ZAŠTITA RUŽA OD BOLESTI I ŠTETOČINA

02. 05. 2018

 

Najčešće štetočine na ružama su lisne uši koje najviše napadaju mlado lišće, pupoljke i cvjetne peteljke. Pojave se svake godine, a pogotovo po toplom i vlažnom vremenu i imaju više generacije tijekom godine. Zaštiti ruže treba čim se primjeti napad lisnih ušiju na mladom lišću, a zaražene dijelove ruže stradale od lisnih ušiju treba odmah spaliti budući da u njim uši prezimljavaju.

Druga česta štetočina je ružina osica. To je oko 10mm dug insekt koji svoja jaja odlaže u vršne izboje ruža. Iz jaja se izlegu plavozelene gusjenice s crnim bradavicama koje se hrane ružinim listovima.

Česta štetočina na ružama je i crveni pauk koji se pojavljuje na gornjoj strani lista oko žilica, kao žućkastobijela točka, a na donjoj strani lista mogu se vidjeti sitni crveni paukovi u bijeloj paučini. List se suši, žuti i otpada.

Štetočine na ružama tretirajte insekticidima kao što su: MOSPILAN, TONUS, CALYPSO, FASTAK DIRECT, BOXER I CONFIDOR. Preparate koristitit po upiti proizvođača.

Od bolesti koje, pored ostalih, najčešće napadaju ruže su pepelnica i plamenjača.

Pepelnica se prepoznaje po bjeličastoj boji.  Vršni listovi, izboji i pupoljak izgledaju kao da su posuti brašnom, a listovi se kovrdžaju. Razvoju ove bolesti pogoduje vlažno vrijeme, nagla promjena temperature, nedostatak svjetla pa čak i pretjerana upotreba gnojiva.

Plamenjača se javlja na naličju lista kao pepeljasta prevlaka i stvara sivo-bijele mrlje, koje ubrzo izazivaju nekrozu i opadanje lista. Plamenjača se često zamjenjuje pepelnicom. Međutim, kod pepelnice su biljni dijelovi prekriveni pepeljastom prevlakom koja se da ukloniti trljanjem, a kod plamenjače je lice lista prekriveno smeđe-crvenim mrljama, a naličje sivkastim prevlakama . Kod plamenjače su također uočljive promjene i na peteljkama i izbojima u vidu tamnih pjega raznih veličina. Kad je bolest uznapredovala lišće opada već pri laganom protresanju.  Zaražene dijelove ukloniti i spaliti. Treba izbjegavati zalijevanje ruža po lišću, jer će vlaga doprinijeti razvoju plamenjače ali i ostalih bolesti ruža.

 

Protiv plamenjače i pepelnice treba tretirati fungicidima: DITHANE  M 45 ili STAR 80 WP.

Preparate koristiti po preporuci proizvođača.

 

Ruže treba redovito pregledavati, uklanjati deformirane i oštećene dijelove. Dobro  je oko ruža saditi kadifice koje štite ruže od nematoda.

Također, možete koristiti pripravke od koprive koji povećavaju imunitet biljke i reguliraju brojnost štetnika.

Pripravak od koprive:

600 grama svježe stabljike koprive sa korijenom potopiti u 5 litara hlade vode. Nakon 24 h procijediti i koristiti za kontrolu biljnih ušiju i preventivno protiv bolesti.  Koprivu možemo ostaviti dva tjedna da fermentira i povremeno promiješamo, dobit ćemo odlično gnojivo koje je potrebno procijediti i razblažiti s vodom u omjeru 1:10. Ovim gnojivom zalijevati ruže kada one intezivno rastu.

Služba za gospodarstvo

 

Ostale vijesti iz kategorije

ZIMSKO PRSKANJE VOĆAKA I VINOVE LOZE

Preventivna mjera suzbijanja niza bolesti voćaka i vinove loze u vrijeme mirovanja i pred samo kretanje vegetacije je plavo prskanje bakrenim preparatima. Primjenom bakrenih preparata  suzbijaju se ekonomski najznačajnije bolesti koštičavih voćaka koje...

Zimska rezidba voćaka

Zimska  rezidba voćaka Nekoliko godina nakon sadnje voćaka, većina istih izraste u visinu ili postane neugledno grmlje. Za bolji prinos  voća voćku je potrebno redovito i pravilno orezivati. Rezidbu započnite čišćenjem, odnosno orezivanjem grana koje su se...

Priprema voćnjaka za zimu

  Zima je na pragu. Potrebno je pripremiti voćna stabla kako bi uspješno prebrodila hladno godišnje doba. U stablima se događa čitav niz procesa kojima se voćka prilagođava periodu mirovanja. Očiti primjer za to je berba plodova i opadanje lišća. Nakon berbe, u...