Svečano proslavljen Dan branitelja općine Posušje

30. 05. 2022

Dan svehrvatske državnosti koji se proslavlja u ŽZH, danas je bio posebno svečan u Posušju, gdje se obilježavao i Dan branitelja općine Posušje. Program je započeo odavanjem počasti pred Spomen obilježjem skupini Fenix 72 te služenjem svete mise u župnoj crkvi u Posušju za sve poginule, preminule i žive branitelje i njihove obitelji koju je predvodio don Joko Blažević.

Nešto prije 17.00 sati od spomenika fra Grge Martića krenuo je glavnim posuškim ulicama prigodan mimohod u kojem su uz braniteljske udruge sudjelovali mnogobrojni Posušani, predstavnici vlasti sa svih razina i puhački orkestar hrvatske komponente OS BiH, koji je glazbom uveličao ovaj događaj.

Dolaskom na Trg hrvatskih branitelja, u nazočnosti počasnog voda OSBiH, zajednički vijenac su položili načelnik Ante Begić  i predsjednik Općinskog vijeća Ivan Lončar te predsjednik odbora za obilježavanje Dana branitelja Općine Posušje brigadir Jozo Miličević, zajedno s koordinacijom  udruga proisteklih u Domovinskom ratu Hrvatskog vijeća obrane Herceg -Bosne Posušje. Također, počast poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima s područja općine Posušje paljenjem svijeća su odali i članovi obitelji, Ministarstva hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata ŽZH, Oružanih snaga BiH, predstavnici Hrvatskog narodnog sabora BiH i dužnosnici sa svih razina vlasti.

U nastavku su pročitana imena 65 poginulih i 4 nestala branitelja s područja Općine Posušje, a za sve njih i za sve žive hrvatske branitelje i njihove obitelji  molitvu je predmolio posuški župnik fra Mladen Vukšić.

Potom su se nazočnima obratili, ispred organizatora brigadir Jozo Miličević i načelnik Ante Begić te županijski ministar hrvatskih branitelja Mladen Begić.  

Brigadir Miličević, govoreći o braniteljima iz Domovinskog rata, kazao je kako je ta generacija imala povijesnu zadaću  stvoriti hrvatsku državu. I ne samo nju već i BiH. Podsjetio je kako su se oni izborili za slobodu i za to da hrvatski narod sam odlučuje o svojoj sudbini. Pozvao je i sve one koji sudjeluju na svim razinama vlasti i vode politiku, da rade iskreno, štite hrvatske nacionalne interese te postavljaju stručne, odgovorne i poštene kadrove. “Budimo ponosni na slobodu za koju smo se izborili i hodajmo ponosno uzdignute glave” zaključio je brigadir Miličević svoj govor, uz poziv  nazočnima i na nadolazeću 30. obljetnicu prve Profesionalne pukovnije A.B.Bušić.

Načelnik Begić je kazao kako obilježavanjem Dana branitelja općine Posušje u godini u kojoj slavimo i 30. obljetnicu utemeljenja HVO-a iskazujemo posebnu zahvalnost i poštovanje svim hrvatskim braniteljima. Podsjetio je kako su se od samog početka Posušani uključivali u Domovinski rat i stavili svoje živote na raspolaganje. Sudjelovali su i u oslobađanju zauzetih teritorija i organizirano išli na gotovo sve crte bojišnice, organizirali su izvlačenje konvoja i izbjeglica, posebno Muslimana na putu spasa. “Sva ova žrtva, vaša žrtva, nama je dala slobodu, ponos i stvaranje hrvatske države i očuvanje hrvatskog naroda u BiH kroz utemeljenje Herceg-Bosne, što nikada ne smijemo zaboraviti.” Posebno je pri tom naglasak stavio na mlade generacije te ih je pohvalio za sudjelovanje u ovogodišnjem programu. Na kraju je svim žiteljima u ime vodstva općine čestitao Dan svehrvatske državnosti.

Posljednji govornik u službenom dijelu programa, ministar Begić osvrnuo se također na Dan svehrvatske državnosti. Kazao je kako je riječ o povijesnom nadnevku iz 1990. godine, kada je nakon prvih demokratskih izbora konstituiran Hrvatski državni sabor. “Poštujući želju prvog hrvatskog predsjednika da se ovaj blagdan slavi kao Dan državnosti, mi u našoj županiji to poštujemo i s poštovanjem danas sudjelujemo u ovoj obljetnici, pridružujući u Posušju Dan hrvatskih branitelja općine Posušje.”.. “Po svojim braniteljima mi smo obilježeni i jedino po njima možemo opstati na ovom tlu. I danas trebamo biti neustrašivi, poput naših poginulih i uvijek polaziti s onih istih polazišta, s kojih su i oni polazili. Mora vam pred očima biti isti onaj cilj koji je i njima bio. Samo će tako na ovim prostorima ostati i sačuvati se hrvatski narod.”-zaključio je Begić.

Druženje branitelja, Posušana i uzvanika nastavio se kroz poslijepodne i večer na Trgu hrvatskih branitelja uz nastupe muške i ženske klape Zvizdan, nastup KUD-a Vrisak te Zorana Begića i Ivice Bage. Treba još istaknuti kako su u sklopu obilježavanja Dana branitelja općine Posušje organizirani malonogometni turnir osnovnih škola i izbor najboljih likovnih radova na temu Domovinskog rata. Najboiljima su danas uručene nagrade. Također, danas je u suradnji s Crvenim križem Posušje i HŠK Posušje organizirano i darivanje krvi koje je pratio izniman odaziv.

Ostale vijesti iz kategorije

Održana 15. sjednica Općinskog vijeća općine Posušje

Održana 15. sjednica Općinskog vijeća općine Posušje

Danas je održana 15. sjednica Općinskog vijeća općine Posušje. Započela je uobičajeno vijećničkim pitanjima, odnosno Aktualnim satom. Dio upita vezan je uz širenje vodovodne mreže prema najistočnijim dijelovima Rakitna te prema Zagorju. Načelnik Ante Begić u odgovoru...

Održana prva međunarodna utrka Posuška desetka 2022.

Održana prva međunarodna utrka Posuška desetka 2022.

Posuško lito u svom športskom programu ove godine bogatije je za još jedno natjecnje, ono u trčanju. Prvi međunarodna cestovna utrka, polumaraton pod nazivom Posuška desetka 2022., okupio je jučer ljubitelje ovog sporta iz Posušja, Bosne i Hercegovine pa i iz...

Arhiva