Održan sastanak s predstavnicima UNDP-a u BiH

24. 11. 2021

Zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u Bosni i Hercegovini Stephen Kinloch Pichat, načelnik općine Posušje Ante Begić, ministar prostornog uređenja i okoliša ŽZH Miroslav Ramljak i voditeljica ureda UNDP-a u Mostaru Božena Kaltak, zajedno s predstavnicima HPD-a Pločno i PP Blidinje, održali su jučer na Blidinju radni sastanak.

Razgovaralo se o mogućnostima buduće suradnje te o dosadašnjim zajedničkim aktivnostima koje su uspješno realizirane ili je njihova implementacija u tijeku.

Tu svakako treba istaknuti drugu fazu projekta Via Dinarica koju Općina Posušje provodi u partnerstvu s UNDP-om. Projekt Via Dinarica implementira i sufinancira Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), uz financijsku podršku Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID BiH) i Agencije za razvojnu suradnju Republike Italije (AICS).

Suradnja na projektu je započela u 2019. godine, a završava krajem ove godine. Aktivnosti na području Općine Posušje, ukupne vrijednosti oko 100.000 KM, provode se kroz četiri projekta. Do sada je realiziran dio radova koji obuhvaća uređenje konferencijske sale, mini kuhinje i dijela soba na jednom katu u planinarskom domu Masna Luka, čime se dodatno obogatio turistički sadržaj na tom području.

U Rakitnu, u mjestu Dabilu, uređen je plato izletišta u edukativno turističke svrhe, posađeno je bilje te su uređene tri staze za rekreaciju.

Udruga pčelara Iva je ovim projektom dobila 20 SMS vaga koje će pčelarima pomoći u praćenju pčelinjih društava.

HGSS stanica Posušje je također uspješno aplicirala na ovaj projekt čime su dobili sredstva za uređenje kampa u Masnoj Luci. Kamp će biti uređen do kraja godine i pružati će sadržaj za edukacije, rekreativce te sve ostale zainteresirane skupine posjetitelja. Projektom je također dodjeljena oprema za održavanje staza ViaDinarice.

Ovim aktivnostima Općina Posušje nastoji, uz poboljšanje turističke ponude, potaknuti i prakticiranje zdravih životnih navika kod domaćeg stanovništva. Ovo je ujedno samo jedan primjer dugogodišnje uspješne suradnje s UNDP-om koja ima za cilj unaprjeđenje života u lokalnoj zajednici.

Ostale vijesti iz kategorije

Arhiva