Komunikacija s dijasporom jedan je od ključnih faktora za uspjeh razvojnih projekata

17. 03. 2017

Za uspjeh razvojnih projekata na lokalnoj razini komunikacija je jedan od ključnih faktora, zaključeno je na radionici koordinatora za iseljeništvo i predstavnika razvojnih timova jedinica lokalne samouprave (JLS).
Druga dvodnevna radionica općinskih koordinatora za iseljeništvo i predstavnika razvojnih timova pod naslovom „Komunikacija sa iseljeništvom“ zaključena je u četvrtak, 26.03.2015. godine u Sarajevu. Radionica je okupila predstavnike 10 JLS (Jajce, Ključ, Laktaši, Ljubuški, Maglaj, Nevesinje, Posušje, Prijedor, Sanski Most, Velika Kladuša) koje sudjeluju u projektu “Migracije i razvoj”, zajedničkoj inicijativi Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Veleposlanstva Švicarske u BiH i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP). Cilj radionice je poboljšanje razumijevanja potencijala za pozitivan uticaj migracije na razvoj, kroz zajedničko razmatranje relevantnih pitanja, razmjenu iskustava i jačanje međusobne suradnje.

„Projekt će nam omogućiti uvid u nivo suradnje s dijasporom u pojedinim općinama, kao i razvijenost strateškog planiranja općina s ciljem uključivanja i unaprijeđenja suradnje s iseljeništvom radi poboljšanog gospodarskog i društvenog razvoja. U tom smislu, komunikacija je ključ za suradnju s dijasporom ukoliko želimo ostvariti razvojne ciljeve.“ rekla je Ruzmira Tihić-Kadrić, pomoćnica ministra u Sektoru za iseljeništvo u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH. „Razmjena informacija, ideja i utvrđivanje mogućih vidova suradnje su posebno važni, a izazov predstavlja raspršenost bosanskohercegovačkog iseljeništva širom svijeta.“

Sudionici su razgovarali i o modelima suradnje dijaspore s institucijama, privatnim i nevladinim sektorom u svrhu poticanja razvoja. Predstavljene su dobre prakse iz nekoliko općina, tekuće inicijative, kao i planovi putem kojih se potencijal migracija nastoji staviti u funkciju lokalnog razvoja. Želja je da se kroz ovakve susrete uspostavi mreža predstavnika JLS, koja bi vremenom uključila i druge općine i gradove zainteresirane za pitanje migracija i razvoja.

UNDP/Općins Posušje

Skip to content