Poljoprivredni savjetnik: Zaštita voćki od niskih temperatura

06. 04. 2021

Zbog najave lošeg vremena i niskih  temperatura narednih dana, preporučuje se zaštita voćki orošavanjem i dimljenjem.

Orošavanje se provodi na načina da se pri niskim temperaturama voćke prskaju vodom i to najbolje u periodu od 1:00 do 8:00 sati ujutro.

Zaštita dimljenjem  se obavlja tako da se zapali  vatra na nekoliko mjesta u voćnjaku, paljenjem drveta visoke kaloričnosti kako bi se postigla što veća temperatura. Obratiti posebnu pozornost pri paljenju vatre kako ne bi došlo do oštećenja voćnih stabala.

Sve navedeno može se primijeniti i u vinogradima.

Najjednostavniji način zaštite jagodastog voća od niskih temperatura je orošavanje ili prekrivanje folijom ili nekim drugim prekrivačima, ako se radi o nasadima manjih površina.

Zaštita povrtlarskih kultura, naročito rasada se također obavlja orošavanjem, zamagljivanjem ili prekrivanjem kultura.

Skip to content