Održana sjednica Predsjedništva Skupštine SOGFBiH-a

27. 02. 2019

Jučer, 26. veljače u Posušju je održana 7. sjednica Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine (SOGFBiH). Domaćin, načelnik općine Posušje g. Branko Bago, ugostio je devet svojih kolega, načelnika i gradonačelnika, koji su članovi Predsjedništva Saveza. Nakon iskazane dobrodošlice načelnik Bago u kratkom je izlaganju prezentirao zemljopisni položaj, statističke podatke, kulturni i povijesni značaj naše općine, a potom je započeo radni sastanak predsjedništva.

Rad predsjedništva temelji se na ostvarivanju većih prava jedinica lokalne samouprave u svim područjima razvoja i unaprjeđenja lokalne zajednice. Tako su goruće teme i ove sjednice bile neravnomjeran priljev proračunskih sredstava s viših razina vlasti prema jedinicama lokalne samouprave te potreba za izmjenom postojećih zakona kojima su općine i gradovi stavljeni u nezavidan položaj.

Primarno je istaknuta potreba izmjene i dopune, pa čak i donošenja novih Zakona o pripadnosti javnih prihoda, Zakona o principima lokalne samouprave i zakona koji bi definirao i uredio financiranje jedinica lokalne samouprave.

Po trenutno važećim odredbama tek 8,42% prihoda od neizravnih poreza dolazi do JLS, dok Federaciji pripada 36,20%, Županijama 51,23 %, Upraviteljima cesta 3,9% i Gradu Sarajevu 0,25%. Ovakva neravnopravnost prema općinama i gradovima praksa je već dulji niz godina u većini zakonskih odredbi koje definiraju raspodjele prihoda s viših razina vlasti. Uz ovo minimalno kapanje sredstava JLS imaju i problem financiranja prenesenih nadležnosti s razine Županija i Federacije, poput poslova socijalne i civilne zaštite ili inspekcijskih poslova, a što nije praćeno prijenosom financijskih sredstava za izvršavanje tih nadležnosti.

Općine i gradovi dio su složenog sustava javne uprave preko kojeg se pruža više od 70% usluga građanima i gospodarstvu, a najmanje sudjeluju u raspodjeli sredstava koji se uprihode na višim razinama. Ističemo kako je raspodjela prihoda od poreza na dobit i poreza na dohodak općinama i gradovima u F BiH nepovoljnija u usporedbi s raspodjelom u susjednim zemljama. Uz sve navedeno općinama i gradovima je nametnuta i participacija u ukupnom iznosu vraćanja i otplate vanjskog duga što je doprinijelo dodatnom smanjenju pripadajućih prihoda. S tim u vezi Savez je i nositelj tužbenog zahtjeva pred nadležnim sudom nastojeći svim pravnim i raspoloživim sredstvima poboljšati položaj JLS.

U suradnji sa Savezom opština i gradova RS-a, Savez općina i gradova FBiH planira u srijedu, 13. ožujka, organizirati konferenciju na temu “Predstavljanje analize utjecaja EU legislative na jedinice lokalne samouprave i iskustva regije”, na kojoj će sudionici imati priliku čuti iskustva i dobre prakse sudjelovanja jedinica lokalne samouprave susjednih zemalja u procesima EU integracija.

Predsjedništvo se na sjednici, između ostalog, upoznalo i s detaljima Osnivačkog sastanka Mreže za javne financije SOGFBiH-a održanog 12. veljače 2019. godine u Mostaru, čija je glavna svrha jačanje aktivnosti i inicijativa u segmentu javnih financija općina i gradova u FBiH te jačanje suradnje i koordinacije pomoćnika načelnika za financije.

Ostale vijesti iz kategorije

Humanitarna akcija za Majčino selo

Humanitarna akcija za Majčino selo

Danas (ponedjeljak, 21. rujna 2020.), Župa Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije Posušje organizira humanitarnu akciju za Majčino selo u Međugorju. Akcija se održava u vremenu od 7,30 do 19 sati. Prikuplja se isključivo hrana. Kao npr.: krumpiri, crveni i bijeli...

29. obljetnica pogibije Ludviga Pavlovića

29. obljetnica pogibije Ludviga Pavlovića

Danas je obilježena 29. godišnjica pogibije Ludviga Pavlovića. Nakon mise zadušnice u crkvi u Vitini uslijedilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća na mjesnom groblju u Vitini, a zatim i kod poprsja Ludviga Pavlovića – Lutka u parku u Vitini. U 10 sati pred...