Dirljiva priča o humanitarnom konvoju “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu“

19. 07. 2017

Sinoć je u Posušju u sklopu Posuškog lita, a u organizaciji udruge Pauk, prikazan dokumentarni film „Bijeli put“ autora Zdenka Jurilja. Kroz projekciju su vrlo emotivno prikazani autentični kadrovi improvizirane bolnice u srednjobosanskom gradiću Nova Bila tijekom rata. O težini uvjeta u kojima se radilo govori iskaz jednog od svjedoka koji je kazao da je lakše bilo nabrojati što imaju na raspolaganju nego što im nedostaje. Stvari su se tako dramatično događale u Lašvanskoj dolini da je izgledalo kako bi se baš ovdje mogao ponoviti Vukovar.

U želji da se spriječi humanitarna katastrofa organizira se konvoj “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu“. Nastavak dokumentarca donosi arhivske snimke i osvrte sudionika vezano uz organiziranje i provedbe konvoja sa svim preprekama koje su se morale prijeći kako bi se pomoglo ranjenicima i stanovništvu. Također govori o ljudskoj solidarnosti i želji da se pomogne najpotrebitijima bez obzira na realnu smrtnu opasnost. Ovim činom je ratnih devedesetih godina spašeno više od 70 tisuća Hrvata šireg područja Lašvanske Doline tijekom gotovo 8 mjeseci opsade.

Autori filma poslije projekcije i obraćanje sudionika Bijelog puta 

Ostale vijesti iz kategorije

Dnevno izviješće Zavoda za javno zdravstvo ŽZH

Dnevno izviješće Zavoda za javno zdravstvo ŽZH

Zavod za javno zdravstvo ŽZH izvjestio je da je jučer u Županiji Zapadnohercegovačkoj testirano na koronavirus 26 osoba. Jedna muška osoba iz Posušja pozitivna je na prisustvo koronavirusa. U samoizolaciji se nalazi 41 osoba. Ukupno zaraženih osoba u Županiji...