Obnovljen spomenik duvandžijama na Rosuljama

23. 10. 2022

Na području općine Posušje na Rosuljama upriličen je blagoslov obnovljenog spomenika duvandžijama.

Grobovi na Rosuljama u narodu poznati kao Lozića grobovi su priča o tragično okončanim životima trojice mladih ljudi. Oni su priča koja najbolje može približiti sliku ondašnjeg čovjeka i borbe za golu egzistenciju.

Tih dana skupina od petnaestak nosača duvana s područja Ljubuškog ponijela je u rusacima duvan za Središnju Bosnu. Na ovom mjestu su ih 8. kolovoza 1919. godine dočekali financi i krvnički ih poubijali. Bili su to duvandžije braća Mate i Ante Lozo iz Gornje Vitine i Mate Sušac iz Grljevića. 

Postojeći skromni spomenik gotovu su uništile ekstremne planinske vremenske prilike, tako da se pristupilo njegovoj obnovi. Veliki napor u organizaciji obnove ovog spomenika između ostalih dao je Predrag Naletilić – Cobra. Idejno rješenje novog spomenika uradio je akademski umjetnik Anđelko Mikulić. 

Simbolika spomenika je sadržana u trinaest kamenih, prirodom oblikovanih blokova. Blokovi postavljeni u krug oko spomenika su više simbolični. Možemo ih gledati kao simbol “Posljednje večere”, 12 blokova – 12 apostola, dok je na trinaestom bloku simbolično odložen kameni ruksak s duvanom, koji simbolizira predah i počinak – vječni počinak trojice mladih ljudi. Središnji dio spomenika su tri kamena bloka s urezanim križevima i imenima sahranjenih pokojnika. 

Spomenik na ovoj karizmatičnoj lokaciji objedinjava simbolično zajedničku žrtvu, a podignut je vođen motivima iz ljubavi, zahvalnosti i poštovanja prema svim našim djedovima i očevima, koji su u tim teškim vremenima prošli istu ili sličnu golgotu. 

Općina Posušje, zajedno s još nekoliko institucija, dala je svoj doprinos i podršku u obnovi spomenika koji će nas sve podsjećati na sve one duvandžije koji su svoje živote izgubili noseći duhan iz Hercegovine za Bosnu, kako bi prehranili svoje obitelji u godinama gladi i neimaštine.

Ostale vijesti iz kategorije

20. sjednica OV-a: Predstavljen Nacrt proračuna za 2023.

20. sjednica OV-a: Predstavljen Nacrt proračuna za 2023.

Jutros je u općinskoj vijećnici održana 20. sjednica Općinskog vijeća općine Posušje. Započela je razmatranjem Izvješća o izvršenju proračuna općine za period od 1.1. do 30.9.2022., a potom i usvajanjem Nacrta proračuna za 2023. Planirani proračun za sljedeću godinu...

Arhiva