Sa sjednice Stožera CZ: Protiv COVID-a ali i šumskih požara jedino odgovornim ponašanjem!

03. 07. 2020

Danas je održana 22. sjednica Stožera civilne zaštite općine Posušje. Na početku su izneseni aktualni podaci o stanju vezanom za COVID-19 u našoj općini i ŽZH. Prema informacijama iz Zavoda za javno zdravstvo u Županiji Zapadnohercegovačkoj trenutno je na koronavirus pozitivno osam osoba, i to u Širokom Brijegu 5, Ljubuškom 1 i Posušju 2. Također prema jučerašnjim informacijama u samoizolaciji je 20 osoba s područja općine Posušje.

Stožer civilne zaštite svakodnevno prati promjene u epidemiološkoj slici, te sukladno tome poduzima mjere. Jedna od njih trenutno u provedbi je i pojačan inspekcijski nadzor koji ima za cilj provjeru pridržavanja izdanih preporuka i naredbi nadležnih tijela, a sve s ciljem sprječavanja širenja zaraze u našoj općini. Također se prati i stanje s rezervama zaštitne opreme, kako bi se u slučaju pogoršanja situacije mogle zadovoljile potrebe ključnih institucija za njihovim korištenjem.
I ovom prilikom ponovljen je apel žiteljima da se ponašaju odgovorno, a poseban naglasak je stavljen na državljane BIH i strane državljane koji namjeravaju putovati u BiH, da odgode putovanje, ili ukoliko je ono neizbježno, da po dolasku, uz pridržavanje mjera dodatno ograniče kretanje i socijalne kontakte na 14 dana.

Druga bitna tema današnjeg sastanka vezana je uz informacije o stanju zaštite od požara.  Tijekom 2019. godine Profesionalna vatrogasna postrojba Posušje zabilježila je 138 intervencija, a najveći dio otpada na šumske i otvorene požare koji su u pravilu izazvani ljudskim faktorom. U nekoliko slučajeva su pronađeni osumnjičeni za izazivanje  požara te im prijete novčane kazne, pa čak i kazna zatvora od jedne do osam godina, kako propisuje kazneni zakon FBiH.

U cilju rane dojave, odnosno prevencije širenja požara, na vrhu Radovnja su instalirane nadzorne kamere preko kojih operateri u radijusu od 10 kilometara analiziraju stanje na terenu te reagiraju i na najmanji uočeni znak otvorenog plamena. Ovo je od posebnog značaja za područje Tribistova u kom se nalaze vitalna infrastruktura naše općine, a koje je nažalost bilo poprište većih požara.

Na kraju ponovimo kako je zabranjeno bilo kakvo paljenje vatre na otvorenom, te apeliramo na pridržavanje zakonskih odredbi. U slučaju da primijetite nekontrolirano širenje vatre, molimo vas da o tome obavijestite Profesionalnu vatrogasnu postrojbu na broj 123 te po potrebi PU Posušje na 122 i hitnu pomoć na 124.

Ostale vijesti iz kategorije

ODRŽANA SVEČANA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA OPĆINE POSUŠJE

ODRŽANA SVEČANA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA OPĆINE POSUŠJE

Povodom blagdana Velike Gospe 15. kolovoza kada se obilježava Dan općine Posušje, danas je održana svečana sjednica Općinskog vijeća općine Posušje. Sjednica je ove godine, zbog epidemioloških mjera održana s ograničenim brojem sudionika, a započela je polaganjem...

50 000 KM ZA POSUŠKE POLJOPRIVREDNIKE

50 000 KM ZA POSUŠKE POLJOPRIVREDNIKE

Načelnik Branko Bago potpisao je danas rješenja o odobravanju poticajnih sredstava u iznosu od 50 000 KM za 68 poljoprivrednika s područja općine Posušje. Riječ je o zajedničkim sredstvima Općine Posušje i Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i...

DIREKTOR JP CESTE FBIH POSJETIO OPĆINU POSUŠJE

DIREKTOR JP CESTE FBIH POSJETIO OPĆINU POSUŠJE

Načelnik Branko Bago jučer je održao sastanak s direktorom JP Ceste FBiH Ljubom Pravdićem, a sastanku su nazočili i Vinko Romić, ravnatelj JU Ceste ŽZH te Bekir Isaković, izvršni direktor za ekonomske i pravne poslove u JP Ceste FBiH. Sastanak je održan s ciljem...