Započeli VIII. Posuški kamendani

30. 07. 2019

U Posušju su u tijeku VIII. POSUŠKI KAMENDANI u sklopu kojih je večeras otvorena izložba likovnih uradaka s motivima endemskih cvjetova oslikanih na kamenu. Autor izložbe pod nazivom Cvijet u kamenu je Srećko Slišković, širokobriješki umjetnik koji u Posuškim kamendanima sudjeluje od samih njihovih početaka.  

Izlošci su postavljeni u gradskom parku, a u svom osvrtu na ove likovne uratke domišljato ocrtane na kamenu Sliškovićev sugrađanin, umjetnik Grgo Mikulić je rekao kako je sam Bog tako htio, pa je prostor u središtu Posušja sačuvan i pretvoren u divan park koji Posušanima, i ne samo Posušanima, nudi prostor za pokazati kreativnost ljudi različitih profila i sklonosti. „Jednom je to koncertna dvorana na otvorenom, drugi put je to pozornica za različita dramska uprizorenja, a evo večeras je galerija na otvorenom za oslikane skulpture u kombinaciji autora kipara prirode i slikara Srećka Sliškovića. Život je češće prihvaćanje ponuđenog nego mogućnost izbora, no umjetnost i jeste izvući maksimum iz minimalnih uvjeta“, kazao je Grgo. Bit će zanimljivo prošetati gradskim parkom i prepoznavati oslikane cvjetove među kojima su: majčina dušica, runolist, sunovrat, planinski zvjezdan, divlja ruža, sikavica, jaglac, pušnica, dinarski encijan, vrisić i dr. „Kontrasti kamena i zelenila, škrtosti erodiranoga tla i biljaka u cvijetu, kontrasti su težine i radosti života, Hercegovine i Hercegovaca“, kaže Grgo ističući kako su ovom izložbom Kamendani podignuti na višu razinu.

Riječ je o oslikanom prirodnom kamenu s motivima endemičnih biljaka iz Parka prirode Blidinje. O nastanku radova Slišković kaže:„Kao zaljubljenik Parka prirode Blidinje pratio sam svako godišnje doba u njemu i kako se ta priroda mijenja. Pretio sam i predstavljanje knjige dr. Šilića Endemične i rijetke biljke PP Blidinje, pa sam dobio ideju da u kamen utkam te biljke“, kazao je Srećko. Podsjeća kako je već ranije, 2004. imao izložbu u Kosači u Mostaru s cvjetnim motivima u kamenim pločama.  

Izložbu je otvorio predsjednik Općinskog vijeća općine Posušje Ivan Lončar. Govoreći o ciljevima ovoga programa gospodin Lončar je za naš radio kazao:“Temeljni cilj je očuvanje uspomene na naš kamen, jer su motivi vezani uz posuški kamen nama jako bitni, a naravno i očuvati tradiciju i prenijeti ju mlađim naraštajima“.

Još danas, 30.7.2019. na Trgu hrvatskih branitelja održava se likovna kolonija pod nazivom Posuški kamen u organizaciji Likovne kolonije Brijeg, čiji je voditelj Srećko Slišković. Slike nastale tijekom kolonije kao i oslikani cvjetni motivi u kamenu ostaju Općini Posušje, organizatoru Kamendana koji se odvijaju u sklopu manifestacije Posuško lito 2019.

Ostale vijesti iz kategorije

JAVNI POZIV radi sporazumnog pribavljanja nekretninama

Bosna i Hercegovina Federacija Bosne i Hercegovine Županija Zapadnohercegovačka Općinsko pravobraniteljstvo Posušje Broj: U-30/19 Dana: 04.12.2019 godine Na osnovu čl.23. Zakona o izvlaštenju ( „ Službene novine FBiH „ broj 70/07, 36/10, 25/12 i 34/16 ), a u svezi...

Obavijest o uspostavi adresnog registra u općini Posušje

Obavještavaju se stanovnici Vinjana da je u tijeku postavljanje pločica s kućnim brojem za područje cijele mjesne zajednice Vinjani.Stanovnici se mole za strpljenje i pozivaju se da pruže punu suradnju. Ovim putem obavještavaju se građani da se za postavljanje kućnog...

JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo poziva sve zainteresirane subjekte, nevladine organizacije i stanovnike općine Posušje i naselja koja gravitiraju području namjeravane izgradnje trake za spora vozila na dionici Posušje-Grude-Široki Brijeg, da sudjeluju u JAVNOJ...