Zaštita i promocija kulturnog nasljeđa zapadne Hercegovine kroz „Dane europskog naslijeđa“

17. 09. 2019

Kulturno-znanstvena manifestacija Dani europskog naslijeđa već 23. godinu organizira se u Bosni i Hercegovini. Ove godine posebna pozornost je stavljena na Županiju Zapadnohercegovačku, u čijim će općinama se provoditi projekt kojeg je danas u Općini Posušje predstavila Zora Dujmović, ministrica u Ministarstvu kulture i sporta FBiH.

„Činjenica je da zapadna Hercegovina i općine koje pripadaju ŽZH imaju puno toga što je nasljeđe, što je baština materijalne i nematerijalne kulture, tako da ćemo ovom manifestacijom promovirati sve te vrijednosti kojima općine raspolažu. Pokušat ćemo kroz okosnicu manifestacije, okrugli stol, izlaganja eminentnih poznavatelja materijalne i nematerijalne baštine ovoga područja, čuti teme i  pokušati iznaći moguća rješenja kako bi se sve to na dobar način štitilo i od zaborava, a spomenici materijalne kulture na adekvatan način zaštitili.“ – zaključila je ministrica Dujmović.

Pohvalila je i angažiranost mladih generacija, učenike osnovnih i srednjih škola, koji su putem radova uključili se u ovu manifestaciju. Najavljujući njen nastavak, pozvala je sve nazočne na današnjoj konferenciji za medije da 2. i 3. listopada nazoče događanjima i promoviraju sve kulturne znamenitosti koje će biti obuhvaćene.

Kad je riječ o općini Posušje u dvodnevno predstavljanje bit će uključen muzej U kući oca mojega u kojem se nalazi niz vrijednih eksponata koji svjedoče o životu na ovom području u različitim povijesnim razdobljima, te ranokršćanska bazilika na Gradcu koja bi trebala biti uvrštena u nacionalni spomenik kulture.

Na ovu manifestaciju osvrnuo se i jedan od sudionika današnjeg događaja, načelnik općine Posušje Branko Bago. „S ponosom mogu istaknuti kako svi mi u Posušju, prvenstveno kroz naše škole, ustanove i udruge, kroz kulturno umjetnička društva, a putem naših nadaleko poznatih manifestacija, uistinu i živimo sve ovo, živimo naše običaje i s ponosom se prisjećamo naše prošlosti. Angažmanom šire društvene zajednice, uz stalnu potporu Općine Posušje kao i nadležnim institucija s federalnih i županijskih razina, promoviramo Posušje u sklopu čega provodima razne projekte sanacije, revitalizacije i zaštite povijesnih lokaliteta na području naše općine. Tu ističemo nekropolu stećaka na Ričini, koja je upravo zahvaljujući angažmanu općinskih službi ove godine proglašena i nacionalnim spomenikom BiH. Sljedeća inicijativa ide  prema zaštiti lokaliteta bazilike na Gracu, ali ovaj naš započeti posao time nipošto ne završava, naprotiv mi u Općini Posušje tek počinjemo i našu „Posušku kulturu (koja je kao takva prepoznata i od struke) nastavljamo baštiniti, istraživati, ulagati u njenu opstojnost jer ovo naslijeđeno bogatstvo ne ostavlja nam drugačiji izbor.

Kada je Federalno ministarstvo kulture na čelu s poštovanom ministricom gospođom Zorom Dujmović najavilo da na području ŽZH planira provesti ovaj hvalevrijedan projekt „Dani europskog nasljeđa 2019“ bili smo uistinu radosni i počašćeni. Posušje kroz muzej „U kući oca mojega“, svoje stećke, gradine, bazilike i crkve i druge spomenike kamenoklesarske arhitekture doista ima što pokazati i s čime biti ponosno.“ – rekao je načelnik Bago.

Na konferenciji za novinare su sudjelovali i načelnici, te gradonačelnici ostalih općina Županije Zapadnohercegovačke. Također su u svojim obraćanjima govorili o nužnosti očuvanja kulturne materijalne i nematerijalne baštine, njenom značaju, ali i o specifičnostima u svojim općinama. Zahvalili su ministrici Dujmović na uključivanju zapadne Hercegovine u ovaj projekt, te su izrazili nadu kako će odjeci s ovog događaja doprijeti do najšireg auditorija.

Manifestacija „Dani europskog naslijeđa“ se od 1991. godine održava u europskim zemljama, a utemeljilo ju je Vijeće Europe uz podršku Europske zajednice u Strazburu, Poveljom o europskom graditeljskom naslijeđu. Izravan povod za osnivanje dao je projekt pod nazivom Otvoreni dani kulturnih spomenika koji je prvi put održan u Francuskoj 1984. godine, kako bi se širokoj publici pokazali spomenici koji im nisu dostupni.

U okviru obilježavanja Dana europskog naslijeđa, tradicionalno se organizira i edukativni program „Mladi i naslijeđe“, u kojem sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola Federacije BiH. Program „Mladi i naslijeđe“ je važan segment manifestacije iz razloga što potiče mlade na očuvanje, brigu i ljubav za kulturno – povijesno naslijeđe Bosne i Hercegovine.

Cilj održavanja manifestacije je upoznavanje najširih slojeva društva sa značajem čuvanja, zaštite, predstavljanja i promoviranja kulturnog naslijeđa, uz edukaciju o tome da su nacionalna kulturna naslijeđa europskih zemalja dio zajedničkog kulturnog naslijeđa Europe, kao i da se ohrabri tolerancija unutar Europe i izvan njenih granica.

Ostale vijesti iz kategorije

OBAVIJEST PČELARIMA

OBAVIJEST PČELARIMA

Obavještavaju se pčelari s područja općine Posušje da ažuriraju podatke o stanju pčelinjih zajednica. Ažuriranje podataka se vrši u Registru pčelara u Službi za gospodarstvo općine Posušje do 15.05.2021. godine. Ostvarivanje prava na novčanu potporu za pčelinje...

Sjećanje na žrtve Kupresa

Sjećanje na žrtve Kupresa

Obilježena je 29. obljetnica sjećanja na žrtve Kupresa. Među brojnim izaslanstvima, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika Vukovarcima, na Kupreškom polju, na spomeniku poginulim braniteljima Kupresa, te na središnjem spomeniku u gradu Kupresu, počast...

29. obljetnica osnutka Hrvatskog vijeća obrane

29. obljetnica osnutka Hrvatskog vijeća obrane

8. travnja 1992. osnovano je Hrvatsko vijeće obrane, a obljetnica utemeljenja danas je prigodno obilježena i u Posušju. U 10 sati  pred Spomen obilježjem hrvatskim braniteljima, na Trgu hrvatskih branitelja, vijence su položili i svijeće zapalili Koordinacija udruga...

Poljoprivredni savjetnik: Zaštita voćki od niskih temperatura

Poljoprivredni savjetnik: Zaštita voćki od niskih temperatura

Zbog najave lošeg vremena i niskih  temperatura narednih dana, preporučuje se zaštita voćki orošavanjem i dimljenjem. Orošavanje se provodi na načina da se pri niskim temperaturama voćke prskaju vodom i to najbolje u periodu od 1:00 do 8:00 sati ujutro. Zaštita...

Arhiva