VRT U KOLOVOZU

16. 08. 2018

Naši povrtnjaci su u kolovozu puni povrća. Za berbu dospijevaju: rajčice, paprika, patlidžan, krastavci, tikvice, dinje, lubenice, mahune, kupus, kelj, blitva, salata, mrkva, peršin, cikla, ljetna rotkva, luk, češnjak i drugo povrće.

Nakon berbe, kad se gredice isprazne, raščistite ih, prekopajte, pognojite i pripremite za kasnoljetnu sjetvu i sadnju. Posijte špinat, blitvu, rotkvice, salatu, peršin a potkraj mjeseca, osobito u planinskim krajevima, možete posijati i grašak. Posadite presadnice salate, brokule, poriluka. Poslije sadnje, sve presadnice dobro zalijte. Povrće i cvijeće okopavajte i plijevite predvečer kako bi sačuvali vlagu u tlu. Osim toga spriječavate korov da procvate i osjemeni se. Dozvolite li da sjemenke korova dozru, nećete ih se riješiti za pet godina jer dugo ostaju klijave. Ako u kolovozu vlada suša, povrće i cvijeće malčirajte i zalivajte po potrebi.

Začinsko i ljekovito bilje: ružmarin, kadulju, metvicu, matičnjak, ljupčac i slično, režite i sušite u hladu. Kad se osuši spremiti ga u staklenke.

U voćnjaku u kolovozu beremo rane sorte jabuke, kruške. Valjalo bi orezati višnje, maline, kupine i ribizle. Obavlja se i zelena rezidba voćaka, osobito jabuke jer se time održava uzgojni oblik voćki. U nasadu maline treba ukloniti stare izdanke, a mlade treba prorijediti. Izdanke kupine vežite uz žicu i po potrebi prorijedite i skratite. Sve dvogodišnje izdanke kupine koji su ove godine dali rod, te suhe, zakržljale i slomljene grane treba orezati poslije berbe u razini tla.

Kolovoz je vrijeme kad se može obaviti cijepljenje tj. „okuliranje“ na spavajući pup.

Ako planirate na jesen posaditi još koju voćku u svome vrtu, sad je vrijeme da iskopate jame i pripremite tlo za sadnju.

Isto tako, redovito uklanjajte ocvale cvjetove na ukrasnom grmlju, jednoljetnicama, trajnicama i ostalom cvijeću kako bi što dulje cvalo. Cvjetnjake redovito pljevite da se korov ne osjemeni i samozasije. Penjačice i visoko cvijeće vežite uz oslonac i prikratite ako se previše širi. Živicu i crnogorično grmlje ošišajte, ako bujno raste. Sredinom kolovoza možete saditi ljiljane, a kad minu ljetne vrućine može se početi sa sjetvom travnjaka i sadnjom crnogoričnog drveća i grmlja. Također, u kolovzu možete reznicama razmnožavati vazdazeleno ukrasno grmlje.

Zrelo sjeme jednogodišnjeg cvijeća prikupite i spremite u male staklenke ili slične posudice.

Obratite pažnju i na svoje kompostište. Premokre otpatke prorahlite i prebacite kako bi se hrpa  što prije prosušila i prozračila, osobito ako je neugodna mirisa i okružena mušicama. Ako je kompostna hrpa presuha, poškropite je i prebacite kako bi se pomiješali suhi i mokri sastojci kompostišta. Time ćete gujavicama, kukcima i mikroorganizmima omogućiti da što prije razrade biljnu masu koja će se pretvoriti u kvalitetan kompost ugodna mirisa.

Ne zaboravite ni svoje biljke u posudama na balkonu, na terasi i u kući koje također treba redovito njegovati: uklanjati ocvale cvjetove pelargonija i ostalih cvjetnica, vlažnom spužvicom brišite prašinu s listova fikusa i sličnih biljaka, zalijevajte i po potrebi pognojite tekućim gnojivom za ljepše i obilnije cvjetanje i rast.

Kolovoz je vrijeme kad Afričku ljubičicu možete razmnožiti reznicama. Odrežite nekolko listova ljubičice, uronite u hormonski prah za ukorjenjavanje pa listiće utisnite u supstrat za ukorijenjavanje reznica. Kad se ukorijene posadite ih pojedinačno u manje lončiće.

Ostale vijesti iz kategorije

ZIMSKO PRSKANJE VOĆAKA I VINOVE LOZE

Preventivna mjera suzbijanja niza bolesti voćaka i vinove loze u vrijeme mirovanja i pred samo kretanje vegetacije je plavo prskanje bakrenim preparatima. Primjenom bakrenih preparata  suzbijaju se ekonomski najznačajnije bolesti koštičavih voćaka koje...

Zimska rezidba voćaka

Zimska  rezidba voćaka Nekoliko godina nakon sadnje voćaka, većina istih izraste u visinu ili postane neugledno grmlje. Za bolji prinos  voća voćku je potrebno redovito i pravilno orezivati. Rezidbu započnite čišćenjem, odnosno orezivanjem grana koje su se...

Priprema voćnjaka za zimu

  Zima je na pragu. Potrebno je pripremiti voćna stabla kako bi uspješno prebrodila hladno godišnje doba. U stablima se događa čitav niz procesa kojima se voćka prilagođava periodu mirovanja. Očiti primjer za to je berba plodova i opadanje lišća. Nakon berbe, u...

Arhiva