Batin: Mali folkloraši čuvaju tradiciju

29. 05. 2017

Dječja smotra folklora „Na Petrovu ognjištu“ održana je sinoć u zaseoku Bakule u Batinu, a svečano ju je otvorio Općinski načelnik Branko Bago. Općina je dugogodišnji podupiratelj rada kulturo-umjetničkih društava, pa i KUD-a fra Petra Bakula. Prilikom obraćanja načelnik je kazao kako bi trebali još više potpomagati rad kud-a koji promiče autohtone kulturne vrijednosti našega kraja, unatoč skromnim proračunskim sredstvima.

Mnoštvo gledatelja pratilo je nastupe djece folkloraša iz pet kulturno umjetničkih društava. Tako su se publici pored članova HKUD „fra Petra Bakula“ predstavili i članovi i HKUD Tihaljna iz Tihaljne, KŠD Rakitno iz Rakitna, IFG Sloga iz Guča Gore i KUD sv. Juraj iz Osojnika u Dubrovniku.

 

Brojno članstvo domaćina, HKUD „fra Petar Bakula“ se predstavilo u čak pet folklornih skupina. Tako su nam izveli plesove zapadne Hercegovine, plesove posuškog kraja, bunjevačke plesove, linđo, ali i mušku i žensku gangu. Voditeljica u našem kulturno umjetničkom društvu Marijana Landeka je kazala za naš portal da je i ove godine bilo jako zanimljivo. „Čini mi se da smo u organzacijskom djelu bili bolji nego prošle godine, mada uvijek ima prostora i za još bolje. Moramo se posebno zahvaliti našem Ivici Bagi koji je i ove godine, drugi put za redom dao svoje vrijeme i talent kako bi naš program bio još bolji,“ kazala je Marijana Landeka.

KUD sv. JURAJ IZ Osojnika kraj Dubrovnika su otplesali linđu, a posebnu pozornost je privukla ćlanica ovog društva koja je svirala lijericu. Tri sata do Posušja putovali su članovi IFG „Sloga“ iz Guča Gore koji djeluju od 1925. godine i koji djeluju u 3 sekcije sa preko 100 članova. HKUD „Tihaljina“ iz Tihaljine po prvi put je stiglo u Posušje na ovu manifestaciju. Ovo društvo njeguje običaje bekijskog kraja. Relativno su mlado društvo, osnovano 2011. godine i broje 50 članova. Pored ovih društava sinoć nam se predstavilo još jedno naše domaće društvo, a to je KŠD Rakitno pod vodstvom Dijane Mikulić. Oni su nam pak izveli koreografiju sa skladbom „Ero s onoga svijeta“.

Publiku je posebno razveselio i nastup Ivice Bage i njegovog benda. -„Posebno je lijepo vidjeti kad djeca imaju volju čuvati i njegovati naše tradicionalne običaje i to je ono što ću uvijek podržavati“, kazao je naš poznati pjevač.

Ostale vijesti iz kategorije

XII. Festival religiozne drame – Posušje 2020.

XII. Festival religiozne drame – Posušje 2020.

Župa Bezgrješnog začeća BDM u Posušju, organizira XII. Festival religiozne drame. Ovaj jedinstveni Festival, zahvaljujući interesu publike i kvalitetnim predstavama, ide naprijed.“Kršćanska drama nije samo tema vezana uz kršćanstvo (dakle, Bog, sveci, svećenici, crkva...

ODRŽANO EDUKATIVNO PREDAVANJE IZ PODRUČJA STOČARSTVA

ODRŽANO EDUKATIVNO PREDAVANJE IZ PODRUČJA STOČARSTVA

U organizaciji USAID-a, programa Farma II, uz potporu Općine Posušje, danas je u općinskoj vijećnici održano predavanje naziva Ishrana muznih grla. O ovoj temi govorio je prof. dr. Darko Grbeša, eminentni stručnjak iz ovog područja. On se u prvom dijelu...

ODRŽAN PRVI RADNI SASTANAK ZA VII. FESTIVAL KLAPSKE PISME POSUŠJE

ODRŽAN PRVI RADNI SASTANAK ZA VII. FESTIVAL KLAPSKE PISME POSUŠJE

Započele su pripreme za organizaciju još jednoga Festivala klapske pisme u Posušju te je danas u uredu Načelnika općine Posušje održan sastanak Upravnog odbora Festivala na kojemu su definirani prvi koraci za organizaciju VII. Festivala. Šest je uspješno organiziranih...