S 35. sjednice OV-a: Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO HB Posušje izrazila zadovoljstvo suradnjom s načelnikom Bagom

29. 07. 2020

Danas je u kinosali održana 35. sjednica Općinskog vijeća općine Posušje.

Među prvim točkama vijećnici su razmatrali informacije o radu Policijske uprave Posušje za 2019. godinu. Kako je navedeno u Izviješću u prošloj godini evidentirano je 59 narušavanja javnog reda i mira, 180 prometnih nezgoda te 46 kaznenih djela, od čega je u postotcima razriješenih slučajeva 62%. Razmatrano je izviješće o radu mjesnih zajednica za 2019. godinu, te udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Tijekom izlaganja predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO HB Posušje izrazili su zadovoljstvo suradnjom s načelnikom Brankom Bagom. Također su nazočnima priopćili informaciju o fotografijama koje su objavili lokalni portali na kojima je vidljivo skandalozno ponašanje jednog stranog državljanina pred spomen obilježjem Ludvigu Pavloviću u Studenim Vrilima. Tim povodom Koordinacija udruga, zajedno s Općinskim vijećem i Općinskim načelnikom najoštrije je osudila ovaj sramotan, necivilizacijski čin, napravljen s ciljem omalovažavanja žrtava Domovinskog rata.    

U nastavku sjednice se raspravljalo o izviješćima o radu za proteklu godinu koja su na koncu i usvojena, i to: Javnog poduzeća Radio Posušje d.o.o., Centra za socijalni rad Posušje, Gradske knjižnice fra Petra Bakule Posušje, Dječjeg vrtića „Bajka“ Posušje i Urbikoma.

Također je usvojeno Izvješće o izvršenju Plana prihoda i Programa radova komunalnog gospodarstva za 2019. godinu, te prijedlog Plana prihoda i Programa radova komunalnog gospodarstva za 2020. godinu

Usvojena je i informacija o stanju zaštite od požara i vatrogastva na području općine Posušje u 2019. godini. Kako se navodi u popratnom tekstu, u 2019. zabilježeno je 138 intervencija, od kojih se na otvorene požare odnosi 45.

Vijećnici su usvojili i Izvješće o ostvarenju godišnjeg plana implementacije Strategije razvoja općine Posušje u 2019. godini. Planom je bilo predviđeno provođenje 34 projekta ukupne vrijednosti 832.000,00  KM. U 2019. godini započeta je implementacija 23 projekata višegodišnjeg karaktera realizacije, dok su neki projekti iz 2018. godine završeni u ovoj izvještajnoj 2019.godini. Postotak realizacije projekata u izvještajnoj godini je dobar (67,64%), unatoč otežavajućoj okolnosti zbog nedostatka vlastitih financijskih sredstava u okviru općinskog proračuna.  To je zaista dobar uspjeh zato što  vrijednost donatorskih sredstava iznosi 816.289,00 KM ili 43,93 % od ukupnog iznosa realiziranih projekata. Ukupna vrijednost u cijelosti ili djelomično implementiranih projekata je 1.858.285,68 KM, što je čak 223,35% realizacije u odnosu na projektirani financijski okvir, a  56,07% od ovog iznosa realizirano je kroz  proračun Općine, a ostalo iz vanjskih izvora. Važno je naglasiti kako ovo izvješće ne obuhvaća sve projekte koje Općina Posušje realizira  uz pomoć županijskih ministarstava te uz pomoć sredstava federalnih ministarstava, Fonda za zaštitu okoliša i drugih. Kad bi ovo izvješće sadržalo i ta sredstva onda bi iznosi bili znatno veći.

Na ovoj sjednici donesena je odluka i o dobitnicima  javnih priznanja općine Posušje za 2020. koja će biti dodijeljena na svečanoj sjednici u sklopu obilježavanja Dana općine Posušje. Javno priznanje Zlatna plaketa „Grb općine Posušje“ dodijelit će se don Iliji Drmiću. Također, Javno priznanje Zlatna plaketa „Grb općine Posušje“ dodijelit će se posmrtno Veljku Lončaru, dok će Javno priznanje Zahvalnica općine Posušje biti dodijeljeno HŠK Posušje.

 Iz domene urbanizma, katastra i imovinsko pravnih odnosa, usvojene su sljedeće točke:

-Prijedlog Odluke o pristupanju izradi regulacijskog plana OSOJE (Kovači-Čajeri)

-Prijedlog Odluke o pristupanju izradi regulacijskog plana OSOJE (Kovači-Talići)

-Prijedlog Odluke o pristupanju izradi izmjene i dopune regulacijskog plana Rastovača (Pavine vrtline)

-Prijedlog Odluke o pristupanju izradi regulacijskog plana TRIBISTOVO (Liskovac)

-Prijedlog Odluke o usvajanju izmjene i dopune regulacijskog plana MELJAKUŠA III (Splitska ulica)

-Prijedlog Odluke o usvajanju regulacijskog plana VINJANI (Ponori-Bare)

-Prijedlozi Odluka o prodaji nekretnina neposrednom pogodbom

-Prijedlog Zaključka o davanju ovlasti Općinskom načelniku općine Posušje

-Prijedlog za pokretanje procedure izdvajanja šumskog zemljišta iz šumsko-gospodarskog područja

Ostale vijesti iz kategorije

Humanitarna akcija za Majčino selo

Humanitarna akcija za Majčino selo

Danas (ponedjeljak, 21. rujna 2020.), Župa Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije Posušje organizira humanitarnu akciju za Majčino selo u Međugorju. Akcija se održava u vremenu od 7,30 do 19 sati. Prikuplja se isključivo hrana. Kao npr.: krumpiri, crveni i bijeli...

29. obljetnica pogibije Ludviga Pavlovića

29. obljetnica pogibije Ludviga Pavlovića

Danas je obilježena 29. godišnjica pogibije Ludviga Pavlovića. Nakon mise zadušnice u crkvi u Vitini uslijedilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća na mjesnom groblju u Vitini, a zatim i kod poprsja Ludviga Pavlovića – Lutka u parku u Vitini. U 10 sati pred...