I ovo ljeto Posušje će biti kulturno i sportsko središte Hercegovine!

28. 05. 2019

Povodom skorašnjeg početka kulturno-sportske manifestacije Posuško lito 2019., danas je u Općini Posušje upriličena konferencija za medije na kojoj je predstavljen ovogodišnji program. A o njemu su govorili članovi Organizacijskog odbora Mirjana Biško, Ivanka Arapović Galić i Zvonimir Širić.

Čak 43 događaja u ovogodišnjem Litu

U uvodnom izlaganju Mirjana Biško govorila je općenito o ovogodišnjem programu stavivši naglasak na broju uvrštenih događaja, kojih je ove godine 43.“Ovo je ujedno znak kako se naša manifestacija iz godine u godinu razvija. Ako tome dodamo nekoliko desetaka tisuća ljudi koji posjećuju  ovu kulturno-sportsku manifestaciju, uistinu možemo reći kako Posušje u ljetnim mjesecima postaje središte Hercegovine.“, – zaključila je Biško.

Podsjetila je kako i ove godine program započinje Danom branitelja 30. svibnja, a uz niz događaja kojima će biti ispunjeni mjeseci pred nama, poseban naglasak je stavila na glazbeni događaj koji će se održati početkom kolovoza.

Šverko, Maršan i Kondža dio revijalnog dijela FKP-a

„Središnji događaj Posuškog lita je Festival klapske pisme, koji se ove godine održava tri večeri, 2.,3. i 4. kolovoza. U natjecateljskom djelu programa nastupit će 31 klapa, dok će u revijalnom dijelu nastupiti zvučna imena hrvatske glazbe, Radojka Šverko, Đani Maršan i Zorica Kondža“….“ Ovogodišnje Posuško lito završit će Gastro festivalom koji se priprema 31. kolovoza i 1. rujna u Masnoj Luci (PP Blidinje), a predstavlja sinergiju kućne radinosti, domaćih proizvoda i zdravog načina života.“  – navela je Biško.

Festival klapske pisme i ove godine s iznimnim natjecateljima i izvođačima u revijalnom djelu

Jubilej Posuških igara bez granica

Ivanka Arapović Galić, govorila je organizaciji Posuških igara bez granica, i gostovanju ansambla Lado. „ Došli smo do jubilarnih 10. Posuških igara Bez granica. Kad smo započeli 2010., startali smo s jednim danom. Danas se održavaju dva dana. Također prve godine bilo je sedam disciplina, sada ih je trinaest. Od 170 natjecatelja u početku, došli smo do brojke od 634 natjecatelja iz Hercegovine i šire.“ Zahvalila je i svim volonterima, udrugama i organizacijama na nesebičnom trudu pri  realizaciji, kako igara, tako i programa Posuškog lita.

Govoreći o gostovanju ansambla Lado, Galić je navela kako će se nastup održati 4. srpnja. „70 godina postojanja dovoljno govori o tome što je Lado. 40 vrhunskih plesača i 14 odličnih glazbenika će nas uveseljavati taj dan. Lado često zovu plesnim muzejom, jer u svojoj riznici imaju 1200 kompleta narodnih nošnji iz Hrvatske, a neke su stare preko 100 godina. Vjerujem da je to zaista jedna atrakcija.“- zaključila je Galić. 

Najveseliji događaj bit će i ove godine 10. izdanje Posuških igara bez granica

Za kraj o sportskom dijelu Posuškog lita govorio je Zvonimir Širić. „Uz pregršt događaja treba istaknuti Malonogometni turnir Sv. Ivan Rakitno, Memorijalni turnir u bridge-u Jerko Jerry Kovač, a početkom srpnja imamo jedan od najposjećenijih događaja – to je Malonogometni turnir mjesnih zajednica, sela, zaselaka i gradskih četvrti. Ovdje treba napomenuti da četvrtu godinu zaredom sav prihod ide za rekonstrukciju infrastrukture unutar osnovnih škola.“ Širić je još naveo kako se kroz program organizira i Streetball turnir, Posuški đir, Malonogometni turnir hercegovački Vinjani 2019., Turnir u golfu, Međunarodni nogometni memorijalni turnir Ivica Miloš i Miljenko Nenadić te Liga Hercegovine koja se organizira krajem kolovoza, a predstavlja završnicu svih turnira općinskih razina.   


Malonogometni turnir mjesnih zajednica, sela, zaselaka i gradskih četvrti -jedan od najposjećenijih sportskih događaja

Uz ovako raznovrstan program nadamo se kako ćete i vi dragi čitatelji naći razlog da posjetite Posušje i ovogodišnje Posuško lito!


    

Uz ovako raznovrstan program nadamo se kako ćete i vi dragi čitatelji naći razlog da posjetite Posušje i ovogodišnje Posuško lito!

Ostale vijesti iz kategorije

Humanitarna akcija za Majčino selo

Humanitarna akcija za Majčino selo

Danas (ponedjeljak, 21. rujna 2020.), Župa Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije Posušje organizira humanitarnu akciju za Majčino selo u Međugorju. Akcija se održava u vremenu od 7,30 do 19 sati. Prikuplja se isključivo hrana. Kao npr.: krumpiri, crveni i bijeli...

29. obljetnica pogibije Ludviga Pavlovića

29. obljetnica pogibije Ludviga Pavlovića

Danas je obilježena 29. godišnjica pogibije Ludviga Pavlovića. Nakon mise zadušnice u crkvi u Vitini uslijedilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća na mjesnom groblju u Vitini, a zatim i kod poprsja Ludviga Pavlovića – Lutka u parku u Vitini. U 10 sati pred...