Savjeti Civilne zaštite općine Posušje

08. 01. 2019

S obzirom na meteorološke najave nastavka razdoblja niskih temperatura uz povremene snježne padaline donosimo savjete Civilne zaštite općine Posušje:

Snijeg i poledica

-vlasnici ili korisnici stambenog ili poslovnog objekta dužni su
redovno i pravovremeno održavati čistim od snijega i poledice pločnike ispred i prilazne putove do svog objekta.

-ako se led ne može očistiti s pločnika potrebno ga je posuti sa dosta soli ili drugim raspoloživim tvarima koja pospješuju otapanje leda.

-koristite obuću s gumenim, hrapavim đonom kako bi smanjili opasnost od klizanja i pada na poledici ili snijegu.

-potrebno je da hodajući uz zgrade ili ispod drveća, budete oprezni, jer s njih iznenada može pasti snijeg ili led. Također iz navedenih razloga ne parkirajte vozilo na tim mjestima. Očistite snijeg i led sa svog vozila prije uključivanja u promet, uz obvezno korištenje zimske opreme na vozilu.

-Preventivno, protresite snijeg sa voćaka, ukrasnog drveća i grmlja,
izoliranih telefonskih ili električnih kablova i sl., kako biste spriječili njihovo oštećenje i lom.

Pozor! Ne otresajte i ne čistite neizolirane električne vodove – smrtna opasnost.

-Ukoliko, snijeg ili led koji prijeti pasti s krova vašeg stambenog ili
poslovnog objekta dužni ste ga ukloniti sami ili angažiranjem stručnih službi. Ovisno o nosivosti krovne konstrukcije vašeg stambenog ili poslovnog objekta i od debljine, odnosno težine snježnog pokrivača, procijenite da li je snijeg potrebno ukloniti s krova, te po potrebi to i učinite kako se krov ne bi urušio.

Pozor! Čišćenje snijega s krova je opasan posao te je bolje da angažirate stručnu službu.

-Ukoliko ste zbog obilnih snježnih padalina i neočišćenih cesta ostali izolirani a u hitnoj ste situaciji (slučaj potrebe liječničke ili veterinarske pomoći, bolničkog liječenja, opskrbe nužnim namirnicama ili energentima i slično) nazovite broj 039 681-985 ili 121 Operativni centar civilne zaštite Posušje, s kojeg će te dobivati potrebne informacije i upute za pružanje potrebne pomoći.

Jake zime
-što manje boravite na otvorenom ili u neugrijanom zatvorenom prostoru

-prije izlaska na otvoreno slojevito se obucite dovoljno toplom odjećom i obućom i zaštitite glavu i šake.

-što manje izlazite na zaleđene i skliske površine i ne izlazite na led na zaleđenim površinama.

-u prostorijama koje nisu grijane, prije nastupanja jake zime ispustiti vodu iz vodovodnih cijevi, spremnika ili grijača vode i sustava centralnog grijanja koji nije u funkciji.

Odsjek za civilu zaštitu općine Posušje

Ostale vijesti iz kategorije

Obavijest poljoprivrednim proizvođačima s područja općine Posušje

POZIV           za prijavu svih poljoprivrednika koji se bave proizvodnjom pšenice, raži i ječma          Sukladno Javnom pozivu za poticanje jesenske sjetve, objavljenom dana 25.9.2020. godine od strane Federalnog ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i...

KONAČNO RASPISAN NATJEČAJ ZA IZGRADNJU GRANIČNOG PRIJELAZA OSOJE

KONAČNO RASPISAN NATJEČAJ ZA IZGRADNJU GRANIČNOG PRIJELAZA OSOJE

Općina Posušje već duži niz godina vodi borbu za početak radova na proširenju graničnog prijelaza Osoje te je u tu svrhu odavna ispunila sve potrebne preduvjete za otkup zemljišta i izradu projektne dokumentacije, ali i održavala česte sastanke s vodstvom Uprave za...

Humanitarna akcija za Majčino selo

Humanitarna akcija za Majčino selo

Danas (ponedjeljak, 21. rujna 2020.), Župa Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije Posušje organizira humanitarnu akciju za Majčino selo u Međugorju. Akcija se održava u vremenu od 7,30 do 19 sati. Prikuplja se isključivo hrana. Kao npr.: krumpiri, crveni i bijeli...