Poruke sa sastanka o inicijativi proglašenja NP Blidinje: Zakon se neće nametati protivno volji žitelja i lokalne uprave!

05. 11. 2021

Danas je u kinodvorani Posušje održan sastanak predstavnika Općine Posušje i Federalnog ministarstva okoliša i turizma na temu inicijative proglašenja područja Blidinja nacionalnim parkom, uz nazočnost šire javnosti.

Na njemu su analizani sačinjeni prednacrti dokumenata te su iznešena dodatna pojašnjenja gostiju iz navedenog Ministarstva vezanih uz ovu inicijativu. Bitna poruka koju su poslali gosti iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma jeste da neće biti donošenja nikakvih zakonskih rješenja bez prethodne konzultacije i sa stanovništvom i s jedinicama lokalne uprave. Ono što je pak najbitnije istaknuti jeste informacija da zakonska regulativa neće biti usvajana na višim razinama, dok jedinice lokalne uprave, odnosno općine na čijem teritoriju se nalazi Park prirode Blidinje, putem svojih općinskih vijeća ne daju prethodnu suglasnost.

Prema protokolu današnjeg sastanka, jedan dio je bio predviđen za postavljanje pitanja nazočnih, koji su bili itekako aktivni.  Prvo se odnosilo na trenutno „zoniranje“ parka i mogućnost izmjene granica zona za koje lokalni mještani smatraju da su nepovoljne za njihov daljni rad i život na području PP Blidinje, s obzirom na restrikcije koje sa sobom donose. U odgovoru je rečeno kako se one mogu korigirati u daljnjoj proceduri do eventualnog donošenja konačne verzije Zakona  te da će se svi prijedlozi uzeti u obzir. Drugo važno pitanje bilo je vezano za status izgrađenih objekata na području Parka. U odgovoru rečeno je kako se oni neće uklanjati, odnosno „rušiti“. Nadalje , upućen je niz pitanja i prijedloga od onih vezano za obradu poljoprivrednih površina, turističke djelatnosti, branja ljekovitog bilja za osobne potrebe, do mogućnosti lokalnih jedinica da sudjeluju u radu NP Blidinje, ukoliko se proglasi, kroz mogućnost biranja menadžmenta. Jedna od opaski koja se dva puta čula na sastanku jeste vezana za početnu komunikaciju između općina i Ministarstva pri izradi prednacrta. Izraženo je mišljenje da su se mogle dosadašnje nedoumice izbjeći da su se na vrijeme pozvane jedinice lokalne uprave da sudjeluju u prednacrtu Zakona o NP Blidinje.

I upravo zbog toga stav Općine Posušje o prednacrtu Zakona o NP Blidinje vrlo jasan – prednacrt nije prihvatljiv u ovom obliku. Stoga, na prijedlog načelika Begića, o ovome povela rasprava i na 8. sjednici Općinskog vijeća. Tom prilikom usvojen je Zaključak u kom su sadržane sve primjedbe na prednacrt Zakona, a kojim se Vijeće zalaže za donošenje novog zakonskog okvira uz aktivno sudjelovanje svih općina i županija na čijem se području prostire.

U prilog ovome navedimo i poruke kojima je načelnik Begić zaključio današnji sastanak. – Neće se dati suglasnost na nešto što je protivno interesima stanovništva, posebno onog na području PP Blidinje te protivno interesima općine Posušje.

Ostale vijesti iz kategorije

Za opremanje Dječjeg vrtića Bajka 100.000 kuna!

Za opremanje Dječjeg vrtića Bajka 100.000 kuna!

Objavljenji su rezultati Javnog poziva i Programa pomoći Vlade Republike Hrvatske o dodjeli financijske potpore projektima za poticanje povratka Hrvata u BiH i stvaranja održivih uvjeta života u BiH za tekuću godinu.Među 53 odobrena projekta je i projekt Općine...

Zakazana 10. sjednica Općinskog vijeća

Zakazana 10. sjednica Općinskog vijeća

10. sjednica Općinskog vijeća će se održati 3.12.2021. godine  (petak) s početkom u 9:00 sati u općinskoj vijećnici. Dnevni red možete preuzeti s: Dnevni-red-3.12.2021-godinePreuzmi

Arhiva