Posuški mališani od jeseni u većem i suvremenijem vrtiću

28. 04. 2021

Od jeseni za mališane i njihove tete bit će osiguran kvalitetniji boravak i uvjeti rada u Dječjem vrtiću Bajka. Rezultat je to ulaganja Općine Posušje i partnera, Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša ŽZH te Federalnog ministarstva prostornog uređenja u ovu javnu ustanovu, koja trenutno zbog posebnih uvjeta broji sedamdesetero djece smještenih u skučenim prostorima. Posljednje opremanje i ozbiljnije uređenje bilo prije više od dvadeset godina.

Prethodno su uz pomoć Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske izvršeni grubi radovi nadogradnje postojećeg prostora, koji će se u sljedećih par mjeseci zahvaljujući osiguranim sredstvima finalizirati. Time će se dobiti novi funkcionalni prostor za potrebe vrtićanaca i pratećeg osoblja. S detaljima projekta nas je upoznala ravnateljiica Kristina Milas, prilikom obilaska prostora s načelnikom općine Antom Begićem. „U planu je najveći prostor iz novogradnje, pored samog ulaza u vrtić, adaptirati u blagavaonu za djecu. Time će konačno prostorije za rad i igru biti odjeljene od prostora za prehranu, što je i najveći pomak u unaprjeđenju uvjeta rada. Također vrlo skučen kuhinjski prostor će dobiti novu namjenu, ostave za dječju odjeću i obuću, dok će nova prostrana kuhinja se adaptirati u sklopu novosagrađenog prostora. Trenutno je završen dio elektroinstalacijskih poslova, ugradnje vodovodnih i kanalizacijskih cjevi, a pred nama je druga faza razvođenja elektro mreže, ugradnja instalacija za podno grijanje, izvedba estriha, postavljanje podnih obloga i unutarnje fasade. Posljednje na redu je opremanje prostora namještajem. Usporedno s unutarnjom postavljat će se i vanjska termofasada s kojom će se osigurati dodatna energetska učinkovitost. „ zaključila je ravnateljica.

I stari dio dječjeg vrtića koji je u funkciji već 25 godina bit će zahvaćen obnovom. Uz navedenu prenamjenu postojećeg kuhinjskog prostora, renovirat će se i toaleti, koji će u budućnosti biti u potpunosti prilagođeni korisnicima. Time će se zaokružiti jedna cjelina koja će tetama odgajateljicama omogućiti bolji uvjeti rada a djeci ugodnije provedeno vrijeme u prostoru ove javne ustanove.

Načelnik Begić je povodom početaka radova izrazio zadovoljstvo sudjelovanjem u poboljšanju uvjeta rada jedinog javnog vrtića na području općine Posušje. „Drago mi je da smo u suradnji s partnerima bili u mogućnosti osigurati sredstva za adaptaciju djela starog prostora te finalizaciju i djelomičnu prenamjenu novoga. Epitet najmlađe općine u Bosni i Hercegovini svakako je radost, pogotovo kada gledamo godišnje statistike prirodnog prirasta u okruženju koje su nažalost negativne, ali i odgovornost i obveza prema djeci i njihovim roditeljima da im osiguravamo preduvjete za što kvalitetnije odrastanje. Dječji vrtić je nakon više desetljeća rada u istim okvirima zaslužio dodatna ulaganja, no na tome, kada govorimo o mladima, nećemo stati. Tu je i projekt nove osnovne škole koji nam je na listi prioriteta, jer kvalitetno obrazovanje znači ulaganje u našu budućnost. Ono što želim reći je da pratimo naše generacije od najmanjih nogu, preko srednjoškolskog obrazovanja i stipendiranja studenata, a sve s jednim ciljem, osigurati mladim kvalitetnim ljudima preduvjete za ostanak u Posušju.“-zaključio je Begić.

Ostale vijesti iz kategorije

76. godišnjica Bleiburške tragedije

76. godišnjica Bleiburške tragedije

Danas se obilježava 76. godišnjica Bleiburške tragedije. Tim povodom, prisjećajući se žrtava stravičnih komunističkih zločina nad Hrvatima koji su započeli na Bleiburgu u svibnju 1945. godine, pred Spomen obilježjem hrvatskim braniteljima u Posušju zajednički vijenac...

Arhiva