ZAVRŠNE RADIONICE U OKVIRU PROJEKTA „COMPETE PLAMET“

21. 10. 2019

Djelatnici Općine Posušje sudjelovali su na dvije radionice održane 14. i 15. listopada u prostorijama Razvojne agencije Šibensko-kninske županije, a zadnjega dana održan je i sastanak projektnih partnera projekta „Compete Plamet“.

Obje radionice održane su u okviru projekta „Compete Plamet“ koji je financiran iz programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020, a njegova ukupna vrijednost iznosi 1.603.369,21 €. Nositelj ovoga projekta je Javna ustanova Razvojna agencija Županije Zapadnohercegovačke (HERAG), a partneri na projektu su Općina Posušje te Razvojna agencija Šibensko kninske županije (JURA ŠKŽ).

Svrha projekta je nabavka 7 CNC strojeva za obradne centre u BIH i RH, uspostava mreže znanja dionika iz javnog, privatnog, obrazovnog i istraživačkog sektora iz prekograničnih regija na području sektora metala i plastike iz obje države te provedba edukacijskih aktivnosti poput radionica, konferencija i seminara.

Prvi dan spomenutih radionica bio je posvećen temama „Konkurentnost i istraživanje“, a cilj je bio upoznati sudionike s važnošću konkurentnosti malih i srednjih poduzeća kako na domaćem tako i na međunarodnom tržištu. Osobit naglasak stavljen je na faktore koji utječu na povećanje konkurentnosti.
Na drugoj radionici pod nazivom „Razvoj i inovacije“ sudionici su upoznati s relevantnim temama na području istraživanja, razvoja i inovacija te njihovome utjecaju na konkurentnost ekonomije te sveopćeg razvoja društva.

Podsjetimo, u sklopu projekta „Compete Plamet“ nabavljena su 3 najmodernija CNC stroja za obradu metala i plastike smještena u Poslovnoj zoni Osrdak, u sklopu Logističkog centra u kojemu smo u travnju ove godine otvorili Fondaciju Tehnološki park Posušje – prvu ovakvu organizaciju do sada osnovanu u Federaciji Bosni i Hercegovini, a još jedan dodatni CNC stroj nabavili smo drugim projektom preko UNDP-a.

Najznačajnija karakteristika ovog projekta je podrška razvoju srednjoškolskog obrazovnog sustava prilagođenom potrebama tržišta rada kroz praksu na strojevima, zatim suradnja sa sveučilištima, prvenstveno s Fakultetom strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru kroz stručne edukacije za poduzetnike, a za potrebe pružanja usluga korisnicima Tehnološkog parka Posušje na raspolaganju su obučeni treneri koji su prošli i dodatnu obuku u sklopu ovoga projekta što je od nemjerljivog značaja za praksu i sveukupni proces dualnog obrazovanja naših školaraca.

Ostale vijesti iz kategorije

Uvođenjem Lean alata do uspješnijeg poslovanja

Uvođenjem Lean alata do uspješnijeg poslovanja

U Tehnološkom parku u Posušju danas je (četvrtak, 14.studeni 2019.) održan seminar o Lean proizvodnji namijenjen menadžerima i voditeljima poslovnih odjela koji žele optimizirati svoje poslovanje uvođenjem Lean alata. Seminar je održan u organizaciji Sveučilišta u...

SVI OBJEKTI U POSUŠJU OZNAČAVAJU SE KUĆNIM BROJEVIMA

SVI OBJEKTI U POSUŠJU OZNAČAVAJU SE KUĆNIM BROJEVIMA

Danas je Općina Posušje bila domaćin ravnatelju Federalne uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove Željku Obradoviću i njegovim suradnicima. Povod posjete je uspješna implementacija projekta Adresnog registra u Posušju. Nadležna općinska služba, Služba za...