U tijeku uređenje rekreativne staze kroz Brinu

15. 02. 2021

Sjedilački način života je, nažalost, sve više prisutan u našoj svakodnevnici. Sati provedeni pred računalom za vrijeme radnog vremena i ispred malih ekrana te korištenje automobila sastavni su dio takvog način života koji u pravilu negativno utječe na naše zdravlje. Za sprječavanje neželjenih posljedica ovakvog stila života često je dovoljna i obična šetnja. Stoga vijest o uređenju rekreativne staze kroz kanjon Brine i dijela Tribistova sigurno će doprinijeti smanjenju nezdravih navika.

Na trasi od stećaka na Ričini pa sve do akumulacije Tribistovo u tijeku su zemljani radovi na uređenju puta te postavljanje zaštitnih mreža na najzahtjevnijim lokacijama. Na pet lokacija postavit će se stolovi i klupe na kojima će budući rekreativci moći predahnuti i uživati u pogledu na sam kanjon i ostale ljepote rute koja završava kod planinarskoj doma u Masnoj Luci.

Iako je projekt kroz koji se provode ove aktivnosti zamišljen za promociju biciklizma, svi pješaci su također dobrodošli.

Sve rute koje su planirane kroz općinu Posušje su mapirane, što znači da će biti izrađenje karte za određene rute te će biti postavljene turističke oznake. Uz to, bit će postavljen panoramski teleskop, solarna klupa s panelom i multimedijski biciklistički simulator za promociju ruta.  Završetak radova predviđen je do proljeća.

Radove na području kanjona Brine obišao je načelnik Ante Begić, s obzirom da je Općina Posušje partner na projektu. Kazao je da je zadovoljan što će se stanovnicima posuške općine moći ponuditi i dodatni sadržaji koji promiču zdrav život. Također uvjeren je kako će i ovaj projekt doprinijeti razvoju turističkog sektora koji na području Posušja i Hercegovine ima itekakav potencijal.

Projekt “Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore”, provodi se u okviru Programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora, koji financira Europska unija. Projekt je službeno započeo 1. listopada 2019. godine, a provedba će trajati 18 mjeseci. Partneri na projektu su Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije kao nositelj projekta, Grad Široki Brijeg, Grad Ljubuški, Općina Posušje, Općina Grude i Turistička organizacija Herceg Novi. Europska unija financira ovaj projekt s ciljem jačanja i raznolikosti kvalitete turističke ponude, kao i razvoja biciklističke i turističke ponude na otvorenom u ruralnim područjima prekograničnih regija Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Projekt će rezultirati stvaranjem nove i atraktivne ponude pod brendom “Cycling Rrural” koja će postati dio ukupne turističke ponude obje zemlje, kao i turističke ponude Jadranskog zaleđa.

Ostale vijesti iz kategorije

Kreće uređenje platoa nove osnovne škole

Kreće uređenje platoa nove osnovne škole

Sijedom sastanka koji je proteklog petka održan s predstavnicima Projekta integriranog lokalnog razvoja (ILDP), danas je u Općini Posušje načelnik Ante Begić potpisao Ugovor  o realiziraciji projekta „Uređenje platoa nove Osnovne škole fra Petar Bakula, faza...

Održan radni sastanak s predstavnicima ILDP-a

Održan radni sastanak s predstavnicima ILDP-a

Jučer su u radnom posjetu Općini Posušje boravili predstavnici Projekta integriranog lokalnog razvoja (ILDP). Na sastanku s načelnikom Antom Begićem i djelatnicima Odsjeka za razvoj razgovarano je, pored ostalog, o Strategiji razvoja Općine Posušje koja se trenutno...

Sastanak načelnika Begića s federalnom ministricom Zorom Dujmović

Sastanak načelnika Begića s federalnom ministricom Zorom Dujmović

Načelnik općine Posušje Ante Begić (HDZ BiH) bio je u Sarajevu u posjeti kod federalne ministrice kulture i športa Zore Dujmović. Načelnik Begić zahvalio je ministrici na dosadašnjoj potpori projektima s kojima je aplicirano ispred općine a podržani su ispred...