Obilježen Dan branitelja Općine Posušje

30. 05. 2018

Dostojanstveno i svečano danas je obilježen još jedan Dan branitelja općine Posušje. Svečanost je započela euharistijskim slavljem u crkvi Bezgrješnoga Začeća BDM u Posušju koje je predvodio župnik iz Vira, don Ilija Drmić uz koncelebraciju don Joke Blaževića i fra Mladena Vukšića.

 

Nakon svete mise uslijedio je mimohod svih posuških postrojbi s ratnim stjegovima koji su nosili posuški srednjoškolci do Trga hrvatskih branitelja uz pratnju limene glazbe hrvatske komponente vojske u BiH.

Na Trgu je svečanost započela intoniranjem himne svih Hrvata, minutom šutnje kojom je odana počast poginulim, nestalim i preminulim braniteljima, te polaganjem vijenca i paljenjem svijeća pred spomen obilježjem, a koje su položili i zapalili općinski načelnik Branko Bago, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskoga rata te predstavnici ministarstava obrane i oružanih snaga BiH.

Općinski načelnik Branko Bago je pozdravio sve nazočne i kazao da nam sve ono čime su branitelji u teškim ratnim godina se vodili mora biti misao vodilja i nama danas. „To nam je imperativ u održavanju pozitivne memorije na Domovinski rat“, kazao je načelnik Bago. Dodao je da nas proganjaju nepravedne presude, montiranja optužnica, progoni i nepravde, blaćenje Domovinskog rata, ismijavanje i ignoriranje životnih vrijednosti, nametanje krivotvorina i lažnih istina. „Sve nabrojano je ono što nas proganja o Domovinskom ratu i svakodnevnom životu. To nije slučajno i baš zato ćemo pružiti otpor na primjeren način. Jedan od tih načina je obilježavanje obljetnica baš kao što je ova danas. Neka nam u tome dragi Bog da strpljenja, mudrosti, snage i zdravlja“, zaključio je Bago.

Ministar branitelja ZHŽ Mladen Begić je kazao da smo u planovima i krojenjima politike devedesetih godina mi ovdje bili otpisani. „Iza malog i napaćenog  hrvatskog naroda nije stajao nitko: ni velike svjetske sile, ni programi intelektualaca. Na nas jednostavno nisu računali. No, mi smo računali na sebe i to vrlo ozbiljno. Zato zahvalimo dragome Bogu i našim braniteljima. Izginuli su za svoje i naše ideale, da bismo mi danas baštinili slobodu i mir. Čuvajmo svoje, čuvajmo i izgrađujmo karakter, odgajajmo svoju djecu da ne zaborave žrtve i krvi prolivene za naš narod i domovinu. Čuvajmo slobodu  koju smo krvlju platili i ne popuštajmo  pred onima koji nas mame da se odnarodimo i odhrvatimo. U tome neka nam budu naši braća bojovnici koji su svojim životom posvjedočili ljubav prema domovini i hrvatskom narodu“, kazao je Begić.

 

 

Ostale vijesti iz kategorije

Dnevno izviješće Zavoda za javno zdravstvo ŽZH

Dnevno izviješće Zavoda za javno zdravstvo ŽZH

Zavod za javno zdravstvo ŽZH izvjestio je da je jučer u Županiji Zapadnohercegovačkoj testirano na koronavirus 26 osoba. Jedna muška osoba iz Posušja pozitivna je na prisustvo koronavirusa. U samoizolaciji se nalazi 41 osoba. Ukupno zaraženih osoba u Županiji...