Održana 24. sjednica Općinskog vijeća

18. 04. 2019

Na 24. sjednici dominantna su bila izviješća o radu javnih institucija i ustanova s područja naše općine, kao i prijedlozi odluka kojima se nastoje osigurati uvjeti za stvaranje novih javnih površina i prometnih rješenja.

Tako je razmatrana je informacija o radu  Policijske uprave Posušje u 2018. Uz statističke podatke vezane uz proteklu godinu, navedeno je kako je u odnosu na ostale PU u ŽZH Policijska uprava Posušje rasvijetlila najviše kaznenih djela koja su se vodila kao izvršena po NN počinitelju.

Također godišnje izviješće je podnijela i Službe za zapošljavanje ŽZH podružnica Posušje. Prema statističkim podacima ukupno je tijekom 2018. prijavljena 721 nezaposlena osoba, dok je iz evidencije brisano 790 osoba. Po zanimanju (srednja stručna sprema) najbrojniji na evidenciji su trgovci i ekonomisti, a zanimanje ekonomist dominira i među prijavljenima s visokom i višom stručnom spremom.

U usvojenom Izviješću Centra za socijalni rad Posušje naveden je nastavak rada na projektu jačanja sustava socijalne zaštite i inkluzije djece. Uspostavljen je stručni tim za rad s djecom s posebnim potrebama, a kroz tretmane u 2018. s ukupno 56 djece urađeno je 735 tretmana.  Usluge stručnjaka pružane su besplatno, a sredstva su osigurana iz općinskog proračuna i putem donatora. Također, pripremljen je projekt Pomoć u kući koji obuhvaća 30 osoba starijih od 60 godina iz socijalno ugroženih kategorija. Predviđeno je da se kroz projekt uposli 5 osoba starijih od 45 godina prijavljenih u posušku Službu za zapošljavanje.

Usvojena su i izviješća o radu Gradske knjižnice fra Petra Bakule, Dječjeg  vrtića „Bajka“ i Urbikoma. Vezano uz djelatnosti ove, posljednje navedene ustanove, navedimo kako je usvojeno i Izvješće o izvršenju Plana prihoda i Programa radova komunalnog gospodarstva za 2018., te je usvojen prijedlog Plana i Programa za tekuću godinu.  

Također, nakon razmatranja, vijećnici su usvojili i Prijedlog Odluke o dopuni Odluke o općinskim upravnim pristojbama.

11. točka Dnevnog reda odnosila se na Zaključka o pristupanju izradi izmjene i dopune Poslovnika Općinskog vijeća općine Posušje.

Izmjenama i dopunama se pristupilo nakon dopisa kojeg je načelnik općine Posušje uputio Vijeću s prijedlogom za uređenjem pravnog okvira kako bi se uspostavilo Povjerenstvo za borbu protiv korupcije. Osnivanje novog tijela ima za cilj, uz prevenciju,  učinkovitije praćenje rada Vijeća. Prijedlog Zaključka je usvojen.

Iz područja katastra, urbanizma i imovinsko-pravnih odnosa usvojene su sljedeće točke kojima se nastoje osigurati nove javne površine i prometna rješenja:

–       Prijedlog Odluke o pristupanju izradi regulacijskog plana Čitluk (Most na Ričini-raskrižje Tomislavgrad-Vir)

–       Prijedlozi Odluka o zamjeni nekretnina-zemljišta

–       Prijedlog Odluke o sklapanju Aneksa ugovora o zamjeni nekretnina

–       Prijedlozi Zaključaka o davanju ovlasti Općinskom načelniku općine Posušje

Ostale vijesti iz kategorije

Zakazana 34. sjednica Općinskog vijeća

Zakazana 34. sjednica Općinskog vijeća

Bosna i HercegovinaFEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINEŽUPANIJA ZAPADNOHERCEGOVAČKAOPĆINA POSUŠJE OPĆINSKO VIJEĆE Broj: 01-02-90/20Posušje, 28.5.2020. godine Temeljem članka 50. stavak 1. Poslovnika Općinskog vijeća općine Posušje («Službeni glasnik općine Posušje», broj:...

DOSTOJANSTVENO OBILJEŽEN DAN BRANITELJA OPĆINE POSUŠJE

DOSTOJANSTVENO OBILJEŽEN DAN BRANITELJA OPĆINE POSUŠJE

Šestu godinu zaredom Posušje dostojanstveno obilježava Dan svojih branitelja. Program obilježavanja započeo je Svetom misom za sve nestale, poginule, umrle i žive branitelje u crkvi Bezgrješnoga začeća BDM u Posušju koju je predvodio župnik župe sv. Ante...

O B A V I J E S T  roditeljima za upis djece u školu

O B A V I J E S T roditeljima za upis djece u školu

Služba za opću upravu i društvene djelatnosti općine Posušje vrši popis djece s područja cijele općine za upis u 1. razred osnovne škole u školskoj 2020/2021 godini. Prijave u popis vršit će se telefonskim putem na broj 039 685 701 ili osobno u zgradi Općine u uredu...

12. OBLJETNICA POSTAVLJANJA KRIŽA NA GRADINI – ORLOVU KUKU

12. OBLJETNICA POSTAVLJANJA KRIŽA NA GRADINI – ORLOVU KUKU

Tradicionalno, članovi članovi Hrvatskog planinarskog društva „Pločno“ na blagdan „Križi“ obilježavaju obljetnicu postavljanja križa na Orlovu kuku. Križ su članovi HPD „Pločno“ prije dvanaest godina na svojim leđima iznijeli i postavili na vrhu Orlov kuk između...