ZAVRŠNE RADIONICE U OKVIRU PROJEKTA „COMPETE PLAMET“

21. 10. 2019

Djelatnici Općine Posušje sudjelovali su na dvije radionice održane 14. i 15. listopada u prostorijama Razvojne agencije Šibensko-kninske županije, a zadnjega dana održan je i sastanak projektnih partnera projekta „Compete Plamet“.

Obje radionice održane su u okviru projekta „Compete Plamet“ koji je financiran iz programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020, a njegova ukupna vrijednost iznosi 1.603.369,21 €. Nositelj ovoga projekta je Javna ustanova Razvojna agencija Županije Zapadnohercegovačke (HERAG), a partneri na projektu su Općina Posušje te Razvojna agencija Šibensko kninske županije (JURA ŠKŽ).

Svrha projekta je nabavka 7 CNC strojeva za obradne centre u BIH i RH, uspostava mreže znanja dionika iz javnog, privatnog, obrazovnog i istraživačkog sektora iz prekograničnih regija na području sektora metala i plastike iz obje države te provedba edukacijskih aktivnosti poput radionica, konferencija i seminara.

Prvi dan spomenutih radionica bio je posvećen temama „Konkurentnost i istraživanje“, a cilj je bio upoznati sudionike s važnošću konkurentnosti malih i srednjih poduzeća kako na domaćem tako i na međunarodnom tržištu. Osobit naglasak stavljen je na faktore koji utječu na povećanje konkurentnosti.
Na drugoj radionici pod nazivom „Razvoj i inovacije“ sudionici su upoznati s relevantnim temama na području istraživanja, razvoja i inovacija te njihovome utjecaju na konkurentnost ekonomije te sveopćeg razvoja društva.

Podsjetimo, u sklopu projekta „Compete Plamet“ nabavljena su 3 najmodernija CNC stroja za obradu metala i plastike smještena u Poslovnoj zoni Osrdak, u sklopu Logističkog centra u kojemu smo u travnju ove godine otvorili Fondaciju Tehnološki park Posušje – prvu ovakvu organizaciju do sada osnovanu u Federaciji Bosni i Hercegovini, a još jedan dodatni CNC stroj nabavili smo drugim projektom preko UNDP-a.

Najznačajnija karakteristika ovog projekta je podrška razvoju srednjoškolskog obrazovnog sustava prilagođenom potrebama tržišta rada kroz praksu na strojevima, zatim suradnja sa sveučilištima, prvenstveno s Fakultetom strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru kroz stručne edukacije za poduzetnike, a za potrebe pružanja usluga korisnicima Tehnološkog parka Posušje na raspolaganju su obučeni treneri koji su prošli i dodatnu obuku u sklopu ovoga projekta što je od nemjerljivog značaja za praksu i sveukupni proces dualnog obrazovanja naših školaraca.

Ostale vijesti iz kategorije

Dnevno izviješće Zavoda za javno zdravstvo ŽZH

Dnevno izviješće Zavoda za javno zdravstvo ŽZH

Zavod za javno zdravstvo ŽZH izvjestio je da je jučer u Županiji Zapadnohercegovačkoj testirano na koronavirus 26 osoba. Jedna muška osoba iz Posušja pozitivna je na prisustvo koronavirusa. U samoizolaciji se nalazi 41 osoba. Ukupno zaraženih osoba u Županiji...