25. GODIŠNJICA 2. GARDIJSKE BRIGADE HRVATSKOG VIJEĆA OBRANE

U mostarskoj vojarni “Stanislav Baja Kraljević” danas je u organizaciji veterana 2. gardijske brigade HVO-a i 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH, svečano obilježena 25. godišnjica 2. gardijske brigade HVO-a.
Ova brigada bila je gardijska mehanizirana brigada HVO-a tijekom rata i poslijeraća u BiH. Utemeljena je 13. prosinca 1993. godine odlukom Glavnog stožera HVO-a. Sjedište brigade bilo je upravo u vojarni Stanislav Baja Kraljević u Rodoču, u Mostaru, gdje se i obilježava današnja godišnjica. Brigada je prošla mnoge bojišnice od južnog, dubrovačkog bojišta doManjače, pritom oslobodivši mnoge gradove kao što su Kupres, Glamoć, Mrkonjić Grad, Jajce, Šipovo i dr. 2. gardijska brigada slovila je za jednu od najslavnijih i najboljih postrojbi Hrvatskog vijeća obrane, a svoje živote za domovinu i slobodu dala su čak 163 njena pripadnika.
Kapelica sv. Ivana Krstitelja, zaštitnika brigade, koja se nalazi unutar spomenute vojarne ujedno je i spomenik palim braniteljima, na zidovima su ploče s imenima i slikama poginulih gardista. Ta kapelica mjesto je obilježavanja godišnjice brigade, ali prije svega mjesto odavanja počasti svim poginulim pripadnicima HVO-a.
Uz polaganje vijenaca i paljenje svijeća održana je i Sveta misa koju je predvodio biskup msgr. Ratko Perić. Pozdravne riječi dobrodošlice i prigodno obraćanje u znaku značajne obljetnice uputio je zapovjednik 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH pukovnik Martin Pažin, dok je kratki prikaz o obrambenom i oslobodilačkom karakteru 2. gardijske brigade HVO-a u Domovinskom ratu, obrazložio general bojnik Ivica Jerkić. Ratni zapovjednik brigade, general zbora Stanko Sopta kazao je, uz ostalo, da je “2. gardijska brigada HVO-a izrasla iz sna, patnje i krvi svojih najboljih sinova”.
Uz članove obitelji poginulih, nestalih i umrlih pripadnika brigade, veterane i predstavnike braniteljskih udruga HVO-a, obljetnici su nazočili i izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora predvođeno Barišom Čolakom, generali OS BiH na čelu s general bojnikom Ivicom Jerkićem, zamjenikom načelnika Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH, potom izaslanstvo hrvatskog generalskog zbora predvođeno generalom bojnikom Ljubom Ćesićom Rojsom, brigadir Marin Gregorović, izaslanik ministra obrane i potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske Damira Krstičevića, Ivan Vukić, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Republike Hrvatske Tome Medveda, izaslanstvo grada Vukovara predvođeno gradonačelnikom Ivanom Penavom, potpukovnica Amy Mowry, zamjenica američkog vojnog atašea u BiH. Ispred općine Posušje u ovom važnom događaju sudjelovalo je izaslanstvo kojeg je predvodio načelnik Branko Bago.