SVI OBJEKTI U POSUŠJU OZNAČAVAJU SE KUĆNIM BROJEVIMA

11. 11. 2019

Danas je Općina Posušje bila domaćin ravnatelju Federalne uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove Željku Obradoviću i njegovim suradnicima. Povod posjete je uspješna implementacija projekta Adresnog registra u Posušju. Nadležna općinska služba, Služba za imovinsko – pravne, geodetske poslove, katastar, prostorno uređenje i zaštitu okoliša u tekućoj godini provodi aktivnosti postavljanja preko 6000 pločica s kućnim brojevima. Također se postavlja 170 ploča s nazivima trgova i ulica, te gotovo jednako toliko ploča s nazivima dijelova naseljenih mjesta na području općine Posušje. Određivanje ovih kućnih brojeva kao i samo postavljanje na objektima je potpuno besplatno i za fizičke i za pravne osobe. Uspostavom ovog registra postajemo dio središnjeg adresnog registra na razini BiH koji predstavlja veliku inovaciju u oblasti zemljišne administracije.

Osim ovog projekta Općina je aktivan partner Federalnoj upravi za geodetske i imovinskopravne poslove i u drugim projektima kao što su Registar cijena nekretnina i Digitalni arhiv. Također, od 2015. godine provodi se i projekt uspostave zemljišne knjige za Posušje kojim se konačno rješava pitanje vlasništva nad nekretninama. Svi ovi projekti usmjereni su na stvaranje kvalitetnih okvira za unapređenje sustava življenja i poslovanja u našem Posušju.

Načelnik Bago iskazao dobrodošlicu ravnatelju Obradoviću poručivši: “Iznimno smo zahvalni na cjelokupnoj potpori Federalnoj upravi u provedbi svih zajedničkih projekata, kako onoj stručnoj tako i financijskoj. Konkretno, današnji projekt uspostave Adresnog registra, kojim sva kućanstva i drugi objekti u Posušju dobivaju kućni broj, ima za sve nas povijesni značaj. Ovim registrom olakšavaju se svakodnevne aktivnosti stanovništvu. Sada je moguće brzo i lako doći do svake adrese na području 20 naseljenih mjesta naše općine. Sve javne službe, hitna pomoć, policija, komunalne i druge službe, imaju pristup podacima iz registra i precizno će znati lokaciju na kojoj trebaju intervenirati. Isto tako olakšava se i rad poduzetnika jer adrese bez broja odlaze u zaborav. Ovaj projekt je pri svom kraju, ali mi nastavljamo s ostalim započetim projektima, a spremni smo i ubuduće preuzeti nove obveze po nekim novim projektnim prijedlozima Federalne uprave sve za dobrobit našeg Posušja i kvalitete življenja na ovom području.”

Nakon otkrivanja pločice s kućnim brojem 30, na zgradi Općine Posušje, simbolično je otpočela zadnja faza projekta, a tom prilikom ravnatelj Obradović istaknuo je: „Izražavam zadovoljstvo zbog dobre suradnje s Općinom Posušje. Nama je cilj kao geodetskoj upravi dati podršku općinama, jer je uspostava adresnog registra u cijelosti u nadležnosti jedinica lokalne uprave, a mi radimo na podršci uspostave adresnog registra, s ciljem stvaranja središnje baze podataka o adresama u Federalnoj geodetskoj upravi.“ Naglasio je kako je projekt bitan i za građane jer će komunikacija njih i javnih službi biti učinkovitija. Također govorio i o projektu digitalnog arhiva, kao jako vrijednog projekta, koji ima za cilj sve općinske podatke, ne samo katastarske, arhivirati u jednu kvalitetnu digitalnu bazu. Za kraj se osvrnu i na projekt uspostava zemljišne knjige: „Od 26 katastarskih općina, 12 ih je već u radu. Razgovarati o bilo kakvom prometu nekretnina, o bilo kakvom investiranju bez kvalitetnih podataka je nesuvislo. Općina Posušje je to prepoznala i zajednički ćemo pokušati završiti taj projekt.„-zaključio je Obradović.

Ostale vijesti iz kategorije

Dnevno izviješće Zavoda za javno zdravstvo ŽZH

Dnevno izviješće Zavoda za javno zdravstvo ŽZH

Zavod za javno zdravstvo ŽZH izvjestio je da je jučer u Županiji Zapadnohercegovačkoj testirano na koronavirus 26 osoba. Jedna muška osoba iz Posušja pozitivna je na prisustvo koronavirusa. U samoizolaciji se nalazi 41 osoba. Ukupno zaraženih osoba u Županiji...