POSUŠKO LITO

POSUŠKO LITO Nikad uspješnije i nikad posjećenije

09. 09. 2021

Više od sto tisuća posjetitelja na događajima u Posušju

Iza nas je jedno od najbogatijih i najposjećenijih izdanja Posuškog lita. Iako se plan radio s dozom rezerviranosti prema realizaciji, zbog prevrtljive pandemijske situacije, na kraju je na zadovoljstvo i organizatora i publike odrađen u cijelosti.
Početak Lita je bio u znaku glazbe. Tu nam je, kao i svake godine, desna ruka Glazbena škola Posušje i posuška podružnica Napretka. Tradicionalni Godišnji koncert OGŠ-a pokazao je umijeća malih virtuoza na raznim instrumentima, dok su nešto kasnije upriličena druženja uz glasovir, potom i akustičnu gitaru. Dobro vrijeme omogućilo je da posjetitelji uz zvuk glazbe uživaju i u zelenilu uređenog gradskog parka, gdje se dio ovih događaja i odvijao.

Od urbanog štiha do profinjenog klapskog izričaja

Poseban interes domaće publike izazvalo je gostovanje Gradskog harmonikaškog orkestra iz Livna. Oni su kroz nešto više od sat vremena izvodili, svjetske pop-rock hitove te klasični glazbeni repertoar. Sudeći po reakcijama, ovaj na prvi pogled neobičan spoj u potpunosti je oduševio posušku publiku. Još tri velika glazbena događaja obilježili su vruće Posuško lito.
Koncert filmske glazbe, 4. po redu, započeo je defileom gradskim ulicama gostujuće limene glazbe iz Metkovića i Ljubuškog. Potom su gitarskim rifovima na temu filmskih blockbustera mladi glazbenici iz „Atomskog“ počeli zagrijavati publiku. Pljeska i ovacija nije nedostajalo i u sljedećih 17 bendovskih, instrumentalnih i plesnih izvedbi. 8 Miles, Easy Rider, Ghostbusters, Back to the Future, Indiana Jones, Amelie, 1492-Conquest of Paradise te Deerhunter bio je samo dio atraktivnog programa. Uz domaće, tu su bili izvođači i iz Sarajeva, Osijeka, Tomislavgrada, Širokog Brijega. „Dirigent“ ovog događaja bila je udruga Apollo, koja je i ove godine napravila glazbenu poslasticu. Ista udruga u suradnji između ostalog i s Općinom Posušje, koja je ustupila prostor, otvorila je Centar za mlade Atomsko sklonište, koje će vjerujemo biti rasadnik talenata koji će obogaćivati program Posuškog lita.
Ljubitelji električne gitare uživali su i u još jednom koncertnom događaju – gostovanju Opće opasnosti. U sklopu Posuškog lita brendirane rock izvođače već duži niz godina dovodi udruga Pauk.
Glazbena kruna, u znaku nešto profinjenijih nota bila je organizacija Festivala klapske pisme. Kroz dvije večeri pred punim platoom Trga hrvatskih branitelja, natjecalo se devet muških i deset ženskih klapa iz BiH i Hrvatske.


Tradicija čuvanja narodne baštine

Dio programa Posuškog lita posvećen je i očuvanju tradicionalne kulturne baštine. Pisana riječ, na izvornoj ikavici, promovira se duži niz godina kroz Večer ikavice. Zbog prošlogodišnje stanke, ove godine svoje radove je predstavilo 14 autora u formi pjesme, priče i igrokaza. Predviđeno je da se oni nađu i u Zborniku ikavskih tekstova, Reka san ti 2. U sklopu ovog događaja upriličena je i izložba radova likovne kolonije.
Na dječjoj smotri folklora „Na Petrovu ognjištu“, održanoj 5. lipnja, uz 3 grupe podmlatka HKUD-a Fra Petar Bakula nastupilo je HKUD sv. Ante Cim, HKUD Gromiljak Kiseljak kao i braća Kovač- Strukić. Drugi događaj koji je također izazvao veliki interes publike bila je 15. Smotra hrvatskog izvornog folklora “Silo na ognjištu“. Uz domaćine, HKUD Fra Petar Bakula iz Posušja, nastupili su HKUD Studenčica Ljubuški, KUD Sv. Donat iz Zadra, HKUD Napredak iz Uskoplja te HKUD Sv Ante iz Mostara. U zabavnom dijelu programa nastupio je tamburaški sastav Kristali. S obzirom kako HKUD Fra Petar Bakula ove godine obilježava 20 godina svoga djelovanja, dodjelili su zahvalnice za poseban doprinos radu Društva nizu pojedinaca te Općini Posušje i Radio Posušju. Narodna baština je promovirana je i kroz Susrete i zapise na kamenu, Ilijino Brdo, Dan domovinske zahvalnosti i Večeri tradicije u Sutini.


Prvoklasni dramski repertoar i raznovrsna književna predstavljanja

Nakon gostovanja u 18 gradova i publika u Posušju imala prilike vidjeti predstavu Identitluk, koja je osvojila čak 15 nagrada i priznanja u različitim kategorijama. Uz to u Viru je u kolovozu postavljena i izvedena hit predstava Rodijaci, čiji su zanimljivi i humoristični dijalozi nasmijali domaću publiku do suza. 3. kolovoza posuški Framaši izveli su predstavu „Pismo za majčin dan“ koja se bavi tematikom odrastanja mladih, suprostavljanja svakom autoritetu, mladenačkog bunta i prkosa.
Kroz cijelo Lito na programu su bila i predstavljanja knjiga različite tematike. Prvo na redu je bilo predstavljanje „Vako, tako ili nako“, autorice Radice Leko, potom “Domoljubni zapisi iz braniteljskog pera” Dubravke Vukoja. Djelo sadrži 100 pjesama preko kojih 31 autor progovara o istinitim i bolnim osjećajima s kojima i danas žive naši branitelji, majke i supruge poginulih vojnika. 11. srpnja održano je predstavljanje knjige „Mladić okrenut suncu“ – biografija Milana-Mije Đereka. Kako su naveli organizatori knjiga je nastala kao uspomena na pokojnog prijatelja koji je sebe neizmjerno davao za zajednicu. U kolovozu je održano i predstavljanje knjige Veselka Grubišića naziva „Povratak“. Uz dramsku umjetnost i književnost, nije se zanemarila niti filmska. Tako je u dvije večeri publika u Rakitnu i Posušju mogla vidjeti projekcije filmskih blockbuster-a.


Sportski aduti Lita

Niti jedno Posuško lito ne može proći bez bogatog sportskog programa. Prvi turnir organiziran je početkom već lipnja. Riječ je o MNT „Sv. Ivan Rakitno“. U sve tri kategorije, limača pionira i seniora, prvo mjesto osvojile su ekipe Vrpolja. Pobjednik ovogodišnjeg MNT sela, zaselaka i gradskih četvrti, koji se odigravao od 5. do 28. srpnja na igralištu središnje osnovne škole, je ekipa Graca. Treći turnir koji je dugogodišnji pratitelj Posuškog lita je onaj u Vinjanima. Treba spomenuti i memorijalni turnir Nenadić, Miloš – Ramljak- Begić, kojeg organiziraju veterani HŠK Posušje te IPA malonogometni turnir, međunarodnog karaktera koji okuplja sudionike iz regije. Uz nogometne, također su organizirani i turniri u boćanju, i golfu. Na golf terenu Topala održana su čak dva turnira, Hercegovina open i memorijalni turnir „Kamen krš i maslina – memorijal Veljko Lončar“ koji je okupio preko 100 sudionika. Opel Oldschool club Hercegovina, pobrinuo se da i posuška publika vidi defile oldtimera, ljubitelji dva kotača mogli su sudjelovati na 2. Međunarodnom susretu u organizaciji posuškog moto kluba.


Ovogodišnje Lito s preko 40 događaja i više od sto tisuća posjetitelja, ponovno je vratilo naše Posušje na vrh kulturne ponude u BiH, pa i šire. Posebno veseli podatak, da je uz domaću publiku i ona iz drugih BH mjesta pa i iz susjednih država pokazala interes za pripremljenim događajima. To je i obveza organizatoru da očuva kvalitet programa i dalje ga razvija. Ono što oku posjetitelja promakne, a važno je spomenuti, jesu logističke pripreme koje su konstanta kroz tri mjeseca. Uz Općinu, razne udruge, volontere, pojednice vrlo bi teško bilo održavati ovakvu manifestaciju bez naših javnih poduzeća, ustanova i PU Posušje. Tako se djelatnici Vodovoda brinu, da iza velikih događaja, poput Festivala klapske pisme, Rock koncerta ili proslave Velike Gospe, odmah po završetku organiziraju čišćenje. Policijska uprava Posušje uspješno provodi regulaciju prometa, a tu su i preventivno zaduženi za održavanje javnog reda i mira. Također, prilikom organiziranja događaja, uvijek su pri ruci i djelatnici Profesionalne vatrogasne postrojbe, kao i djelatnici Urbikoma. Iz godine u godinu medijski su svi događaji popraćeni zahvaljujući radiopostajama Plus i Posušje kao i lokalnim Internet portalima. Svima njima organizatori upućuju riječi zahvale, poručeno je sa sastanka Radnog tijela za pripremu kulturnih događanja pod nazivom „Posuško lito“.

Skip to content