ŽUPA VIR PROSLAVILA SVOJU SUZAŠTITNICU GOSPU LURDSKU I BLAGDAN BLAŽENOG ALOJZIJA STEPINCA

11. 02. 2020

Danas je župa Sv. Jure Vir proslavila blagdan svoje suzaštitnice Gospe Lurdske. Svečano misno slavlje u 11 sati predvodio je don Ivan Kordić, župnik na Ledincu. Župa se prethodno za blagdan pripremala devetnicom, a nastavila trodnevnicama.

Na blagdan Gospe Lurdske slavimo Svjetski dan bolesnika kojega je 1992. godine utemeljio Papa Ivan Pavao II. Svrha obilježavanja ovoga Dana podizanje je svijesti šire javnosti o potrebama bolesnika te težnja za stvaranjem bolje zdravstvene i društvene zaštite koja će svakom oboljelom omogućiti dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu skrb.

Ova župa se na poseban način priprema i za svoju 150. obljetnicu. Iako je nadnevak slavlja 27. travnja 2021.godine, župnik don Ilija Drmić poziva na duhovni hod zajednice vjernika i Crkve, kao pripravu za obljetnicu kroz sve ovo vrijeme. Duhovna priprava krenula je još prošle, a nastavlja se i ove godine. Vjernike posebno poziva na proslavu  blagdana koje su župnici i njezini župljani izabrali za zaštitnike i suzaštitnike, kao i onih kojima su izgrađene zavjetne kapelice. Pored spomenutih blagdana, suzaštitnice Gospe Lurdske i blaženoga Alojzija Stepinca, posebno se svečano slavi zaštitnik župe Sv. Jure (23.4.), suzaštitnik Presveto Srce Isusovo (pomični datum blagdana, kojeg ove godine slavimo 19.6.), zaštitnik filijale u Podzavelimu je Sv. Ante (13.6.), filijale u Podbiloj Sv. Petar i Pavao (29.6.), te Sv. Ivan Krstitelj (24.6.) kojemu je podignuta zavjetna kapelica u Tadićima. U kolovozu se služi sveta misa ispred kapelice blaženiku podignute u zaseoku Budimiri. Blagdan blaženog  kardinala Alojzija Stepinca u ovoj se župi osobito ističe, a u crkvi je i kip blaženka. Vjernici se ovih dana osobito spominju blaženoga Alojzija Stepinca koji je na jučerašnji dan 1960. godine nakon dugogodišnjeg zatvora i tortura komunističkog režima preminuo. Blaženik je simbol savjesti jednoga teškoga vremena te primjer hrabrosti i odanosti Božjim zakonima u vremenima kada su se rijetki usuđivali to biti.

Ostale vijesti iz kategorije

ODRŽANO EDUKATIVNO PREDAVANJE IZ PODRUČJA STOČARSTVA

ODRŽANO EDUKATIVNO PREDAVANJE IZ PODRUČJA STOČARSTVA

U organizaciji USAID-a, programa Farma II, uz potporu Općine Posušje, danas je u općinskoj vijećnici održano predavanje naziva Ishrana muznih grla. O ovoj temi govorio je prof. dr. Darko Grbeša, eminentni stručnjak iz ovog područja. On se u prvom dijelu...

ODRŽAN PRVI RADNI SASTANAK ZA VII. FESTIVAL KLAPSKE PISME POSUŠJE

ODRŽAN PRVI RADNI SASTANAK ZA VII. FESTIVAL KLAPSKE PISME POSUŠJE

Započele su pripreme za organizaciju još jednoga Festivala klapske pisme u Posušju te je danas u uredu Načelnika općine Posušje održan sastanak Upravnog odbora Festivala na kojemu su definirani prvi koraci za organizaciju VII. Festivala. Šest je uspješno organiziranih...