Općina Posušje potpisala Sporazum o provedbi s „Projekt USAID BiH diaspora invest“ i udrugom „Naša perspektiva“

11. 12. 2023

Načelnik općine Posušje Ante Begić i gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić, uz nazočnost ministra financija u Vladi FBiH Tonija Kraljevića, predsjednika GV-a Ljubuški Tihomira Kvesića, i predstavnice USAID-a u BiH, potpisali su danas u Ljubuškom s veleposlanikom Sjedinjenih američkih država u BiH Michaelom J. Murphyjem Sporazum o provedbi s „Projekt USAID BiH  diaspora invest“ i udrugom „Naša perspektiva“.

Cilj Sporazuma je privlačenje i olakšavanje ulaganja i znanja dijaspore u lokalne zajednice, pružanje financijske i tehničke potpore investitorima iz dijaspore, prijenos znanja iz dijaspore i proširenju pristupa financiranju za mala i srednja poduzeća povezana s dijasporom.

Prethodno je USAID BiH diaspora invest proveo postupak odabira lokalnih zajednica koje će zajedno s Udrugom „Naša Perspektiva“ sudjelovati u programu razvoja lokalnih zajednica, a u sklopu projekta USAID Diaspora Invest. Sukladno uvjetima definiranim ispred navedenim javnim pozivom, Općina Posušje je izrazila spremnost sudjelovati u sufinanciranju Lokalnog investicijskog fonda za podršku dijasporskim investicijama na području općine Posušje.

Ukupan fond raspoloživ za podršku investicijama iz dijaspore po ovom Sporazumu o provedbi je 100.000,00 KM, od čega po 50.000,00 KM osiguravaju Općina Posušje i  USAID DI, a javni poziv za prijavu aplikacija krajnjih korisnika bit će objavljen naknadno putem kanala informiranja USAID DI i Općine Posušje.

Skip to content