POSUŠKO LITO

Svečana sjednica Općinskog vijeća općine Posušje: Konkretni projekti i gospodarski pokazatelji potvrđuju napredak općine Posušje

10. 08. 2022

Povodom nadolazećeg 15. kolovoza, Dana općine Posušje i blagdana Velike Gospe, danas je u kinodvorani u Posušju održana svečana sjednica Općinskog vijeća općine Posušje.


Program je započeo u 10 sati, ispred Spomen obilježja hrvatskim braniteljima, gdje su načelnik općine Posušje Ante Begić, predsjednik Općinskog vijeća Ivan Lončar i generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru Marko Babić, zajedno s predstavnicima Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO HB Posušje položili vijenac i zapalili svijeće. Počast poginulim, nestalim i preminulim braniteljima odali su i predstavnici političkih stranaka s područja općine Posušje, a prigodnu molitvu je izrekao posuški župnik fra Mladen Vukšić.


U nastavku je intoniranjem himne i minutom šutnje započela svečana sjednica Općinskog vijeća koju je otvorio predsjednik Ivan Lončar. Nakon upućenih pozdrava brojnim visokim izaslanstvima iz BiH i Republike Hrvatske, kao i nazočnim svećenicima posuškog dekanata, predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata, gospodarstvenicima, vijećnicima i drugim pojedincima, predsjednik Lončar se osvrnuo na rad Općinskog vijeća u proteklih godinu dana. Kako je rekao, održano je 9 radnih sjednica, obrađeno 179 predmeta, a u proteklih 6 mjeseci realizirano je 90 posto zacrtanog plana rada. Od odluka koje je donijelo Općinsko vijeće izdvojio je onu o jednokratnoj novčanoj pomoći roditeljima povodom rođenja djeteta. Ovom odlukom, kazao je Lončar, za rođenje trećeg i svakog sljedećeg djeteta, bar se simbolično pomažemo obiteljima s više djece. Izrazio je i zadovoljstvo radom Vijeća, naveo je kako su vijećnici dosta aktivni te da ima dosta konstruktivnih rasprava. Podsjetio je kako žitelji mogu imati cjelovite informacije sa sjednica vijeća, jer se one izravno mogu pratiti preko web stranice Općine te putem snimke na Radio Posušju. Na kraju uputio je čestitku svim Posušanima povodom Dana općine te zahvalu načelniku, djelatnicima Općine, javnih poduzeća i ustanova na dobroj suradnji i zajedničkom radu na dobrobit Posušja.


Potom je uslijedila video prezentacija aktivnosti u općini Posušje u protekloj godini s naglaskom na niz razvojnih projekata poput dovršetka nove škole u Posušju, izgradnje minihidroelektrane, unaprjeđenja usluga Doma zdravlja, obnove gradskog dječjeg vrtića i otvraranja novoga u Rakitnu te obnovi i dogradnji javnih objekata.


U daljnjem govoru načelnik Ante Begić, osvrćući se na izneseno u video prezentaciji, kazao je kako se svaki dan, kada je riječ o infrastrukturi, ali i ostalim projektima kojima se unaprijeđuje život žitelja, diže ljestvica više, unatoč izazovnim vremenima. Zahvalio se svim partnerima Općine počevši od javnih poduzeća i ustanova, županijskim ministarstvima, Vladi ŽZH, višim instancama vlasti, međunarodnim institucijama i Vladi RH koja konstantno pomaže kroz državne urede i resorna ministarstva. Osvrćući se na društvena događanja, načelnik Begić je rekao sljedeće: „Tko god danas posjeti Posušje, može vidjeti da je ono živo urbano mjesto, s bogatim i raznovrsnim kulturnim, umjetničkim i zabavnim životom, poticano aktivnostima udruga, naših gospodarstvenika i pojedinaca. Svima njima od srca zahvaljujem i radujem se svakom novom uspjehu.“-zaključio je Begić. Najavio je i dosta posla i u sljedećoj godini, kako bi se završili zadaci zacrtani kroz programe te je izrazio duboko uvjerenje kako će se svi oni zajedničkim naporima i realizirati.
Posebnu zahvalu uputio je svima koji su sudjelovali u gašenju požara na Blidinju kao i don Joki Blaževiću koji nakon dugo godina boravka u župi u posuškim Vinjanima, odlazi u drugu župu. Za don Joku je kazao kako je njegov polet pokrenuo mnoge, potakao na rad u našoj zajednici kroz mnoge skupine i aktivnosti. „ Doista smo se u ovih vaših 26 godina provedenih s nama, hranili s riječima s oltara i vjerujem da smo se zbog toga svi mi ovdje u općini Posušje mijenjali nabolje.“-rekao je načelnik Begić, a nazočni na svečanosti popratili gromoglasnim pljeskom.
Na kraju obraćanja načelnik Begić uputio je iskrene čestitke svim Posušanima i Posušankama povodom Dana općine i blagdana nebeske zaštitnice Velike Gospe.


Nazočnima su se u nastavku programa obratili i generalni konzul RH u BiH Marko Babić i i Borjana Krišto, zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma PS BiH i kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora BiH za hrvatskog člana predsjedništva BiH. Gospođa Krišto u prigodnom govoru pohvalila je sve napore jedinice lokalne uprave koji se ulažu u mnogobrojne projekte, a kojima se poboljšavaju uvjeti života žitelja posuške općine. „Ova općina (općina Posušje) je stvorila normalne uvjete za kvalitetan i uspješan život svakog njenog stanovnika. Uz potporu lokalne vlasti, svakako nije izostala ni podrška s viših razina vlasti, jer bez potpore s viših razina vlasti teško bi se realizirali ovi projekti.“ – ustvrdila je Krišto. Pohvalila je i potporu Republike Hrvatske, koja je tu uvijek prisutna, napose u mjestima gdje žive Hrvati na prostorima BiH. Posebno je istaknula demografsku sliku Posušja koja se na sreću ne uklapa u negativne trendove te gradnju nove osnovne škole koja se otvara u vremenu kada drugdje se škole nažalost zatvaraju. Nadalje je kazala kako: „ Naša odgovornost, politička, ostaje i dalje na stvaranju pretpostavka i uvjeta za normalan, kvalitetan i uspješan život na ovim prostorima, ali ostaje i ona politička odgovornost da ustrajemo u našoj borbi za ostvarenje jednakopravnosti Hrvatskog naroda u BiH s druga dva naroda“…“ da se suprostavimo svim onim nasrtajima koji idu na naša ustavom zajamčena prava.“


U završnom dijelu sjednice načelnik i predsjednik Općinskog vijeća uručili su godišnja priznanja zaslužnim žiteljima i tvrtkama u općine Posušje.
Zahvalnica općine Posušje dodjeljena je Branku Biški – Panki, Zlatna plaketa Grb općine Posušje dodjeljena je poshumno prof. Anti Kovaču te također Zlatna plaketa Grb općine Posušje dodjeljena je tvrki Meggle BiH.

Još nadodajmo kako je prijenos svečane sjednice emitiran na Radio Posušju, svoj glazbeni doprinos događaju su dali Ivana Bago, Kristna Boras, Lucija Jukić, Frano Bašić i Marija Čutura te kako je program vodila Silvija Karamatić.

Skip to content