NAJMLAĐI SU NAŠA NAJVEĆA OBVEZA

30. 09. 2019

Predstavnici Općine Posušje, načelnik Branko Bago i Ante Begić, predsjednik mjesne zajednice Gradac posjetili su 27. rujna Osnovnu školu Vranić i njene područne škole na Gracu i u Broćancu, a obilasku škole u Broćancu pridružio se i Zvonimir Širić, ravnatelj OŠ Ivana Mažuranića u Posušju.

Osnovna škola Vranić jedna je od četiri osnovne škole u našem Posušju i u svojim učionicama broji 170 učenika. U protekloj školskoj godini u suradnji s upravom škole Općina je realizirala niz projekata s ciljem unapređenja uvjeta pohađanja nastave. Prvenstveno radi sigurnosti naše djece, a potom i samog školskog objekta instaliran je sustav video nadzora, sanirani sanitarni čvorovi koji su bili potpuno izdvojeni iz objekta škole te je otkupljeno zemljište za izgradnju školske sportske dvorane.

Otkupom zemlje i kreiranjem idejnog rješenja izgleda i pozicije dvorane škola na Vraniću napokon će dobiti uvjete za suvremeno izvođenje nastave tjelesne i zdravstvene kulture. Realizacijom ovog projekta sve središnje škole na području općine Posušje imati će sportsku dvoranu, a dotada se radi sigurnosti djece pristupilo i rekonstrukciji ograde na školskom igralištu.

Učenici 7. razreda zahvalili su se Općini na osiguranom izletu u Ramu kojega su dobili kao nagradu za osvojeno prvo mjesto na likovno – literarnom i glazbenom natječaju „Da se ne zaboravi“ raspisanome povodom obilježavanja Dana branitelja općine Posušje, a načelnik Bago poklonio je ovoj školi knjige Ante Nadomira Tadića Šutre, domoljubnog pjesnika koji je uvršten u čitanke hrvatskoga jezika. Njegove knjige dobiti će i knjižnice ostalih škola.

Osim tih realiziranih aktivnosti u sljedećem razdoblju realizira se i dugo očekivani projekt utopljavanja zgrade središnje škole čija vrijednost prelazi 150.000,00 KM. Planirani radovi obuhvaćaju potpunu izmjenu otvora, rekonstrukciju sustava grijanja te termofasadni sustav.

U područnoj školi Gradac koja zadnjih par godina bilježi značajan broj djece – ove godine njih 46, nastava se odvija u školskom objektu izgrađenom 1960. godine. Tijekom ratnih godina ovaj objekt imao je poseban značaj i ulogu. Naime, u Posuškome Gracu 1992. godine ustrojena je prva profesionalna postrojba HVO-a Pukovnija „Ante Bruno Bušić“, a u prostorima škole obučavane su generacije vojnika koji su se borili za našu slobodu. Riječ je o postrojbi koja je dala 106 mladih života u Domovinskom ratu, a ranjeno je preko 500 pripadnika postrojbe.

Kroz protekle godine ulagalo se u rekonstrukciju i ovog objekta škole, a u ljetnom raspustu obnovljena je prostorija za skladištenje ogrijeva te su u toku radovi na sanaciji vlage koja kroz istočnu stranu ulazi u prostore učionica. Današnji je posjet za cilj imao i uvid u opće stanje ovog školskog objekta, kreiranje realne analize svih neophodnih budućih zahvata na objektu kako bi se u što skorijem roku i gradačkim učenicima osigurali bolji uvjeti boravka i rada u školi.

Načelnik Bago naglasio je i povijesni značaj lokaliteta Gradac te predložio da sve škole s područja naše općine kroz jednodnevne posjete upoznaju svoje učenike s povijesnim značajem ovoga mjesta.

Na Gradini iznad župne kuće u Gracu postojalo je značajno rimsko naselje sa snažnim zidovima, mjestimice debelim i do tri metra. Nedaleko od Gradine otkriveni su ostatci rimske utvrde na Kulini dimenzija 100×70 m, a na ovim lokalitetima pronađeni su i brojni vrijedni predmeti iz rimskoga doba.

U Gracu se nalazi i ranokršćanska bazilika, točnije u pitanju su dvije crkve. Veća je podignuta krajem četvrtoga ili početkom petoga stoljeća, a manja krajem petoga stoljeća. Ova bazilika uvrštena je u program manifestacije „Dani europskog naslijeđa 2019“ koju idućega tjedna organizira Federalno ministarstvo kulture i športa, a trenutno radimo i na uvrštavanju ovoga lokaliteta na listu nacionalnih spomenika BiH.

Ostale vijesti iz kategorije

OBAVIJEST PČELARIMA

OBAVIJEST PČELARIMA

Obavještavaju se pčelari s područja općine Posušje da ažuriraju podatke o stanju pčelinjih zajednica. Ažuriranje podataka se vrši u Registru pčelara u Službi za gospodarstvo općine Posušje do 15.05.2021. godine. Ostvarivanje prava na novčanu potporu za pčelinje...

Sjećanje na žrtve Kupresa

Sjećanje na žrtve Kupresa

Obilježena je 29. obljetnica sjećanja na žrtve Kupresa. Među brojnim izaslanstvima, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika Vukovarcima, na Kupreškom polju, na spomeniku poginulim braniteljima Kupresa, te na središnjem spomeniku u gradu Kupresu, počast...

29. obljetnica osnutka Hrvatskog vijeća obrane

29. obljetnica osnutka Hrvatskog vijeća obrane

8. travnja 1992. osnovano je Hrvatsko vijeće obrane, a obljetnica utemeljenja danas je prigodno obilježena i u Posušju. U 10 sati  pred Spomen obilježjem hrvatskim braniteljima, na Trgu hrvatskih branitelja, vijence su položili i svijeće zapalili Koordinacija udruga...

Poljoprivredni savjetnik: Zaštita voćki od niskih temperatura

Poljoprivredni savjetnik: Zaštita voćki od niskih temperatura

Zbog najave lošeg vremena i niskih  temperatura narednih dana, preporučuje se zaštita voćki orošavanjem i dimljenjem. Orošavanje se provodi na načina da se pri niskim temperaturama voćke prskaju vodom i to najbolje u periodu od 1:00 do 8:00 sati ujutro. Zaštita...

Arhiva