ZAŠTITA RUŽA OD BOLESTI I ŠTETOČINA

 

Najčešće štetočine na ružama su lisne uši koje najviše napadaju mlado lišće, pupoljke i cvjetne peteljke. Pojave se svake godine, a pogotovo po toplom i vlažnom vremenu i imaju više generacije tijekom godine. Zaštiti ruže treba čim se primjeti napad lisnih ušiju na mladom lišću, a zaražene dijelove ruže stradale od lisnih ušiju treba odmah spaliti budući da u njim uši prezimljavaju.

Druga česta štetočina je ružina osica. To je oko 10mm dug insekt koji svoja jaja odlaže u vršne izboje ruža. Iz jaja se izlegu plavozelene gusjenice s crnim bradavicama koje se hrane ružinim listovima.

Česta štetočina na ružama je i crveni pauk koji se pojavljuje na gornjoj strani lista oko žilica, kao žućkastobijela točka, a na donjoj strani lista mogu se vidjeti sitni crveni paukovi u bijeloj paučini. List se suši, žuti i otpada.

Štetočine na ružama tretirajte insekticidima kao što su: MOSPILAN, TONUS, CALYPSO, FASTAK DIRECT, BOXER I CONFIDOR. Preparate koristitit po upiti proizvođača.

Od bolesti koje, pored ostalih, najčešće napadaju ruže su pepelnica i plamenjača.

Pepelnica se prepoznaje po bjeličastoj boji.  Vršni listovi, izboji i pupoljak izgledaju kao da su posuti brašnom, a listovi se kovrdžaju. Razvoju ove bolesti pogoduje vlažno vrijeme, nagla promjena temperature, nedostatak svjetla pa čak i pretjerana upotreba gnojiva.

Plamenjača se javlja na naličju lista kao pepeljasta prevlaka i stvara sivo-bijele mrlje, koje ubrzo izazivaju nekrozu i opadanje lista. Plamenjača se često zamjenjuje pepelnicom. Međutim, kod pepelnice su biljni dijelovi prekriveni pepeljastom prevlakom koja se da ukloniti trljanjem, a kod plamenjače je lice lista prekriveno smeđe-crvenim mrljama, a naličje sivkastim prevlakama . Kod plamenjače su također uočljive promjene i na peteljkama i izbojima u vidu tamnih pjega raznih veličina. Kad je bolest uznapredovala lišće opada već pri laganom protresanju.  Zaražene dijelove ukloniti i spaliti. Treba izbjegavati zalijevanje ruža po lišću, jer će vlaga doprinijeti razvoju plamenjače ali i ostalih bolesti ruža.

 

Protiv plamenjače i pepelnice treba tretirati fungicidima: DITHANE  M 45 ili STAR 80 WP.

Preparate koristiti po preporuci proizvođača.

 

Ruže treba redovito pregledavati, uklanjati deformirane i oštećene dijelove. Dobro  je oko ruža saditi kadifice koje štite ruže od nematoda.

Također, možete koristiti pripravke od koprive koji povećavaju imunitet biljke i reguliraju brojnost štetnika.

Pripravak od koprive:

600 grama svježe stabljike koprive sa korijenom potopiti u 5 litara hlade vode. Nakon 24 h procijediti i koristiti za kontrolu biljnih ušiju i preventivno protiv bolesti.  Koprivu možemo ostaviti dva tjedna da fermentira i povremeno promiješamo, dobit ćemo odlično gnojivo koje je potrebno procijediti i razblažiti s vodom u omjeru 1:10. Ovim gnojivom zalijevati ruže kada one intezivno rastu.

Služba za gospodarstvo