27. OBLJETNICA POKOLJA U GRABOVICI

09. 09. 2020

Molitvom, polaganjem vijenaca te paljenjem svijeća jutros je otpočelo obilježavanje 27. godišnjice ubojstva 33 hrvatska civila koje su u selu Grabovica između Jablanice i Mostara ubili pripadnici Armije BiH. Nakon polaganja vijenaca uslijedio je križni put do mjesnog groblja gdje je služena sveta misa za ubijene civile, a na današnjem obilježavanju sudjelovao je i načelnik Branko Bago.
Među ubijenim žrtvama u noći s 8. na 9. rujna 1993. godine bilo je 17 žena i jedno dijete. Najmlađa žrtva ovoga pokolja bila je Mladenka Zadro, četverogodišnja djevojčica, a najstarija 87-godišnji Marko Marić. Od 33 civila njih 17 se još vodi kao nestalo, a kod većine ubijenih pronađeni su samo dijelovi tijela.
O ovome zločinu se premalo govori i piše, Haški sud nikada nije progonio njegove počinitelje, a za njega su pred domaćim sudovima u BiH odgovarali samo bivši pripadnici Armije BiH, i to za pojedinačna ubojstva, za koja su dodijeljene sramotno niske kazne. Visoki časnici Armije BiH zbog zapovjedne odgovornosti za ovaj zločin nikada nisu osuđeni niti se propituje odgovornost tadašnjeg bošnjačkog najvišeg vojnog i političkog vodstva.

Ostale vijesti iz kategorije

29. obljetnica postrojbe „Ante Bruno Bušić“

29. obljetnica postrojbe „Ante Bruno Bušić“

Danas je na posuškom Gracu obilježena 29. obljetnica osnutka prve profesionalne postrojbe Pukovnije i 1. Gardijske brigade HVO-a Ante Bruno Bušić. Obilježavanje je započelo služenjem svete mise u župnoj crkvi svetog Franje Asiškoga za sve poginule pripadnike ove...

Uskrsna čestitka

Uskrsna čestitka

Neka blagdan Uskrsa u svima nama probudi osjetljivost za potrebe drugih, potrebu za međusobnim razumijevanjem i praštanjem. U ozračju simbolike nade i ljubavi svima Vama dragi žitelji želimo sretan Uskrs. Provedite ga u duhu radosti, mira i toplini uz svoje obitelji....

Arhiva