Posušje domaćin X. Županiskog natjecanja iz pružanja prve pomoći

16. 05. 2019

Svečanim defileom na Trgu hrvatskih branitelja, te postrojavanjem sudionika nešto prije 12 sati, u Posušju je otvoreno jubilarno X. Županijsko natjecanje iz pružanja prve pomoći. Čast otvaranja pripala je predsjedniku Općinskog vijeća Ivanu Lončaru. On je u svoje ime, te u ime načelnika općine Branka Bage uputio pozdrave nazočnima te zahvalio svima koji su doprinijeli da se ovo jubilarno natjecanje održi u Posušju. Izrazio je nadu da će Crveni križ ŽZH, Crveni križ općine Posušje, hitna medicinska pomoć, gorska služba spašavanja, vatrogasci, policija te sve institucije i organizacije kojima je svrha osnivanja zaštita i unaprjeđenje zdravlja te socijalne zaštite, nastaviti ovako dobru suradnju i u idućem vremenu, a sve na korist unaprjeđenja humanih ciljeva i spašavanja ljudskih života.

Ravnatelj Uprave CZ ŽZH i načelnik Županijskog stožera CZ dr. Drago Martinović, uz pozdrave nazočnima, izrazio je zadovoljstvo što se u posljednjih desetak dana dva puta u Posušju organiziraju slični događaji, podsjećajući na zajedničku akciju od 7. svibnja kada je izvedena pokazna vježba gašenja požara na benzinskoj crpki. Treba reći i kako je dr. Martinović u prvom dijelu programa bio moderator i voditelj pokaznih vježbi.

One su uslijedile odmah nakon uvodnih govora, a pokazale su spremnosti civilne zaštite, gorske službe spašavanja, vatrogasaca, i hitne medicinske pomoći. Realistično se simulirao požar i prometna nesreća, te reakcija hitnih službi koje su spašavale unesrećene. Akcija je ispraćena gromoglasnim pljeskom gledatelja.

U drugom djelu programa uslijedila su natjecanja osnovnih i srednjih škola s područja cijele županije koje su pobijedile na općinskim, odnosno gradskom natjecanju iz pružanja prve pomoći.  To su: Srednja strukovna škola Posušje, Gimnazija fra Dominika Mandića iz Širokog Brijega, Srednja škola A.B. Šimića iz Gruda, Druga OŠ Široki Brijeg, OŠ Marka Marulića iz Ljubuškog, OŠ A.B. Bušića Rakitno i OŠ Ruđera Boškovića Grude. Tako se 80 sudionika natječe na četiri zahtjevna poligona, i pokazuje stečena znanja iz prve pomoći, simulirajući svakodnevne situacije u kojima se možemo naći.

U kategoriji osnovnih škola prvo mjesto pripalo je Drugoj osnovnoj školi Široki Brijeg, a kapetanici ekipe Antoniji Mandić pehar je uručio predsjednik CK ŽZH Viktor Grbavac. Prvo mjesto u konkurenciji srednjih škola osvojila je SŠ Antuna Branka Šimića Grude. Kapetanu ekipe Ivanu Prliću pehar pobjednika uručio je predsjednik OV općine Posušje Ivan Lončar. Ove dvije ekipe branit će boje naše Županije na 22. Federalnom natjecanju iz pružanja prve pomoći koje će se održati 8. lipnja u Sarajevu.

Svečani defile, pokazne vježbe te natjecanja učenka pogledajte u fotogaleriji

Ostale vijesti iz kategorije

50 000 KM ZA POSUŠKE POLJOPRIVREDNIKE

50 000 KM ZA POSUŠKE POLJOPRIVREDNIKE

Načelnik Branko Bago potpisao je danas rješenja o odobravanju poticajnih sredstava u iznosu od 50 000 KM za 68 poljoprivrednika s područja općine Posušje. Riječ je o zajedničkim sredstvima Općine Posušje i Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i...

DIREKTOR JP CESTE FBIH POSJETIO OPĆINU POSUŠJE

DIREKTOR JP CESTE FBIH POSJETIO OPĆINU POSUŠJE

Načelnik Branko Bago jučer je održao sastanak s direktorom JP Ceste FBiH Ljubom Pravdićem, a sastanku su nazočili i Vinko Romić, ravnatelj JU Ceste ŽZH te Bekir Isaković, izvršni direktor za ekonomske i pravne poslove u JP Ceste FBiH. Sastanak je održan s ciljem...

JOŠ JEDNA POTVRDA USPJEŠNOSTI OPĆINE POSUŠJE  U PRIPREMI PROJEKATA

JOŠ JEDNA POTVRDA USPJEŠNOSTI OPĆINE POSUŠJE U PRIPREMI PROJEKATA

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na sjednici od 29.07.2020. godine donijela Odluku o raspodjeli sredstava utvrđenih Proračunom FBiH za 2020. godinu s pozicije “Tekući transferi drugim razinama vlasti i fondovima - županije, gradovi i općine”. Sredstva bi se...