OBILJEŽENA 28. OBLJETNICA OSNUTKA POSTROJBE HVO-A “ANTE BRUNO BUŠIĆ”

13. 06. 2020

Udruga pripadnika prve profesionalne postrojbe HVO-a “Ante Bruno Bušić”  obilježila je danas,  na blagdan sv. Ante 28. obljetnicu osnivanja Svetom misom u Crkvi Sv. Franje Asiškoga u Posuškom Gracu s početkom u 8 sati. Misno slavlje predvodio je gradački župnik fra Valentin Vukoja, a zbog posebnih epidemioloških okolnosti, obljetnica se ove godine nije obilježavala svečanim programom kao ranijih godina.

U jutrošnjoj homiliji fra Valentin je poseban naglasak stavio na tri vrste ljubavi. Prva je ona prema Bogu. To je ljubav koja rađa svece i snažnija je od svega ovozemaljskoga, pa i života. Pod ruku s njome ide ljubav prema domovini koja rađa heroje. Ove dvije vrste ljubavi apsolutno su nesebične i protežu se do granice žrtvovanja samoga sebe. Zbog njih je čovjek spreman umrijeti i dati život za bližnjega i domovinu. Stoga nipošto ne smijemo zaboraviti heroje radi čije ljubavi prema domovini živimo u slobodi. Moramo ih oteti zaboravu, utiskivati njihova imena u spomenike kako bi mlade generacije imale putokaz i znale na koga se ugledati ako nas ponovo zadese crna vremena. Gradački župnik istaknuo je još jednu vrstu ljubavi – onu koja kvari prve dvije, a to je ljubav prema sebi, prema našem ljudskom „ja“.  Zbog nje nas ne raduje razvoj i dobrobit zajednice već samo vlastita dobrobit. U njoj nema Boga i s njome ne možemo naprijed. Na koncu misnog slavlja uputio je posebnu molitvu za sve koji su dali život za našu slobodu. Oni stanuju u vječnoj domovini na nebu, a u njoj nema granica ni rata.

Po završetku svetog misnog slavlja predstavnici Udruge pripadnika prve profesionalne postrojbe HVO-a “Ante Bruno Bušić”, predstavnici drugih braniteljskih udruga, roditelji poginulih branitelja, Načelnik općine Posušje Branko Bago, predsjednik Općinskog vijeća Ivan Lončar te predstavnici Županije Zapadnohercegovačke zajednički su položili vijenac i zapalili svijeće pred spomen obilježjem na Posuškom Gracu.

Podsjetimo, ovo je bila prva profesionalna postrojba HVO-a, koja je bila osnov 1. Gardijske brigade „Ante Bruno Bušić”. Riječ je o postrojbi koje je dala 106 mladih života u Domovinskom ratu, a preko 500 pripadnika je ranjeno.

Ostale vijesti iz kategorije

Dnevno izviješće Zavoda za javno zdravstvo ŽZH

Dnevno izviješće Zavoda za javno zdravstvo ŽZH

Zavod za javno zdravstvo ŽZH izvjestio je da je jučer u Županiji Zapadnohercegovačkoj testirano na koronavirus 26 osoba. Jedna muška osoba iz Posušja pozitivna je na prisustvo koronavirusa. U samoizolaciji se nalazi 41 osoba. Ukupno zaraženih osoba u Županiji...