crnom glavom i nogama. U stadiju larve ostaju 14-21 dan.

Važno je odrediti pravi termin suzbijanja krumpirove zlatice. Pogrešno je primjeniti insekticid kad se popjavljuju odrasli insekti iz zemljišta. Zlatica se suzbija u stadiju larve koja je najosjetljivija na insekticid. Važno je napomenuti da su sredstva za suzbijanje zlatice veoma otrovna i da ih treba primjeniti samo ako se mora uz potpuno poštivanje proizvođačkog uputstva. Na manjim površinama treba sakupljati zlatice i mehanički ih uništavati.

Treba koristiti najmanje dva preparata naizmjenično pri tretiranju zlatice, zbog rezistentnosti koju zlatica stvara prema preparatu. Neki od preparata koji  se koriste u suzbijanju krumpirove zlatice su: Mospilan, Actara, Calypso.

Od bolesti na krumpiru najznačajnija je plamenjača čiji se simptomi javljaju na lišću, krajem svibnja i početkom lipnja. Na zaraženom lišću nastaju pjege koje se povećavaju, zaraženo lišće propada i cijeli usjev izgleda kao da je spaljen. Simptomi ove bolesti se javljaju i na stablu krumpira u vidu tamnih pjega. Bolest zahvaća i gomolj, te uzrokuje trulež istog.

Vrijeme suzbijanja plamenjače na krumpiru je od kraja svibnja, početak lipnja do kraja srpnja. Suzbijanje se izvodi u nekoliko navrata, što ovisi o vremensim uvjetima. Koristiti fungicide.

Zaštita krumpira od bolesti i štetočina izvodi se redovito, primjenom fungicida i insekticida.

Pri primjeni preparata za zaštitu krumpira, obvezno se pridržavati uputa proizvođača.

Služba za gospodarstvo

 

Ostale vijesti iz kategorije

Uvođenjem Lean alata do uspješnijeg poslovanja

Uvođenjem Lean alata do uspješnijeg poslovanja

U Tehnološkom parku u Posušju danas je (četvrtak, 14.studeni 2019.) održan seminar o Lean proizvodnji namijenjen menadžerima i voditeljima poslovnih odjela koji žele optimizirati svoje poslovanje uvođenjem Lean alata. Seminar je održan u organizaciji Sveučilišta u...

SVI OBJEKTI U POSUŠJU OZNAČAVAJU SE KUĆNIM BROJEVIMA

SVI OBJEKTI U POSUŠJU OZNAČAVAJU SE KUĆNIM BROJEVIMA

Danas je Općina Posušje bila domaćin ravnatelju Federalne uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove Željku Obradoviću i njegovim suradnicima. Povod posjete je uspješna implementacija projekta Adresnog registra u Posušju. Nadležna općinska služba, Služba za...