Challenge program – prilika za sufinanciranje inovativnih projekata

27. 11. 2018

Sarajevska regionalna razvojna agencija (SERDA) u suradnji s Uredom Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije i Općinom Posušje održala je u Posušju Info dan na kojem je predstavljen treći javni poziv Challenge programa. Riječ je o programu koji provodi SERDA koja je potpisala ugovor sa Švedskom agencijom za međunarodnu suradnju i razvoj (SIDA). Partneri u projektu su Republička agencija za razvoj malih i srednjih poduzeća iz Banja Luke i regija Ostergotland iz istočne Švedske.

„Challenge program je uspostavljen 2016. godine uz potporu sredstava Švedske agencije za međunarodnu suradnju i razvoj i kroz ovaj program je uspostavljen Challenge fond koji je otvoren za sve privatne, registrirane, gospodarske subjekte iz BiH koji mogu aplicirati s inovativnim projektima i koji tako mogu postati korisnici bespovratnih sredstava u maksimalnom iznosu od 30 000 eura. Kroz ovaj informativni dan smo željeli upoznati gospodarske subjekte sa svim aspektima ovoga poziva koji je otvoren do 17. prosinca,“ kazala je Sanela Dževlan, projekt menadžer Challenge to Change programa.

„Inovativnost ne podrazumijeva inovativnost na razini poduzeća, nego na široj razini, odnosno kako projekt može pomoći da poduzeća budu konkurentniji na tržištu. Činjenica je da konkurentnost gospodarskog subjekta upravo ovisi o inovativnosti. Nažalost, u našoj zemlji prema podacima gospodarski subjekti se teško odlučuju za uvođenje inovacija, a glavni razlog je nedostatak financijskih sredstava.  Sida je prepoznala taj problem i izdvojila oko 4.2 milijuna eura za ovaj program koji će se implementirati do 2020. godine,“ kazala je Dževlan.

Potrebno je istaknuti da je za potencijalne korisnike iz kategorije startup-a, koji su registrirani najmanje šest mjeseci i ne starije od 2 godine do dana objave ovog javnog poziva, predviđen maksimalni iznos granta do 10.000 eura, dok korisnici iz kategorije mikro, malih i srednjih poduzeća do 250 zaposlenih, koji obavljaju djelatnost duže od dvije godine, mogu računati na podršku u maksimalnom iznosu granta do 30.000 eura. Aplikanti moraju osigurati i minimalno vlastito sudjelovanje od 50% od ukupne vrijednosti predloženog projekta, čija realizacija ne može trajati duže od godinu dana.

Do sada su prošla dva javna poziva, dugi je u fazi implementacije sredstava, treći poziv je u tijeku i kroz njega je na raspolaganju oko 800 000 eura, a do 2020. godine bit će objavljena još dva poziva ovog programa. Inače, program Challenge to Change je program koji podržava inovativne proizvode, usluge, metode i pristupe koji nisu kratkoročna rješenja, nego rješenja koja će imati dugoročne efekte ne samo za poduzeće nego i porast broja zaposlenosti, povećanja konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH.

Općina Posušje, kao BFC certificirana općina, i kroz ovakve događaje sudjeluje u promicanju ulaganja, kako postojeća tako i nova poduzeća, inovativnost i samoodrživost.

Ostale vijesti iz kategorije

Općina Posušje: 29 studenata potpisalo ugovore o stipendiranju

Općina Posušje: 29 studenata potpisalo ugovore o stipendiranju

Danas je u općinskoj vijećnici upriličeno svečano potpisivanje ugovora o stipendiranju studenata s područja općine Posušje. Pravo na stipendiju temeljem natječaja ostvarilo je 29 kandidata, s ukupnim iznosom od 1 000 KM za ovu akademsku godinu. Također, dodatnim...

Šesti javni poziv Challenge fonda – online info sesije

Šesti javni poziv Challenge fonda – online info sesije

S ciljem što bolje informiranosti gospodarskih subjekata u BiH o mogućnostima za korištenje ovih sredstava, a uvažavajući aktualnu epidemiološku situaciju, projektni tim organizirati će online info sesije na kojima će predstaviti sve detalje javnog poziva. Online info...

Održana prva sjednica Općinskog stožera CZ općine Posušje

Održana prva sjednica Općinskog stožera CZ općine Posušje

Danas je u dvorani za sastanke Općinskog načelnika održana prva sjednica Općinskog stožera civilne zaštite općine Posušje. Sjednicom Stožera predsjedavao je zapovjednik Stožera CZ, Ante Begić, a obrazloženja po točkama Dnevnog reda dao je Ljubo Bradarić, pa je stožer...

Održana radionica „Razvoj biciklističkog turizma u ŽZH”

Održana radionica „Razvoj biciklističkog turizma u ŽZH”

U Općini Posušje, ali i ostale tri općine u ŽZH, jučer i danas održana je radionica „Razvoj biciklističkog turizma u ŽZH”. Uz zainteresirane pojedince i udruge s područja naše općine, radionici su nazočili i predstavnici odsjeka za gospodarstvo i razvoj te načelnik...