ODRŽAN SASTANAK VIJEĆA ZA RAZVOJNO PLANIRANJE I UPRAVLJANJE RAZVOJEM ŽUPANIJE ZAPADNOHERCEGOVAČKE

21. 09. 2018

U zgradi Vlade Županije Zapadnohercegovačke, 19.rujna 2018. godine, u organizaciji Vlade Županije Zapadnohercegovačke i Ureda  Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije održan je sastanak Vijeća za razvojno planiranje i upravljanje razvojem Županije Zapadnohercegovačke.U zgradi Vlade Županije Zapadnohercegovačke, 19. rujna 2018. godine, u organizaciji Vlade Županije Zapadnohercegovačke i Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije održan je sastanak Vijeća za razvojno planiranje i upravljanje razvojem Županije Zapadnohercegovačke.

Članovima Vijeća za razvojno planiranje i upravljanje razvojem ŽZH imenovani su : Predsjednik Vlade – Zdenko Ćosić, ministar financija – Toni Kraljević, ministar gospodarstva – Dario Sesar,  gradonačelnik Širokog Brijega – Miro Kraljević, načelnik općine Ljubuški – Nevenko Barbarić, načelnik općine Posušje – Branko Bago,načelnik općine Grude – Ljubo Grizelj.

Predstavljen je Projekt Izrada Plana razvoja turizma ŽZH. Projekt je pripremio Ured Vlade ŽZH za europske integracije  u suradnji sa Regionalnom razvojnom agencijom REDAH za projekt MarketMakers, koji je dio napora Švicarske vlade za pomoć Bosni i Hercegovini u razdoblju ka europskim integracijama. Kratki uvod je održao ravnatelj Ureda za EU integracije gosp. Ivan Jurilj. Projekt je predstavila pomoćnica ravnatelja Ureda za EU integracije gđa. Ana Soldo. 

Cilj projekta jest izrada Plana razvoja turizma u ŽZH,koji će osnažiti turizam u ŽZH, osobito ruralni i aktivni turizam koji se najnovijim turističkim kretanjima vežu za većinu turističkih zemalja kao samo težište razvoja turizma. U okviru procesa izrade Plana razvoja turizma Ured za EU je dao prijedlog da bude koordinator svih aktivnosti te da imenuje Odbor za razvoj turizma.

Pokrenuta je tema o razvoju financijskih instrumenata u ŽZH. Potrebno je  razraditi model krajnjeg rješenja mehanizma suradnje sa komercijalnim i razvojnim bankama za financiranje i sufinanciranje projekta, koji su dio predpristupnih fondova.Također je spomenuta važnost suradnje i povezanosti institucija na svim razinama da bi se dalo što više prijedloga i ideja vezano za financiranje projekata, zatim razvoj fondova koji bi omogućili lakše privlačenje potencijalnih ulagača. 

Spomenuta je konferencija o EU fondovima, koja je održana 14.09. 2018. pod pokroviteljstvom Vlade ŽZH, te njezin značaj i programi financiranja projekata iz EU fondova za zemlje pristupnice. Gđa. Ivana Maletić, zastupnica u EU parlamentu je u spomenutoj konferenciji istaknula kako će prikupiti što više podataka u suradnji sa europskim investicijskim bankama o potencijalnim shemama za sufinanciranje projekata za zemlje pristupnice. 

Promocija i privlačenje potencijalnih ulagača u ŽZH vodit će se kroz upute koje će dati Strategija privlačenja ulaganja u ŽZH, koju se planira izraditi. 
 
Predstavljen je trogodišnji Akcijski plan, te potreba za njegovim ažuriranjem od strane ravnatelja Ureda za EU integracije gosp. Ivana Jurilja.

Ostale vijesti iz kategorije

Obavijest o pojačanom inspekcijskom nadzoru

Obavijest o pojačanom inspekcijskom nadzoru

U skladu s Naredbom Kriznog stožera ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH, objavljene dana 29. lipnja 2020. godine, a s ciljem smanjivanja rizika od infekcije COVID-19, kao i sprječavanja širenja infekcije, obavještavamo sve žitelje općine Posušje da će...

RAKITNO: SVETKOVINA ROĐENJA SVETOG IVANA KRSTITELJA

RAKITNO: SVETKOVINA ROĐENJA SVETOG IVANA KRSTITELJA

Blagdan je sv. Ivana Krstitelja, jednog od najomiljenijih svetaca u hrvatskom narodu, kojemu su posvećeni brojni gradovi, naselja, biskupije, župe, crkve i kapele. Sveti Ivan bio je pustinjak, mučenik, Kristov prethodnik. Ukazao je na Isusa kao Jaganjca koji oduzima...