Održan peti susret iz ciklusa Tabu na stolu

28. 05. 2018

U subotu je u kino dvorani u Posušju održan peti, ujedno i posljednji susret iz ciklusa Tabu na stolu na temu “Pred misterijem života i smrti”.

O temeljima života na Zemlji, s biokemijske strane govorio je prof. Josip Bešlić. U svojem izlaganju stavio je pred auditorij pojam eliksira besmrtnosti, izazova koji stoji već stoljećima pred znanstvenicima. Također se osvrnuo na dostignuća znanosti kad je u pitanju manipulacija DNA molekulom, s ciljem istraživanja mogućnosti produljenja ljudskog života manipulacijama na genetskom materijalu.

Dr. Ivan Bešlić bazirao je svoj dio izlaganja na mogućnosti koje medicina danas nudi u cilju poboljšanja kvalitete i trajanja života, s glavnim naglaskom na dostignuća na polju transplantacije organa i tkiva. Interes prisutnih vezan uz ovu temu je velik, pitanja je mnogo, a odgovore na mnoga dao je dr. Bešlić, pojasnivši mogućnosti i procedure u samoj pripremi pacijenata, kao i o mogućnostima transplantacije organa i tkiva. Osvrnuo se na pitanja tko su potencijalni darivatelji organa, na proceduru pri eksplantaciji organa, a glavni naglasak njegovog izlaganja bio je početak transplantscijske ere u BiH, čiji su građani sve do sada primorani tražiti spas i bolju kvalitetu života u zemljama Europe, a ponajviše u bratskoj nam Hrvatskoj.

Fra Ivan Penavić nastavio je izlagati o transplantaciji, s etičkog i vjerskog aspekta. Prisutnima je približio i obrazložio stajališta Katoličke Crkve, koja je stava da sve ono što može biti od pomoći čovjeku (u ovom slučaju donacija organa i tkiva), a da pri tom ne ugrožava zdravlje ili život drugog čovjeka treba iskoristiti jer u protivnom propada i ne ostavlja nikakvog uspjeha. Fra Ivan je nadalje govorio o eutanaziji, te najprije pojasnio mogućnosti i naveo eutanativna sredstva koja su pred civilizacijom još od početka 20. stoljeća. Ubiti nekoga/sebe da se “olakšaju” muke i skrati agonija bolesti ili pristupiti palijativnoj skrbi i održati život čovjeka do samoga kraja, kada o kraju ipak odlučuje netko veći od ljudi, pitanje je koje se postavlja gotovo svskodnevno. Katolička Crkva je protiv bilo koje vrste eutanazije, a zalaže se za provođenje palijativne skrbi terminalno oboljelim osobama, kako bi u dostojanstvu i što manjoj patnji dočekale svoj kraj.

Na kraju su predavači zahvalili vjernoj publici, koja je kroz svih pet susreta podržala njihov rad i entuzijazam u nastojanju razotkrivanja onoga što se skriva pod “tabu” izrazom i odgovorima na pitanja koja se provlače u životu, bez pravog i kvalitetna odgovora.

Posuski.info

Ostale vijesti iz kategorije

Dnevno izviješće Zavoda za javno zdravstvo ŽZH

Dnevno izviješće Zavoda za javno zdravstvo ŽZH

Zavod za javno zdravstvo ŽZH izvjestio je da je jučer u Županiji Zapadnohercegovačkoj testirano na koronavirus 26 osoba. Jedna muška osoba iz Posušja pozitivna je na prisustvo koronavirusa. U samoizolaciji se nalazi 41 osoba. Ukupno zaraženih osoba u Županiji...