Preventivna mjera suzbijanja niza bolesti voćaka i vinove loze u vrijeme mirovanja i pred samo kretanje vegetacije je plavo prskanje bakrenim preparatima.

Primjenom bakrenih preparata  suzbijaju se ekonomski najznačajnije bolesti koštičavih voćaka koje prezimljuju na grančicama, kori, ispod ljuskica pupova zaraženih voćki.

Kovrčavost lista breskve, šupljikavost lišća koštičavih voćaka, rogač šljive, bakterijski rak su samo najznačajnije bolesti koje se suzbijaju zimskim prskanjem.

Kod jezgričastih voćaka bakrenim preparatima se suzbija krastavost jabuke i kruške. Uzročnik ove bolesti prezimljuje na kori i otpalom lišću. Najbolje je prskati od faze mirovanja voćaka do pojave faze  mišjih ušiju.

Primjena bakrenih sredstava na vinovoj lozi se provodi radi suzbijanja crne pjegavosti vinove loze čiji simptomi se uočavaju na zaraženim mladicama koje poprimaju sivkastu boju i prekrivene su crnim točkicama ( plodna tijela gljiva).

Kod lupinastog voća (orah i lijeska ) bakreni preparati prvenstveno štite od bakterioza koje mogu uzrokovati velike štete stvaranjem rak rana iz kojih se tijekom vegetacije pojavljuje karakterističan žuti eksudat. Preporuča se prskati odmah nakon berbe i pred kretanje vegetacije.

Za istovremeno suzbijanje štetnika koji prezimljuju na i pod korom voćaka i vinove loze (jaja crvenog voćnog pauka, zimska jaja lisnih ušiju) bakrenim preparatima se može dodati i mineralno ulje.

Kod zimskog prskanja bitno je voćke i vinovu lozu dobro poprskati sa svih strana i doslovno „okupati“ otopinom budući da uzročnici bolesti prezimljuju kako na kori tako i u rašljama grana i u pukotinama kore. 

U poljoprivrednim ljekarnama postoji široka paleta bakrenih preparata koje možete nabaviti i koristite po preporuci proizvođača.

PRSKANJE CRVENIM ULJEM

Prskati voćke u vrijeme mirovanja vegetacije možete i crvenim uljem.

Prije prskanja voćke treba orezati, ukloniti suhe grane, mahovinu i lišajeve, ako ih ima na stablu, pa tek onda temeljito okupati voćku od korijena do vrha, tako da se oprska svaka i najmanja grančica,  crvenim uljem. Prskati treba po suhom vremenu bez vjetra i kad je temperatura zraka iznad 5 stupnjeva. Crveno ulje smanjuje i do 50 % prskanja u vrijeme vegetacije.

Crveno ulje je ekološko sredstvo koje se sastoji od rafiniranog parafinskog mineralnog ulja kojem je dodan bakarni spoj, a djeluje kontaktno i preventivno. Ima širok spektar djelovanja na suzbijanje uzročnika bolesti voćaka, vinove loze i povrća a koristi se i za premazivanje rana nakon rezidbe.

Kod jezgričastih voćaka crveno ulje se može koristiti sve do početka cvatnje, a na koštičavom voću samo za vrijeme mirovanja vegetacije.

Na trsu i stablu voćke zimi nastanu brojne rane od vjetra i škara za orezivanje, a to su mjesta u koja se mogu uvući ličinke raznih štetnika. Kada grane i rane na njima prekrijemo tankim slojem ulja ono te štetnike uguši. Tako je crveno ulje tijekom uporabe zimi jednako djelotvorno kao i jaki insekticidi, ali je ekološki bezopasno. Zato se uljem treba prekriti svaki dio stabla voćke ili trsa, doslovce ih okupati.

Tanki sloj ulja djeluje i na biljne bolesti na načina da obavije pupove i ne dopušta miceliju da prodre u mladi pup.

Prvo prskanje crvenim uljem se preporuča krajem veljače, a drugo polovinom mjeseca ožujka, jer su u tom razdoblju štetnici u najosjetljivijem stadiju razvoja. Ako uništimo uzročnike i štetnike u stadiju dok se još nisu razvili i one koji su preživjeli od protekle godine, prevenirat ćemo njihovu pojavu u predstojećoj sezoni.

Zimsko prskanje crvenim uljem je izuzetno korisno, ali se mora provoditi točno prema uputi stručnjaka i proizvođača.