U tijeku uređenje rekreativne staze kroz Brinu

15. 02. 2021

Sjedilački način života je, nažalost, sve više prisutan u našoj svakodnevnici. Sati provedeni pred računalom za vrijeme radnog vremena i ispred malih ekrana te korištenje automobila sastavni su dio takvog način života koji u pravilu negativno utječe na naše zdravlje. Za sprječavanje neželjenih posljedica ovakvog stila života često je dovoljna i obična šetnja. Stoga vijest o uređenju rekreativne staze kroz kanjon Brine i dijela Tribistova sigurno će doprinijeti smanjenju nezdravih navika.

Na trasi od stećaka na Ričini pa sve do akumulacije Tribistovo u tijeku su zemljani radovi na uređenju puta te postavljanje zaštitnih mreža na najzahtjevnijim lokacijama. Na pet lokacija postavit će se stolovi i klupe na kojima će budući rekreativci moći predahnuti i uživati u pogledu na sam kanjon i ostale ljepote rute koja završava kod planinarskoj doma u Masnoj Luci.

Iako je projekt kroz koji se provode ove aktivnosti zamišljen za promociju biciklizma, svi pješaci su također dobrodošli.

Sve rute koje su planirane kroz općinu Posušje su mapirane, što znači da će biti izrađenje karte za određene rute te će biti postavljene turističke oznake. Uz to, bit će postavljen panoramski teleskop, solarna klupa s panelom i multimedijski biciklistički simulator za promociju ruta.  Završetak radova predviđen je do proljeća.

Radove na području kanjona Brine obišao je načelnik Ante Begić, s obzirom da je Općina Posušje partner na projektu. Kazao je da je zadovoljan što će se stanovnicima posuške općine moći ponuditi i dodatni sadržaji koji promiču zdrav život. Također uvjeren je kako će i ovaj projekt doprinijeti razvoju turističkog sektora koji na području Posušja i Hercegovine ima itekakav potencijal.

Projekt “Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore”, provodi se u okviru Programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora, koji financira Europska unija. Projekt je službeno započeo 1. listopada 2019. godine, a provedba će trajati 18 mjeseci. Partneri na projektu su Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije kao nositelj projekta, Grad Široki Brijeg, Grad Ljubuški, Općina Posušje, Općina Grude i Turistička organizacija Herceg Novi. Europska unija financira ovaj projekt s ciljem jačanja i raznolikosti kvalitete turističke ponude, kao i razvoja biciklističke i turističke ponude na otvorenom u ruralnim područjima prekograničnih regija Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Projekt će rezultirati stvaranjem nove i atraktivne ponude pod brendom “Cycling Rrural” koja će postati dio ukupne turističke ponude obje zemlje, kao i turističke ponude Jadranskog zaleđa.

Ostale vijesti iz kategorije

OBAVIJEST PČELARIMA

OBAVIJEST PČELARIMA

Obavještavaju se pčelari s područja općine Posušje da ažuriraju podatke o stanju pčelinjih zajednica. Ažuriranje podataka se vrši u Registru pčelara u Službi za gospodarstvo općine Posušje do 15.05.2021. godine. Ostvarivanje prava na novčanu potporu za pčelinje...

Sjećanje na žrtve Kupresa

Sjećanje na žrtve Kupresa

Obilježena je 29. obljetnica sjećanja na žrtve Kupresa. Među brojnim izaslanstvima, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika Vukovarcima, na Kupreškom polju, na spomeniku poginulim braniteljima Kupresa, te na središnjem spomeniku u gradu Kupresu, počast...

29. obljetnica osnutka Hrvatskog vijeća obrane

29. obljetnica osnutka Hrvatskog vijeća obrane

8. travnja 1992. osnovano je Hrvatsko vijeće obrane, a obljetnica utemeljenja danas je prigodno obilježena i u Posušju. U 10 sati  pred Spomen obilježjem hrvatskim braniteljima, na Trgu hrvatskih branitelja, vijence su položili i svijeće zapalili Koordinacija udruga...

Poljoprivredni savjetnik: Zaštita voćki od niskih temperatura

Poljoprivredni savjetnik: Zaštita voćki od niskih temperatura

Zbog najave lošeg vremena i niskih  temperatura narednih dana, preporučuje se zaštita voćki orošavanjem i dimljenjem. Orošavanje se provodi na načina da se pri niskim temperaturama voćke prskaju vodom i to najbolje u periodu od 1:00 do 8:00 sati ujutro. Zaštita...

Arhiva