Tjesnijom suranjom do boljeg vodoopskrbnog sustava s obje strane granice

22. 12. 2017

U Ljubuškom je u danas  održano svečano potpisivanje ugovora o isporuci/prihvaćanju vode za tri tzv. presječena sustava- vodoopskrbna sustava presječena državnom granicom, između predstavnika nadležnih jedinica lokalne samouprave i isporučitelja vodne usluge iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Naime, u okviru dugogodišnje bilateralne vodnogospodarske suradnje; temeljem Ugovora o uređenju vodnogospodarskih odnosa između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Bosne i Hercegovine iz 1996. godine, sklopljen je Ugovor između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o pravima i obvezama korištenja voda iz javnih vodoopskrbnih sustava presječenih državnom granicom – Ugovor o presječenim sustavima.

Dva provedbena ugovora o isporuci, odnosno prihvaćanju vode potpisali su predstavnici općine Neum i grada Dubrovnika,  te Ljubuškoga i Vrgorca.

Treći  ugovor pak, potpisali gradonačelnik Grada Imotskog,  Ivan Budalić, u ime svih jedinica lokalne samouprave suvlasnika Vodovoda Imotske krajine d.o.o., te načelnik Općine Posušje Branko Bago.

Potpisivanjem ovakvog ugovora otvara se mogućnost izgradnje zajedničkih objekata za sustave, te sudjelovanje zainteresiranih stranaka u pokrivanju dijela troškova investicijskog održavanja zajedničkih objekata u odnosu na odobrenu količinu vode koja se može isporučiti.

Potpisivanje ovih provedbenih ugovora od iznimnog je značaja za stanovništvo sa obje strane granice, kao i za obje države u cjelini,a ulaganjem u infrastrukturu poput vodoopskrbe osiguravaju se  preduvjeti za ostanak lokalnog stanovništva.

Nakon protokola potpisivanja prisutni su nastavili razgovore na temu poboljšanja prekogranične suradnje između obje države.

 

Ostale vijesti iz kategorije

Dnevno izviješće Zavoda za javno zdravstvo ŽZH

Dnevno izviješće Zavoda za javno zdravstvo ŽZH

Zavod za javno zdravstvo ŽZH izvjestio je da je jučer u Županiji Zapadnohercegovačkoj testirano na koronavirus 26 osoba. Jedna muška osoba iz Posušja pozitivna je na prisustvo koronavirusa. U samoizolaciji se nalazi 41 osoba. Ukupno zaraženih osoba u Županiji...