Savjet Civilne zaštite općine Posušje: Izvršite preventivne preglede dimnjaka prije početka sezone grijanja

28. 10. 2025

Padom temperatura započinje sezona grijanja u domaćinstvima i poslovnim objektima. Budući da se nerijetko za zagrijavanje prostora koriste kruta goriva neophodno je najmanje jednom godišnje očistiti dimnjake, odnosno pripremiti ih za sezonu grijanja. Time se smanjuje mogućnost njihovog zapaljenja, a time i ugrožavanja života ljudi i imovine.

Savjeti za čišćenje:

Potrebno je pravilno i redovito održavanje dimnjaka. Učestalost čišćenja ovisi od vrste goriva koje se upotrebljava. Kod upotrebe drva za loženje treba uzeti u obzir i vrstu drva, njegovu vlažnost i druge faktore koji mogu uticati na jače čađenje dimnjaka, naročito sadržaj smole u drvetu.
Kod korištenja peći na čvrsta goriva treba izbjegavati spaljivanje raznog otpada, smolastih drva, lakiranih, premazanih, obojenih i natopljenih uljima ili otopinama.
Osim što takva goriva uzrokuju jače onečišćenje, njihovim izgaranjem se oslobađaju razni toksični i štetni produkti izgaranja koji se uslijed slabije propusnosti ili začepljenosti dimnjaka mogu vraćati u prostoriju. U prostorijama gdje se upotrebljavaju peći preporučuje se povremena ventilacija prostora (otvaranje prozora) kako bi se izvršila izmjena zraka.
Treba uzeti u obzir da se kisik u prostoriji troši na gorenje kao i da se uvijek mali dio produkata izgaranja vraća u prostoriju;
U slučaju da je prilikom čišćenja ili kontrole dimnjaka uočeno njegovo oštećenje (puknuće, poroznost ili sl.) potrebno je pristupiti sanaciji dimnjaka.
Svaki dimnjak mora imati vratašca za održavanje i čišćenje na vrhu dimovodnog kanala (potkrovlje ili ravni krov) i na dnu.
Vratašca moraju biti od negorivih materijala (limena ili betonska). U prostorijama u kojima postoji opasnost od požara ugrađuju se dvostruka vratašca;
Priključak peći izvodi se šamotnom ili željeznom cijevi.
Priključak ne smije ulaziti u presjek dimnjak. Na vrhu dimnjaka postavlja se kapa. Funkcija kape je zaštita dimnjaka od nepovoljnih struja vjetrova.

Ukoliko pak dođe do zapaljenja dimnjaka postupite po sljedećim preporukama:

a) nazovite vatrogasce na broj 123, policiju na broj 122 ili civilnu zaštitu na broj 121;
b) prigušite otvore za zrak na ložištu kako bi smanjili gorenje i postupno gasite peć (ložište). Ne ulijevajte naglo vodu u peć jer bi moglo doći do naglog razvoja pare što može izazvati opekotine i dovesti do pucanja peći uslijed nagle promjene temperature (ovisno o materijalu izrade);
c) obavijestite susjede o događaju kako bi spremni dočekali vatrogasce.

Napomene:


a) Ne smijete ulijevati vodu u dimnjak – 1 l vode stvara 1.800 l vodene pare što može izazvati naglu ekspanziju u dimnjaku i pucanje samog dimnjaka;
b) Gašenje se može provesti pomoću nekoliko postupaka:

  • ugušivanjem pomoću mokrih krpa. Svi otvori moraju se zatvoriti pomoću mokrih krpa. Dolazi do ugušivanja i smanjivanja intenziteta požara nakon čega je potrebno čađ sastrugati pomoću čelične četke i kroz vratašca za čišćenje na dnu dimnjaka iznijeti iz objekta;
  • prahom za gašenje.Loša osobina je što prah nema ohlađujući efekt. Nakon prigušivanja požara potrebno je provesti isti postupak kao i kod gašenje pomoću mokrih krpa.
    c) Kako bi dimnjak ispravno vršio svoju funkciju i ne bi predstavljao sigurnosnu prijetnju za korisnike potrebno je držati se propisa;
Skip to content