Održana 10. sjednica Lokalnog ekonomskog vijeća

21. 02. 2019

Glavne točke i naglasak, na jučer održanoj 10. sjednici LEV-a, stavljen je na predstavljanje Javnog poziva EU4Business za privatni sektor, predstavljanje nove usluge Općine Posušje – E-MATIČAR te predstavljanje Tehnološkog parka Posušje i usluga koje nudi.

Putem Javnog poziva EU4Business za privatni sektor, na raspolaganju je 10 milijuna eura. Trenutno je objavljen prvi u nizu od navedenih programa, a odnosi se na Javni poziv potencijalnim korisnicima bespovratnih sredstava za mjeru podrške poljoprivrednim gazdinstvima. Sve ostale informacije o već otvorenom pozivu i ostalim pozivima se mogu pronaći na službenoj stranici projekta  http://eu4business.ba. U svrhu pomoći zainteresiranima za prijavu na ove projekte, sve općinske službe bit će im na raspolaganju.

 Nakon predstavljanja Javnog poziva prezentirana je nova usluga Općine Posušje, E-matičar. Inovativna i napredna elektronska usluga, koju nudi tek nekoliko općina u BiH, ima za cilj olakšavanje  izdavanja dokumenata iz djelokruga poslova matičnog ureda našim žiteljima koji borave van Posušja. Dokumenti po podnošenju elektronskog podnošenja zahtjeva upućuju se na kućnu adresu. Svi detalji o korištenju usluge e-matičar se mogu pronaći na  https://www.opcina-posusje.ba/ematicar/.

Predstavljen je opremljen Tehnološki park Posušje u poslovnoj zoni Osrdak s CNC strojevima. Na temelju realiziranih aktivnosti iz projekta COMPETE PLAMET nabavljeni su CNC strojevi: CNC tokarilica, CNC glodalica, stroj za brizganje plastike i kompresor, s ukupnom vrijednošću 600.000, 00 KM, u suradnji s nositeljem projekta HERAG-om. Također je registrirana  Fondacija tehnološki park Posušje (TPP Posušje) sa sjedištem na adresi Logistički centar Posušje, poduzetnička zona Osrdak, 88240 Posušje. Temeljni cilj Fondacije Tehnološki park Posušje je rad na uklanjanju prepreka većoj konkurentnosti poduzetnika i definiranje aktivnosti koje će voditi povećanju konkurentnosti poduzeća u sektoru metala i plastike.

Nakon predstavljanja točki dnevnog reda pod točkom razno, Općinski načelnik Branko Bago iznio je inicijativu da se kroz općinske službe utvrde mogućnosti oslobađanja plaćanja takse pri registraciji novih obrta u općini Posušje. Predstavnik Ureda za europske integracije ŽZH Ivan Jurilj  je pak naveo kako će slijediti pripremne aktivnosti za izradu Strategije obrazovanja ŽZH s posebnim naglaskom na strukovno obrazovanje i usklađivanje potreba tržišta rada čiji će izrađivač biti Ministarstvo obrazovanja ŽZH.

Navedimo još kako je cilj ovog sastanka bio okupljanje predstavnika javnog i privatnog sektora za istim stolom, sa svrhom implementiranja realne inicijative/ideje/prijedloge koji mogu dovesti do povećanja konkurentnosti privatnog sektora, čime bi se podigla ukupna konkurentnost naše općine i njezina privlačnost za investicije i zapošljavanje.

Ostale vijesti iz kategorije

Humanitarna akcija za Majčino selo

Humanitarna akcija za Majčino selo

Danas (ponedjeljak, 21. rujna 2020.), Župa Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije Posušje organizira humanitarnu akciju za Majčino selo u Međugorju. Akcija se održava u vremenu od 7,30 do 19 sati. Prikuplja se isključivo hrana. Kao npr.: krumpiri, crveni i bijeli...

29. obljetnica pogibije Ludviga Pavlovića

29. obljetnica pogibije Ludviga Pavlovića

Danas je obilježena 29. godišnjica pogibije Ludviga Pavlovića. Nakon mise zadušnice u crkvi u Vitini uslijedilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća na mjesnom groblju u Vitini, a zatim i kod poprsja Ludviga Pavlovića – Lutka u parku u Vitini. U 10 sati pred...