Održana 29. sjednica Općinskog vijeća

31. 10. 2023

Danas je s početkom u 9 sati održana 29. sjednica Općinskog vijeća. Na Dnevnom redu se našlo 14. točaka, a sjednica je započela izvješćima o radu osnovnih i srednjih škola za 2022/23. godinu Vezano uz materijalna ulaganja, kako je navedeno, u OŠ Ivana Mažuranića prošle godine dobavljeno je 68 laptopa u sklopu projekta Digitalizacija obrazovnog sustava u ŽZH, postavljena je zaštita od sunca na istočnoj strani nove zgrade škole, rekonstruirane su učionice, hodnik i zbornica u PŠ Vinjani, postavljen projektor i platno.Na Vraniću u središnjoj školi obnovljena je knjižnica, dok su u PS Gradac sanirani podovi u dvije učionice. Kroz donacije nabavljeni su novi naslovi za školsku knjižnicu kao i multifunkcijski pisač. U Rakitnu je kroz proteklu školsku godinu uređivano školsko igralište, gdje je poboljšana rasvjeta, a na igralištu u Sutini izgrađena su tri reda tribina.Također je razvedena internetska mreža po učionicama kako bi se mogao provoditi projekt e-dnevnika. U istu svrhu je nabavljeno 10 računala. Također kroz donatorska sredstva nabavljeni su u 9 učionica i postavljeni zastori. 

Usvojeno je i Izvješće o radu javnog poduzeća „Vodovod“ d.o.o. Posušje za 2022. godinu te je razmatrana Informacija o stanju odvoza, odlaganja komunalnog otpada i stanju okoliša. Vezano još uz JP Vodovod, vijećnici su usvojili Prijedlog Rješenja o razrješenju Odbora za reviziju, zbog isteka mandata, kao i  Prijedlog Rješenja o imenovanju novog Odbora u ovom poduzeću.Time je imenovano u ovaj odbor troje članova: Milan Tolo, Tanja Zlomislić i Željka Penava.

Sljedeća točka koju su vijećnici razmatrali bilo je Izvješće o izvršenju Proračuna općine Posušje za razdoblje od 1.1.2023. – 30.6.2023. godine, a potom su usvojili i prijedlog Odluke o deficitarnim zanimanjima u koja spadaju: elektrotehnika, strojarstvo, medicina, dentalna medicina, arhitektura, građevina, kemijska tehnologija-inžinjerstvo, matematika, fizika, farmacija, glazbena akademija-instrumentalni smjer klavir, gitara, harmonika, klarinet i limena puhačka glazba.

Nakon usvajanja prijedloga Zaključka, iz domene imovinsko-pravnih odnosa, katastra i urbanizma usvojeno je sljedeće:

– Prijedlog Odluke o pristupanju izradi izmjene i dopune regulacijskog plana RASTOVAČA

    (Istočno od groblja Ilijino brdo)

– Prijedlog Odluke o pristupanju izradi regulacijskog plana ČITLUK (Bage-Omarić)

– Prijedlog Odluke o pristupanju izradi izmjene i dopune regulacijskog plana  POSUŠJE (Ulica Domovinskog rata-Soko)

– Prijedlog Odluke o usvajanju izmjene i dopune regulacijskog plana POSUŠJE (kod Radio Posušja)

– Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama odluke o građevinskom zemljištu

– Prijedlog Odluke o usvajanju regulacijskog plana Tribistovo-Oluja (Šumarska kuća)

Na kraju je uslijedio Aktualni sat s pitanjima vijećnika. Uobičajeno dominirale su infrastrukturne teme, ekološka pitanja, prijedlozi oko unaprjeđenja turističke ponude Posušja i sl.

Jedno od pitanja bilo je vezano uz sigurnost u ulici kod gradskog vrtića, s obzirom na veliki broj pješaka školaraca i blizinu ove ustanove. U planu je, rekao je načelnik Ante Begić, rekonstrukcija ove ulice u skoro vrijeme te će se tom prilikom posebna pažnja obratiti na sigurnost sudionika u prometu. Također će u što skorije vrijeme nastaviti se i radovi na rekonstrukciji ulice u blizini novog gradskog parka i igrališta u središtu grada, gdje su poseban problem stvarale oborinske vode. Još jedan upit odnosio se na igralište u Carskom Gaju, odnosno njegovu izgradnju. Načelnik je odgovorio kako je urađena prva faza uređenja, odnosno zemljanih radova. Za iduću fazu aplicirano je i na natječaj Fonda za zaštitu okoliša te je izrazio uvjerenje kako će se u sljedećoj godini završiti veći dio projekta izgradnje. 


Skip to content