VRT U KOLOVOZU

Naši povrtnjaci su u kolovozu puni povrća. Za berbu dospijevaju: rajčice, paprika, patlidžan, krastavci, tikvice, dinje, lubenice, mahune, kupus, kelj, blitva, salata, mrkva, peršin, cikla, ljetna rotkva, luk, češnjak i drugo povrće.

Nakon berbe, kad se gredice isprazne, raščistite ih, prekopajte, pognojite i pripremite za kasnoljetnu sjetvu i sadnju. Posijte špinat, blitvu, rotkvice, salatu, peršin a potkraj mjeseca, osobito u planinskim krajevima, možete posijati i grašak. Posadite presadnice salate, brokule, poriluka. Poslije sadnje, sve presadnice dobro zalijte. Povrće i cvijeće okopavajte i plijevite predvečer kako bi sačuvali vlagu u tlu. Osim toga spriječavate korov da procvate i osjemeni se. Dozvolite li da sjemenke korova dozru, nećete ih se riješiti za pet godina jer dugo ostaju klijave. Ako u kolovozu vlada suša, povrće i cvijeće malčirajte i zalivajte po potrebi.

Začinsko i ljekovito bilje: ružmarin, kadulju, metvicu, matičnjak, ljupčac i slično, režite i sušite u hladu. Kad se osuši spremiti ga u staklenke.

U voćnjaku u kolovozu beremo rane sorte jabuke, kruške. Valjalo bi orezati višnje, maline, kupine i ribizle. Obavlja se i zelena rezidba voćaka, osobito jabuke jer se time održava uzgojni oblik voćki. U nasadu maline treba ukloniti stare izdanke, a mlade treba prorijediti. Izdanke kupine vežite uz žicu i po potrebi prorijedite i skratite. Sve dvogodišnje izdanke kupine koji su ove godine dali rod, te suhe, zakržljale i slomljene grane treba orezati poslije berbe u razini tla.

Kolovoz je vrijeme kad se može obaviti cijepljenje tj. „okuliranje“ na spavajući pup.

Ako planirate na jesen posaditi još koju voćku u svome vrtu, sad je vrijeme da iskopate jame i pripremite tlo za sadnju.

Isto tako, redovito uklanjajte ocvale cvjetove na ukrasnom grmlju, jednoljetnicama, trajnicama i ostalom cvijeću kako bi što dulje cvalo. Cvjetnjake redovito pljevite da se korov ne osjemeni i samozasije. Penjačice i visoko cvijeće vežite uz oslonac i prikratite ako se previše širi. Živicu i crnogorično grmlje ošišajte, ako bujno raste. Sredinom kolovoza možete saditi ljiljane, a kad minu ljetne vrućine može se početi sa sjetvom travnjaka i sadnjom crnogoričnog drveća i grmlja. Također, u kolovzu možete reznicama razmnožavati vazdazeleno ukrasno grmlje.

Zrelo sjeme jednogodišnjeg cvijeća prikupite i spremite u male staklenke ili slične posudice.

Obratite pažnju i na svoje kompostište. Premokre otpatke prorahlite i prebacite kako bi se hrpa  što prije prosušila i prozračila, osobito ako je neugodna mirisa i okružena mušicama. Ako je kompostna hrpa presuha, poškropite je i prebacite kako bi se pomiješali suhi i mokri sastojci kompostišta. Time ćete gujavicama, kukcima i mikroorganizmima omogućiti da što prije razrade biljnu masu koja će se pretvoriti u kvalitetan kompost ugodna mirisa.

Ne zaboravite ni svoje biljke u posudama na balkonu, na terasi i u kući koje također treba redovito njegovati: uklanjati ocvale cvjetove pelargonija i ostalih cvjetnica, vlažnom spužvicom brišite prašinu s listova fikusa i sličnih biljaka, zalijevajte i po potrebi pognojite tekućim gnojivom za ljepše i obilnije cvjetanje i rast.

Kolovoz je vrijeme kad Afričku ljubičicu možete razmnožiti reznicama. Odrežite nekolko listova ljubičice, uronite u hormonski prah za ukorjenjavanje pa listiće utisnite u supstrat za ukorijenjavanje reznica. Kad se ukorijene posadite ih pojedinačno u manje lončiće.