Sjećanje na žrtve Kupresa

10. 04. 2021

Obilježena je 29. obljetnica sjećanja na žrtve Kupresa. Među brojnim izaslanstvima, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika Vukovarcima, na Kupreškom polju, na spomeniku poginulim braniteljima Kupresa, te na središnjem spomeniku u gradu Kupresu, počast je odalo i zajedničko izaslanstvo Općine Posušje i Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO HB Posušje. Također su sudjelovali i na svetoj misi u crkvi na Kupresu koja se služila za sve poginule,nestale i umrle branitelje u Domovinskom ratu .

Trećeg travnja 1992. počela je bitka za Kupres. Nakon sedam dana borbe i otpora Kupres pada i bio okupiran sve do provedbe operacije “Cincar” koja je trajala od 1. do 3. studenog.
Za oslobađanje Kupreške visoravni poginulo je i nestalo 160 branitelja. Od toga 14 stradalih (10 poginulih i 4 nestala) je iz općine Posušje.

Njihova imena su (poginuli):Damir Martić, Nediljko Vranjković Zele, Mate Bašić, Petar Širić, Mate Bešlić (Adama), Tomislav Čamber, Jure Čutura, Vlado Bešlić, Željko Čutura i Branko Kovač; (nestali): Zvonimir Bašić, Mate Bešlić, Slobodan Bešlić (Ivana) i Robert Maras.

Ostale vijesti iz kategorije

76. godišnjica Bleiburške tragedije

76. godišnjica Bleiburške tragedije

Danas se obilježava 76. godišnjica Bleiburške tragedije. Tim povodom, prisjećajući se žrtava stravičnih komunističkih zločina nad Hrvatima koji su započeli na Bleiburgu u svibnju 1945. godine, pred Spomen obilježjem hrvatskim braniteljima u Posušju zajednički vijenac...

Arhiva