TRAVNJAK

 

Trava se može sijati u proljeće i to od III do kraja VI mjeseca, prije velikih vrućina, a zatim opet krajem IX mjeseca, jer valja travu jednom pokositi prije prvih mrazova.

Početak je najvažniji i dobro pripremljeno tlo se može usporediti sa čvrstim temeljem na kojem ćemo graditi kuću, pa tako i travnjak. Tlo treba dobro pokopati koliko je duboka lopata i to je dovoljno jer trave imaju plitak korijen. Zatim treba zemlju očistiti od korova kojega počupajte s korijenjem, nije dovoljno samo ga srezati i okrenuti sa zemljom. Odstranite grančice, kamenčiće i ostalo smeće na koje naiđete pri kopanju tla za travnjak. Kad ste to odradili zemlji dodajte treset, humus, stajski gnoj. Najbolje je to uraditi u jesen da zemlja malo odleži preko zime, ali ako ste uradili u proljeće onda neka zemlja, nakon kopanja odleži bar tjedan dana i nakon tog je pospite umjetnim gnojivom. Ako ste za travnjak kopali zemlju u jesen tada umjetno gnojivo dodajte u proljeće. Zemlju još malo prekopajte, usitnite grabljama i izravnajte. Ravnjanje zemlje je vrlo važno jer bi se u dubinama mogla zadržavati voda. Zatim zemlju još utabajte daskama ili najbolje, izravnajte je valjkom.

Sjeme trave je vrlo sitno pa se sije za mirna vremena, kad nema vjetra. Sijte  rukom u zemlju koja mora biti vlažna, ali ne premokra, pa prije sjetve malo zalijte zemlju. Nakon sjetve grabljama izravnajte površinu, pa opet utabajte daskama ili valjkom da sjeme uvaljate u tlo. Koliko sjemena? Treba računati 50 grama na m². Stavite i malo više jer ćete sigurno morati dosijavati za što postoji nekoliko uzroka: ako niste sijali dovoljno ravnomjerno, ako je korov istisnuo travu ili su ptice pojele sjeme. Naime sjeme trave vole mnoge ptice, pa čak i veći mravi, pa svoj travnjak zaštitie ako bude potrebno. Na kraju posijani travnjak treba poprskati vodom i to ponavljati svaki drugi dan po sušnom vremenu.

Svoj travnjak možete zasijati već pripremljenom smjesom sjemena za travnjak koju možete naći u trgovinama. Smjesa je za niske vrste trava koje rastu brzo i gusto i travnjak vremenom postaje gust, zelen i mekan sag po kojem se može mirno hodati i djeca se igrati.  Najčešće se uzima engleski ljulj, rosulja i vlasulja. Prirodni travnjaci i livade su zapravo zajednica mnoštva raznih trava, a i drugog bilja i sve ono dopunjuje – leptirnjača, na primjer,  obogaćuje tlo tako važnim dušikom. Travnjak se može zasijati samo engleskim ljuljem, ali on samo u blagoj i vlažnoj engleskoj ili nizozemskoj klimi stvara zeleni sag, jer tamo ima mnogo zračne vlage. Zato se za svaku klimu stvaraju posebne mješavine sjemena, pa kupite već pripremljenu i možete dodati sjeme bijele djeteline.

Kad je trava posijana treba je uredno zalijevati, raspršenim mlazom vode, takozvano kišenje. Uz redovito kišenje trava će niknuti za tjedan-dva.

Redovito je zalijevanje, uz dohranjivanje i košenje, najvažnije za uzgoj lijepog travnjaka, tako kažu Englezi, najpoznatiji u tom poslu.

Služba za gospodarstvo