Održana 5. sjednica Općinskog vijeća

10. 06. 2021

Sjednica Općinskog vijeća, 5. po redu u novom sazivu, započela je aktualnim satom i vijećničkim pitanjima i prijedlozima. Jedno od njih je upućeno još pri usvajanju Dnevnog reda. Naime, vijećnik Mario Šušnjar tražio je uvrštavanje u Dnevni red inicijative za pokretanje novih zanimanja u srednjoj strukovnoj školi. No predsjednik Općinskog vijeća Ivan Lončar mu je odgovorio kako prema Poslovniku izmjene Dnevnog reda mogu zatražiti samo načelnik općine, predsjednik Vijeća i klubovi vijećnika. Ipak, dozvoljeno mu je da iznese inicijativu, odnosno mišljenje kroz vijećnička pitanja. Ukratko, vijećnik Šušnjar je mišljenja kako bi se u Srednjoj strukovnoj školi trebao uvesti smjer tehničara za razvoj videoigara, obrazlažući to rastućim svjetskim trendovima koji se odnose na ovo područje. Replicirali su mu vijećnici Mario Knezović i Zvonimir Širić, ujedno ravnatelji škola, ocijenivši kako ideja sama po sebi nije loša no, kako su naglasili, da bi se uveo određeni smjer u škole potrebno je uraditi veliki pripremni posao koji se odnosi na osiguranje materijalnih i kadrovskih uvjeta. Načelnik Ante Begić je govoreći o ovoj temi nadovezao se s planovima proširenja tehnološkog parka, koji bi mogao biti baza za obuku u ovom području. Na kraju rasprave oko ove teme, predsjednik Općinskog vijeća kazao je kako bi ovakve inicijative dobro bilo dostaviti bar par dana prije prema načelniku i vijeću jer se u suprotnom vijećnici dovode u nezgodnu poziciju.

U nastavku, vijećnik Tomislav Topić izrazio je mišljenje, s kojim se složila većina vijećnika, kako bi se trebao uvesti sistematski pregled za djecu koja prelaze iz razredne u predmetnu nastavu.

Jedno od sljedećih pitanja bilo je vijećnika Ivana Bešlića, a odnosi se na zatvoreni poštanski ured u Viru. Kako je naveo, ured je trebao privremeno biti zatvoren u vrijeme pandemije, no poboljšanje uvjeta nije dovelo do ponovnog otvaranja što, pogotovo starijim žiteljima, stvara poteškoće pri plaćanju računa i prijemu pošte. Vezano uz ovu problematiku, vijećnici su se složili da se sačini Zaključak koji bi se uputio na adresu Hrvatske Pošte Mostar s inicijativom da se ponovno pokrene rad ove poštanske poslovnice.

Nadalje, među pitanjima su prevladavale infrastrukturne teme poput izgradnje javne rasvjete, nogostupa, prometnih rješenja i slično.

Druga točka Dnevnog reda odnosila se na Informacije o radu za 2020. koje su uputili: Zavod za zdravstveno osiguranje ŽZH područni ured Posušje, Porezna uprava ispostava Posušje, Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje Županijska služba Ljubuški te Policijske uprave Posušje.                                         

Izdvajamo izvješće PU Posušje u kom je navedeno kako je u 2020. bilo 57 narušavanja javnog reda i mira, 142 prometne nezgode te 36 kaznenih djela, s visokim postotkom otkrivanja počinitelja (preko 90%). U odnosu na 2019. evidentno je smanjenje prekršajnih i kaznenih djela.

Vijećnici su usvojili i izvješća o radu javnih ustanova za 2020. godinu: Centra za socijalni rad Posušje, Gradske knjižnice fra Petra Bakule Posušje, Dječjeg vrtića „Bajka“ Posušje i „Urbikom“ Posušje.    

Također, usvojeno je Izvješće o izvršenju Plana prihoda i Programa radova komunalnog gospodarstva za 2020. godinu kao, prijedlog Plana prihoda i Programa radova komunalnog gospodarstva za 2021. godinu kao i Izvješće o izvršenju Proračuna općine Posušje za period od 1.1.2021. – 31.3.2021. godine.

Usvojeni su i prijedlozi Rješenja o konačnom imenovanju člana Nadzornog odbora Javnog poduzeća „Vodovod“ d.o.o. Posušje i Javnog poduzeća Radio Posušje d.o.o. Tako je za člana NO Vodovod imenovana Željka Grabovac, dok je za člana NO Radio Posušja imenovan Tomislav Bešlić.

U nastavku sjednice usvojeno je Izvješće o implementaciji Plana kapitalnih investicija za 2020. godinu kao i Izvješće o ostvarenju godišnjeg plana implementacije Strategije razvoja općine Posušje u 2020. godini. Govoreći o potonjem načelnik Begić je rekao kako je s obzirom na okolnosti godina bila relativno dobra o čemu svjedoči postotak ostvarenja od nešto više od 60%. Od planiranog 41 projekta započela je implementacija njih 27 što je vrlo dobar uspjeh. Vrijednost donatorskih sredstava je preko 820.000,00 KM, što je 42% ukupnog iznosa realiziranih projekata, dok je ukupna vrijednost potpuno ili djelomično realiziranih projekata 1.800.000,00 KM što je čak 116% realizacije u odnosu na projektirani financijski okvir. Ovo izvješće ne obuhvaća projekte koje je općina realizirala preko županijskih i federalnih ministarstava, tako da bi uključujući ove projekte, iznosi bili znatno veći.

Usvojena je i Odluka o usvajanju Strategije razvoja općine Posušje 2021. – 2027. godine. Kako se navodi u dokumentu, ključni strateški projekti su: Razvoj sustava potpore OPG-ovima, osnivanje Turističke zajednice; dovršetak nove osnovne škole u Posušju, izgradnja autobusnog kolodvora, izgradnja pročistača pitke vode i priprema dokumentacije za pročistač otpadnih voda.

Također su usvojeni Prijedlog Plana implementacije općinske strategije razvoja i indikativnog financijskog okvira za 2021. – 2023. godinu i Prijedlog plana infrastrukturnog razvoja općine Posušje za razdoblje 2021. – 2023. godine.

Iz područja imovinsko-pravnih odnosa, urbanizma i katastra usvojene su sljedeće točke:

-Prijedlog Rješenja o utvrđivanju prava vlasništva

-Prijedlog Odluke o prodaji nekretnine neposrednom pogodbom

-Prijedlog Odluke o pristupanju izradi izmjene i dopune regulacijskog plana GORNJI JUKIĆI (igralište)

-Prijedlog Odluke o pristupanju izradi izmjene i dopune regulacijskog plana POSUŠJE (Nova upravna zgrada elektroprivrede)

-Prijedlog Odluke o pristupanju izradi regulacijskog plana VINJANI (Kućetine-vodosprema)

-Prijedlog Odluke o pristupanju izradi regulacijskog plana VUČIPOLJE (Marića Doci)

-Prijedlog Odluke o pristupanju izradi regulacijskog plana ZAGORJE (Jurišići-mala gradina)

-Prijedlog Odluke o pristupanju izradi izmjene i dopune regulacijskog plana KLJENAK (jugozapadno od groblja Kljenak)

-Prijedlog Odluke o pristupanju izradi regulacijskog plana GORNJI JUKIĆI (Senjakovine-Ograde)

-Prijedlog Odluke o pristupanju izradi regulacijskog plana TRIBISTOVO (Brist)

-Prijedlog Odluke o pristupanju izradi izmjene i dopune regulacijskog plana POSUŠJE (naselje oko Veterinarske stanice)

-Prijedlog Odluke o pristupanju izradi izmjene i dopune regulacijskog plana POSUŠJE (Blidinjska cesta-Gaj)

-Prijedlog Odluke o usvajanju izmjene i dopune regulacijskog plana POSUŠJE (Polivinil)

-Prijedlog Odluke o usvajanju izmjene i dopune regulacijskog plana BAKULINE NJIVE (sjeverni dio)

-Prijedlog Odluke o usvajanju regulacijskog plana BAKULINA OGRADA-zapadno od Ulice don Ante Bakule

Ostale vijesti iz kategorije

Obilježena 30. obljetnica pogibije Ludviga Lutka Pavlovića

Obilježena 30. obljetnica pogibije Ludviga Lutka Pavlovića

30. obljetnica pogibije Ludviga Pavlovića – Lutka, prve žrtve velikosrpske agresije na prostorima BiH obilježena je u njegovom rodnom mjestu Vitini i pred Spomen obilježjem u Studenim Vrilima.Tim povodom jutros u 7 sati služena je sveta misa u crkvi sv. Paškala, a...

Dva vrijedna dijagnostička uređaja za Dom zdravlja Posušje

Dva vrijedna dijagnostička uređaja za Dom zdravlja Posušje

Dom zdravlja Posušje bogatiji je za dva uređaja. Novi ultrazvučni uređaj, donaciju Ministarstva zdravstva rada i socijalne skrbi ŽZH i dvanaestokanalni EKG, kojeg su ovoj zdravstvenoj ustanovi donirali Općina Posušje i Udruga Pauk. To je bio povod današnjem sastanku...

Arhiva