Uvođenjem Lean alata do uspješnijeg poslovanja

14. 11. 2019

U Tehnološkom parku u Posušju danas je (četvrtak, 14.studeni 2019.) održan seminar o Lean proizvodnji namijenjen menadžerima i voditeljima poslovnih odjela koji žele optimizirati svoje poslovanje uvođenjem Lean alata. Seminar je održan u organizaciji Sveučilišta u Mostaru, Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike, u suradnji s Općinom Posušje, Tehnološkim parkom Posušje, Razvojnom agencijom HERAG i lokalnim poduzećima.

Uvodno je sve prisutne pozdravio Branko Bago, načelnik općine Posušje istaknuvši kako ovaj seminar predstavlja nastavak uspješne suradnje naše općine s akademskom zajednicom i gospodarstvenicima kako bi odgovorili izazovima s kojima smo suočeni u svezi demografskih kretanja, te kako se kroz dualno obrazovanje, koje nudi i ovaj seminar pridonosi stvaranju boljih preduvjeta za razvoj.

Prof. dr. sc. Željko Stojkić – dekan Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike u Mostaru predstavio je sudionicima Tvornicu za učenje kao konceptu za unaprjeđenje edukacije i istraživanja u proizvodnji.

Tvornica je otvorena kao dio projekta Povećanja konkurentnosti MSP-a EU ProLokal, a koji je implementirao spomenuti fakultet s partnerima, poduzećima s područja ŽZH, gradom Širokim Brijegom i općinom Posušje. Tvornica za učenje nudi koncept formalnog i neformalnog učenja uz mogućnost usvajanja teorijskog znanja, učenja kroz vježbu i u realnim situacijama.

Opremanjem ove tvornice uspješno se prate svjetski trendovi kako bi se usvojile nove tehnologije potrebne za konkurentan proizvod. Ciljevi se planiraju ostvariti kroz klastere, u suradnji s međunarodnim sveučilištima, kroz postojeću infrastrukturu te kroz dobivene i buduće EU projekte.

Prof. dr. Ivica Veža s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu u svom je izlaganju kazao kako je jedina konstanta da se stalno morate mijenjati. Govoreći o Lean proizvodnji pojasnio je kako je njegovom primjenom moguće eliminirati sva rasipanja u poduzeću, smanjiti troškove te povećati produktivnost. Lean predstavlja stalnu borbu za davanje vrijednosti pojedinom kupcu. Metodu je osmislila tvrtka Toyota, a koncept Lean rezultat je analize provedene na institutu MIT u SAD-u koja je izvršena za američku automobilsku industriju, a u cilju pronalaženja ključa uspjeha japanske industrije. Profesor Veža i sam je boravio u Japanu, te je prenio svoja iskustva. Predstavio je principe Lean menagementa i alate.

Broj sudionika bio je limitiran, a odziv jako dobar. Među sudionicima bili su menadžeri, direktori, članovi uprave te voditelji poslovnih odjela tvrtki iz svih općina i gradova Županije Zapadnohercegovačke, dok su predstavnici triju lokalnih poduzeća predstavili svoja iskustva u primjeni Lean koncepta. O primjerima pozitivne prakse u primjeni Lean koncepta u proizvodnji govorili su Marijana Sabljo ispred tvrtke Weltplast Posušje, Božio Budimir, voditelj kontrole kvalitete u Miviku Posušje i Darko Martinović iz tvrtke Feal iz Širokog Brijega.

Ostale vijesti iz kategorije

Dnevno izviješće Zavoda za javno zdravstvo ŽZH

Dnevno izviješće Zavoda za javno zdravstvo ŽZH

Zavod za javno zdravstvo ŽZH izvjestio je da je jučer u Županiji Zapadnohercegovačkoj testirano na koronavirus 26 osoba. Jedna muška osoba iz Posušja pozitivna je na prisustvo koronavirusa. U samoizolaciji se nalazi 41 osoba. Ukupno zaraženih osoba u Županiji...