TRAVNJAK

02. 05. 2018

 

Trava se može sijati u proljeće i to od III do kraja VI mjeseca, prije velikih vrućina, a zatim opet krajem IX mjeseca, jer valja travu jednom pokositi prije prvih mrazova.

Početak je najvažniji i dobro pripremljeno tlo se može usporediti sa čvrstim temeljem na kojem ćemo graditi kuću, pa tako i travnjak. Tlo treba dobro pokopati koliko je duboka lopata i to je dovoljno jer trave imaju plitak korijen. Zatim treba zemlju očistiti od korova kojega počupajte s korijenjem, nije dovoljno samo ga srezati i okrenuti sa zemljom. Odstranite grančice, kamenčiće i ostalo smeće na koje naiđete pri kopanju tla za travnjak. Kad ste to odradili zemlji dodajte treset, humus, stajski gnoj. Najbolje je to uraditi u jesen da zemlja malo odleži preko zime, ali ako ste uradili u proljeće onda neka zemlja, nakon kopanja odleži bar tjedan dana i nakon tog je pospite umjetnim gnojivom. Ako ste za travnjak kopali zemlju u jesen tada umjetno gnojivo dodajte u proljeće. Zemlju još malo prekopajte, usitnite grabljama i izravnajte. Ravnjanje zemlje je vrlo važno jer bi se u dubinama mogla zadržavati voda. Zatim zemlju još utabajte daskama ili najbolje, izravnajte je valjkom.

Sjeme trave je vrlo sitno pa se sije za mirna vremena, kad nema vjetra. Sijte  rukom u zemlju koja mora biti vlažna, ali ne premokra, pa prije sjetve malo zalijte zemlju. Nakon sjetve grabljama izravnajte površinu, pa opet utabajte daskama ili valjkom da sjeme uvaljate u tlo. Koliko sjemena? Treba računati 50 grama na m². Stavite i malo više jer ćete sigurno morati dosijavati za što postoji nekoliko uzroka: ako niste sijali dovoljno ravnomjerno, ako je korov istisnuo travu ili su ptice pojele sjeme. Naime sjeme trave vole mnoge ptice, pa čak i veći mravi, pa svoj travnjak zaštitie ako bude potrebno. Na kraju posijani travnjak treba poprskati vodom i to ponavljati svaki drugi dan po sušnom vremenu.

Svoj travnjak možete zasijati već pripremljenom smjesom sjemena za travnjak koju možete naći u trgovinama. Smjesa je za niske vrste trava koje rastu brzo i gusto i travnjak vremenom postaje gust, zelen i mekan sag po kojem se može mirno hodati i djeca se igrati.  Najčešće se uzima engleski ljulj, rosulja i vlasulja. Prirodni travnjaci i livade su zapravo zajednica mnoštva raznih trava, a i drugog bilja i sve ono dopunjuje – leptirnjača, na primjer,  obogaćuje tlo tako važnim dušikom. Travnjak se može zasijati samo engleskim ljuljem, ali on samo u blagoj i vlažnoj engleskoj ili nizozemskoj klimi stvara zeleni sag, jer tamo ima mnogo zračne vlage. Zato se za svaku klimu stvaraju posebne mješavine sjemena, pa kupite već pripremljenu i možete dodati sjeme bijele djeteline.

Kad je trava posijana treba je uredno zalijevati, raspršenim mlazom vode, takozvano kišenje. Uz redovito kišenje trava će niknuti za tjedan-dva.

Redovito je zalijevanje, uz dohranjivanje i košenje, najvažnije za uzgoj lijepog travnjaka, tako kažu Englezi, najpoznatiji u tom poslu.

Služba za gospodarstvo

Ostale vijesti iz kategorije

ZIMSKO PRSKANJE VOĆAKA I VINOVE LOZE

Preventivna mjera suzbijanja niza bolesti voćaka i vinove loze u vrijeme mirovanja i pred samo kretanje vegetacije je plavo prskanje bakrenim preparatima. Primjenom bakrenih preparata  suzbijaju se ekonomski najznačajnije bolesti koštičavih voćaka koje...

Zimska rezidba voćaka

Zimska  rezidba voćaka Nekoliko godina nakon sadnje voćaka, većina istih izraste u visinu ili postane neugledno grmlje. Za bolji prinos  voća voćku je potrebno redovito i pravilno orezivati. Rezidbu započnite čišćenjem, odnosno orezivanjem grana koje su se...

Priprema voćnjaka za zimu

  Zima je na pragu. Potrebno je pripremiti voćna stabla kako bi uspješno prebrodila hladno godišnje doba. U stablima se događa čitav niz procesa kojima se voćka prilagođava periodu mirovanja. Očiti primjer za to je berba plodova i opadanje lišća. Nakon berbe, u...