27. OBLJETNICA POKOLJA U GRABOVICI

09. 09. 2020

Molitvom, polaganjem vijenaca te paljenjem svijeća jutros je otpočelo obilježavanje 27. godišnjice ubojstva 33 hrvatska civila koje su u selu Grabovica između Jablanice i Mostara ubili pripadnici Armije BiH. Nakon polaganja vijenaca uslijedio je križni put do mjesnog groblja gdje je služena sveta misa za ubijene civile, a na današnjem obilježavanju sudjelovao je i načelnik Branko Bago.
Među ubijenim žrtvama u noći s 8. na 9. rujna 1993. godine bilo je 17 žena i jedno dijete. Najmlađa žrtva ovoga pokolja bila je Mladenka Zadro, četverogodišnja djevojčica, a najstarija 87-godišnji Marko Marić. Od 33 civila njih 17 se još vodi kao nestalo, a kod većine ubijenih pronađeni su samo dijelovi tijela.
O ovome zločinu se premalo govori i piše, Haški sud nikada nije progonio njegove počinitelje, a za njega su pred domaćim sudovima u BiH odgovarali samo bivši pripadnici Armije BiH, i to za pojedinačna ubojstva, za koja su dodijeljene sramotno niske kazne. Visoki časnici Armije BiH zbog zapovjedne odgovornosti za ovaj zločin nikada nisu osuđeni niti se propituje odgovornost tadašnjeg bošnjačkog najvišeg vojnog i političkog vodstva.