NERADNA NEDJELJA: Inicijativa o zabrani rada nedjeljom na području ŽZH inicirana iz Posušja

14. 07. 2020

Na 60. sjednici Vlade Županije Zapadnohercegovačke održanoj u petak 11. srpnja na dnevnom redu je bila i Odluka o radnom vremenu fizičkih i pravnih osoba koje obavljaju djelatnost trgovine i trgovačkih usluga na području Županije Zapadnohercegovačke, prema kojoj je zabranjen rad trgovina nedjeljom, u dane blagdana i neradnim danima. Djelatnosti koje su obuhvaćene ovom zabranom imaju mjesec dana za usklađivanje radnog vremena.

„Ovom Odlukom trgovine na području Županije Zapadnohercegovačke  radnim danima mogu biti otvorene od 7 sati do 21 sat, dok rad trgovina nedjeljom, u dane blagdana i neradnim danima nije dopušten“, priopćeno je iz Ministarstva gospodarstva ŽZH. „Blagdani i neradni dani su oni koji su utvrđeni Zakonom koji uređuje blagdane i neradne dane u Županiji Zapadnohercegovačkoj i oni koje Odlukom proglasi Vlada Županije Zapadnohercegovačke ili Gradsko odnosno Općinsko vijeće. Izuzetak ove odredbe su pekarske radnje koje obavljaju djelatnost proizvodnje i prodaje kruha, peciva, svježe tjestenine i kolača, koje mogu raditi nedjeljom, te u vrijeme blagdana i neradnih dana u vremenu od 7 do 10 sati. Također, izuzetak su i pravne osobe koje se bave prometom nafte i naftnih derivata, a koje obavljaju prodaju istih, mogu raditi u vremenu od 00:00 do 24:00 sata“, priopćilo je nadležno ministarstvo u ŽZH.

Trgovine na području Županije Zapadnohercegovačke dužne su u roku 30 dana uskladiti svoje radno vrijeme od dana stupanja na snagu spomenute Odluke. Odluka će stupiti na snagu osam dana nakon objave u „Narodnim novinama Županije Zapadnohercegovačke“.

Kako je ranije najavio, ministar gospodarstva u Vladi Županije Zapadnohercegovačke, Dario Sesar, predložio je spomenutu Odluku na Vladi ŽZH, a cijela inicijativa je potekla s općinskog vijeća općine Posušje još sredinom prosinca prošle godine. Podsjetimo, dana 18. prosinca 2019. godine, na 31. sjednici Općinskog vijeća općine Posušje pokrenuto je pitanje mogućnosti zabrane rada trgovina nedjeljom. Ovo pitanje načelniku Branku Bagi uputio je vijećnik Frano Grbeša. Načelnik je tada odgovorio kako osobno podržava uvođenje neradne nedjelje, te da je već pokrenuo to pitanje koje valja temeljito pripremiti kroz raspravu sa svim relevantnim čimbenicima kako njome nitko ne bi bio oštećen. Načelnik Bago tada se obvezao se iznaći načine za što skorije oživljavanje ove inicijative. Ova inicijativa naišla je na odobravanje u Ministarstvu gospodarstva ŽZH koje je prije mjesec dana obavijestilo javnost kako priprema novu Odluku o radnom vremenu, rasporedu dnevnog i tjednog radnog vremena, te radnom vremenu u dane praznika. Općina Posušje tada je pozdravila ovu inicijativu i izrazila nadu da će što prije odluka stupiti na snagu.

Spomenimo, da su i prije ove odluke, ali i prije krize vezane za korona virus mnoge trgovine samoinicijativno zatvorile svoja vrata nedjeljom.

Tekst: Radioposusje.ba

Ostale vijesti iz kategorije

ODRŽANA SVEČANA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA OPĆINE POSUŠJE

ODRŽANA SVEČANA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA OPĆINE POSUŠJE

Povodom blagdana Velike Gospe 15. kolovoza kada se obilježava Dan općine Posušje, danas je održana svečana sjednica Općinskog vijeća općine Posušje. Sjednica je ove godine, zbog epidemioloških mjera održana s ograničenim brojem sudionika, a započela je polaganjem...

50 000 KM ZA POSUŠKE POLJOPRIVREDNIKE

50 000 KM ZA POSUŠKE POLJOPRIVREDNIKE

Načelnik Branko Bago potpisao je danas rješenja o odobravanju poticajnih sredstava u iznosu od 50 000 KM za 68 poljoprivrednika s područja općine Posušje. Riječ je o zajedničkim sredstvima Općine Posušje i Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i...

DIREKTOR JP CESTE FBIH POSJETIO OPĆINU POSUŠJE

DIREKTOR JP CESTE FBIH POSJETIO OPĆINU POSUŠJE

Načelnik Branko Bago jučer je održao sastanak s direktorom JP Ceste FBiH Ljubom Pravdićem, a sastanku su nazočili i Vinko Romić, ravnatelj JU Ceste ŽZH te Bekir Isaković, izvršni direktor za ekonomske i pravne poslove u JP Ceste FBiH. Sastanak je održan s ciljem...